Skocz do zawartości
dolby

Ile powinno byś 3d marków???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pozbyłem sie swego MMX-a na rzecz Athlona XP 2200 +, na płycie Shuttle AK 35 GT2 (bodajże Via KT333), 256 MB DDRamu, 60 GB Seagate Barracud'a V UATA 100, i GF 440 MX SE TVout 64MB.

Jeszcze do tego jest pare przyległości, które ominę.

Zainstalowałem najnowsze stery do całego sprzętu (urzadzenia, ani bios nie podkrecany), Via Hyperion i DX 9.0a i masa łatek do Win98se. Jakieś tam detonatory do karty (42,xx chyba, ale nie chcę skłamać). W detonatorkach nic nie zminiałem, i oto moje wyniki (przypominam, na  defaultowych ustawieniach) w 3dmarku 2001 SE:

-dla 1024x768 32 -> ok. 3430 punktów

-dla 800*600 16 -> ok. 5834  punktów.

I mam pytanko...czy ilośc punktów (moich) jest taka "jak powinna być" dla takiego sprzętu jaki teraz aktualnie posiadam (niepodkręcony) :?: ?? :?:

Z góry dzięki za odp. i przepraszam jeśli źle umiejscowiłem topic.

Na sprzęcie:

PROC: ATHLON XP 2000+

PŁYTA:MSI KT3 ULTRA2

RAM: 512DDR 266MHz

TWARDZIEL: BARRACUDA IV 40GB

GRAFA:JAK W TEMACIE (FIRMY MSI)

STERY:NAJNOWSZE DETONATORY

SYSTEM: WIN 98SE

WYNIK 3DMark 2001: 5780pkt. - bench. i wszystkie ustawienia default.

Mam kolegę, który ma sklep komputerowy i sami złożyliśmy ten sprzęt i sami robiliśmy test. (Udowadniałem mu, że radek 9000Pro 64MB WIN XP POF)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzac na wyniki w sandrze to "musi" karta graficzna mnie tak dławić, bo przpustowość reszty jest ok. Ale na razie karty nie zminiam bo w tym softwarze w którym grzebie mi zupełnie wystarcza (Medal of honor, czy Flashpoint)

Czy ktoś mi wytłumaczy czym się różnią ustawinie w BIOSIE

Bank Interleave (2 BANk / 4 BANK) :?:

I co ustawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o wyniku 7462 w 3dmarku na sprzęcie jak w podpisie? Moze być ? Nic nie jest podkręcone, stery do grafy to Nvidia 41.09

Na moje oko to troche malo nawet jak na standardowe ustawienia. Ja mam blisko 8k rowniez na default.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4-way bank interleave jest najszybsze, masz to pewnie w instrukcji sprzętu w opisie biosu. różnica w sumie mała ale zawsze coś, i nie jest to podkręcenie :)

Grinch --> nie sądzę, żebym przy polityce cenowej intela, kiedyś rezygnował z amd więc ksywa jest uniwersalna. z nvidii pewnie przejdzie się na radka, ale to kiedyś i na używanego.

ja na moim konfigu mam max 4441 pkt ale za tydzień nowy procek podciągnie mi wynik.

po wymianie mx400 128bit na mx440 128 bir DDR NFS HP 2 nie przyspieszył ani trochę :!: a głównie po to wymieniałem. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dałem spokój grafie, i przerzuciłem sie na testy innych komponentów, żeby zobaczyć , czy coś inego niż grafa nie "dławi" mnie.

Oto wyniki w SiSoft Sndra 2003

>>CPU Multimedia Benchmark<<

Integer aEMMX/aSSE 9789 it/s (10080)

Float SSE 10380 (10768)

>>CPU Arithmetic Benchamrk<<

Dhystone ALU 5042 (5178)

Whetstone FPU 2620 MFLOPS

>>RAM Bandwidth<<

Int Buff aEMMX/aSSE 1959 Mb/s (2000)

Int FLoat Buff aEMMX/aSSE 1861 Mb/s

Assigment 1964 Mb/s

Scaling 1962

addition 1955

triad 1955

Data Iter Sizer (czy jakoś tak ;) - 8bit

>>File system Benchmark<<

34350 kb/s

Buffered Read - 80 Mb/s

Seqential Read - 52

Random Read - 7

Buffered write - 77

Seq. Write - 50

Random write 8

Time Acces - 7 ms.

Chyba nieźle wypada? (wyniki podane w nawiasach to wyniki Athlona XP 2200 XP+ Sandry (te z którymi porównuje się swoje).

Wyniki dosyć wysokie, jeśli by bradź pod uwage ze podczas testów miałem mase progsów uruchomionych w tle :)

Winc chyba te niskie 3d marki to TYLKO wina grafy.

Byłbym wdzięczny za komentarz :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, tylko grafa może ci kulawić kompa. wszystko wychodzi ładniutko w testach, wyniki wysokie a tylko 3D kuleje więc grafa.

postaraj się ją szybko wymienić bo reszta się zestarzeje i nie zdążysz skorzystać z powera twojego kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...