Skocz do zawartości
dolby

Ile powinno byś 3d marków???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pozbyłem sie swego MMX-a na rzecz Athlona XP 2200 +, na płycie Shuttle AK 35 GT2 (bodajże Via KT333), 256 MB DDRamu, 60 GB Seagate Barracud'a V UATA 100, i GF 440 MX SE TVout 64MB.

Jeszcze do tego jest pare przyległości, które ominę.

Zainstalowałem najnowsze stery do całego sprzętu (urzadzenia, ani bios nie podkrecany), Via Hyperion i DX 9.0a i masa łatek do Win98se. Jakieś tam detonatory do karty (42,xx chyba, ale nie chcę skłamać). W detonatorkach nic nie zminiałem, i oto moje wyniki (przypominam, na defaultowych ustawieniach) w 3dmarku 2001 SE:

-dla 1024x768 32 -> ok. 3430 punktów

-dla 800*600 16 -> ok. 5834 punktów.

I mam pytanko...czy ilośc punktów (moich) jest taka "jak powinna być" dla takiego sprzętu jaki teraz aktualnie posiadam (niepodkręcony) :?: ?? :?:

Z góry dzięki za odp. i przepraszam jeśli źle umiejscowiłem topic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ze GF4 MX to niestety najsłabszy punkt mojego PC, choć na razie na grach (full detale itp.) jest spoko, nic sie nie tnie. Może kiedys sobie zminie na jakiegoś radka... .

A co do punktów to są ok.?

No to sie ciesze bo nie miałem żadnego odniesienia ile powinieniem uzyskać.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ze GF4 MX to niestety najsłabszy punkt mojego PC, choć na razie na grach (full detale itp.) jest spoko, nic sie nie tnie. Może kiedys sobie zminie na jakiegoś radka... .

A co do punktów to są ok.?

No to sie ciesze bo nie miałem żadnego odniesienia ile powinieniem uzyskać.. :)

W jakich? Quake 2? GTA2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, w takich jak:

- Medal of honor

- CS 1.5

- Operation Flaspoint (demko)

- Need for Speed 2000

- Live fo Speed

Niedługo jak dostanę w łapki quake3 to dopiero zobaczę co ta karta graficzna (nie)potrafi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to jest need for speed 2000 :?: chodzi o porsche :?: koleś, mi się porsche nie tnie na full detalach na celeronie 333 i Rivie TNT :!:

Counter strike też zasuwał aż miło.

na D800 256 ramu sdr i mx440se 64 bit miałem w 3d marku 3100 pkt, na mx400 2500 pkt, teraz na mx440se 128 bit mam 4441 więc nie mówcie, że koleś ma normalnie :!: ma jakoś mało i już :!: A co do Q3 to na k6-2 300 i TNT zapierdzielał na full detalach w 800x600 i nie było przycięć. więc grasz w jakieś starocie. odpal Need For Speed Hop Pursuit 2 to dopiero zobaczysz, jak karta się będzie dłąwiła. na mx400 gram na obniżonych detalach i biega normalnie -2 stopień z 5 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pamięci 64 bitowe ale szynę danych pamięci 64 bitową.

karta jest wporzo ale dłąwi się na pamięci. jak możesz to dopłać i wymień na 128 bitową. chociaż podkręcanie coś daje. ja mam 250/333 podkręcona na 350/450 ale na codzień pracuję na 300/400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee... nie chce być złośliwy ale to nawet ja mam na swoim sprzęcie (opis w podpisie) prawie 8000 punktów...

Własnie dlatego sprzedałem swojego Athlona 2200 bratu i kupiłem sobie okazyjnie Radeona i żadna gra mi nie tnie (Splinter Cell, Devastation, TOCa itd, wszystkie nowości w 1024*768 w full detalach). I tak samo jak Ty miałem GF4 MX 440, udało mi sie sprzedac za 200zł... Pomyśl nad tym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zasysam z neta Hot Pursui2 demko.

To w koncy mam tyle punktów ile "fabrycznie" powinien mieć ten sprzęt, nie?

(tylko bez odpowiedzi typu..."co by było gdyby miał 128, albo radka" ;), poprosty chodzi mi o to czy mam tyle ile powienien mieć ten sprzet "fabrycznie/domyślnie")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[gluteus maximus] z Was i tyle.

Kolega dolby nie chcial zostac wysmiany zapewne.

Cwaniaki bo naczytali sie na forum o 64 bitowych mx440 a nawet w dzialaniu tego nie widzeli.

Jezeli Wam NFS porshe chodzilo na max detalach na C333 i rivie to spadajcie stad bo bajkopisarzy nam tutaj nie trzeba.

A skoro medal of honor Ci dobrze chodzi w max detalach to bardzo dobrze. Masz taka karte, ktora niestety nie radzi sobie w 32 bitowym kolorze. Zrob test 3dmark w 1024x768x16 zobaczysz, ze roznica bedzie znaczna. Jedyne co moge polecic to zmiana tej karty jezeli chcesz pograc w jakies najnowsze gry w max detalach.

Reszta sprzetu w miare ok. Prawdziwi overclokerzy wybrali by zgola inny sprzet ale dla przecietnego uzytkownika jest OK.

No a odpowiadajac na Twoje pytanie to masz niski wynik ale to tylko i wylacznie przez karte graficzna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gf 4 mx 440 se 64 bitowe miałem, jak z resztą pisałem w moin poście.

a nfs porsche zasuwał jak na duronie (w 1024x768 już nie było tak ładnie) więc nie gadać mi tu o bajkach. kup, zagraj to się przekonasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to jest need for speed 2000  :?:  chodzi o porsche  :?:  koleś, mi się porsche nie tnie na full detalach na celeronie 333 i Rivie TNT

Masz cos do dodania ?

Bajka jak dla 5 latkow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to prawda jak mialem celka 400 (shit) i rive 2 m64 32 mb (shit) i 32 MB ramu !!! to dalo sie grac w 1024x768 na 16 bitach medium full wiec to nie bajki jak nie wiedziales celka i rivy w akcji to sie nie wypowiadaj kaeres to apropo textu o mx 440 64-bit :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a celeron był podkręcony 333@416 a ramu miałem 128 MB PC 133. riva niekręcona. i co, głupio wam teraz ? nie tylko mi dobrze chodził.

a co do mx440se 64 bit to koleś ma za niskie jeszcze wyniki ale może mieć pamięć 266 MHz (ja tak miałem ale wykręciłem na 410). Ten 128 bitowy jest zdecydowanie lepszy więc jeśli możesz to zmieniaj, dolby. dopłata rzędu 30zł a wydajność co najmniej 150% tego co masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do AMD Rulezz:

Która pamiec może mieć te 266 MHz? Grafa czy RAM? Bo Ram, owszem, bios wyświetla że ma 266 MHz (tak jak szyna mojego Athlona) więc chyba dobrze...., czy lepiej jakoś ją wkręcić na wyższe obroty (jak?)

Hot Pursuit nie bedzie bo serwer miał taki trans, że nic tylko sie pochlastać, natomiast Ameryca's Army działa popraw3nie na ustwienia 1024*768 wszystko na Higher, jedynie na dla nieba Ultra High.

Czylie te wyniki są za niskie jak na mój sprzęt jadący na defaultach?

To jest problem TYLKO grafy, czy coś jeszcze można obwiniać (opis w podpsie)?

Jeśli ta to co? I jak ew. podwyższyć wydajność (alke bez wymiany elementów ;) ) A swoją drogą... ile taka konfiguracja jaką posiadam powinna mieć punktów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kity pociskacie. Mialem C400 @ 500 i gf2mx i wtedy spoko chodzil. Teraz brat mojej dziewczyny ma C 400 @ 450, 128 ram @ cl2, TNT 2 i mu haczy na 800x600.

Co do proca to sie zgodze, ze wystarczy te 400 Mhz od biedy ale jezeli jest wsparty T&L. Riva nie da sobie rady aby ta gra chodzila plynnie nawet na 800x600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ktośmoże wie jak to poustawiać "optymalnie"?:

Z biosy, dział pamięci:

-> DRAM Clock (100/133/166MHZ/By SPD) Mam ustawione By SPD (procek ma szyne 266, tyle ile pamięc, więc chyba nie ma sensu ustawiać pamięci na 333 MHz)

->DRAM TIMING (By SPD/Manual)

*SDRAM Cycle Lenght (2/2.5)

*Bank Interleave (Disable/2 Bank/4 Bank)

*Precharge to Active TRP (2T/3T)

*Active to Precharge TRAS (5T/6T)

*Active to CMD Trcd (2t/3T)

->DRAM QUEDE DEPTH (2 level/3 level/4 level)

-> DRAM command Rate (2T / 1 T)

Byłbym wdzięczny za pomoc w ustawieniu tego szejsu, i ew. innych opcji które podkręcą system, bez modyfikacji mnoznika, itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustaw magistralę procesora na 166 MHz i wtedy pamięci będą chodziły na 333 (jeśli zostały do tego zaprojektowane), teraz nie są wykorzystywane w pełni. duży wzrost wydajności gwarantowany. pamięci nie wytrzymają jeśli są tylko 266 MHz, wtedy musisz pozostać na tym co masz. próbuj tylko ustawiać coraz agresywniejsze timingi (im niższe cyfry tym lepiej), jak zacznie chodzić mniej stabilnie to cofnij o jedno ustawienie. CAS LATENCY daj 2 lub niższe jesli pójdzie. próbuj żeby dobrać je do twojej pamięci, najwyżej będzie niestabilny to cofniesz zmiany.

bank interleave włącz, podnosi wydajność.

nie mam akurat takiej płyty więc nie podam ci moich ustawień (mam na sdr niestety) ale może koledzy podpowiedzą.

a co do wypowiedzi Karesa to powiem tyle, że nie miałem różnicy w wydajności w grach pomiędzy rivą TNT a GF2MX400 128bit, nawet riva chodziła lepiej. nie pytaj dlaczego bo nie wiem ale tak było. w 3d marku był lepszy GF ale głównie dzięki testowi Fill Rate, tu bił rivę mocno (T&L). FPS-y dla poszczególnych testów były chyba też na korzyść GF ale w grach się to nie potwierdzało.

System : Win98 (nie SE), zainstalowane sterowniki do płyt intela, sterowniki od GF2MX Prolink.

sprzęt : celeron A 333@416 MHz, Acorp 6BX86 ver.C, 128 MB PC133, grafa jak wyżej, dysk Maxtor 6GB (ale nie ma on wpływu), dźwięk ALS 120 ISA, zasilacz AT 200W, buda moni tower :P, flopa brak.

karta niepodkręcona ale procek FSB66@83 MHz - duża różnica w wydajności bo podkręcało to wszystkie elementy komputera.

grałe i swoje wiem i nie przekonasz mnie, że źle widziałem. Porche chodził płynnie. Kolega na P II400@496 i ASUS TNT też ma full wypas. na płycie LX nie testowałem ale mam w domu 2 celerony 333 z grafą intl740 wię jak wsadzę dysk to zapuszczę jeszcze raz. ale za kilka dni dopiero.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gowno prawda !!! jezeli masz 128 bit i ddr pamieci, to normalnie powinno byc conajmniej 4800pkt, a mi sie udalo wykrecic 6200, takze nie do konca jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, poustawiałem wszystko na mniejszy timing, ale pozostałem przy szynie 266 MHz (przy 333 szajsewny windows jakieś errory wywala :-/), odpaliłem tez interleave na BANK 4 (mam jeszcze BANK 2, co wybrać?) i winzgroza pokazuje mi że wydajność wzrosła o 1-2 %, ntomiast wyniki w 3d marku (16 bit) teraz wynosza 4350 pkt.

Sa jeszcze jakieś fajne opcje w BIOSIE do podnoszenia wydajności? (bezboleśnie)?

I dzięki za zainteresownaie się moim pytaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to po co byłby test fill rate? dla picu? skoro jest to ma wpływ. wyłącz go to zobaczysz że się wynik zmieni.

Nie mam wiecej slow dla tego pana. EOT z mojej strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...