Skocz do zawartości
::snoopy::

Jak Zdjąć Oryginalny Radiator?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, bo muszę zdjąć radiatorek z mojego radeonika 9100. Oryginalny wiatraczek zatarł się już na amen. Zauważyłem to przy rozbiórce kompa. Wentylatorek smarowałem już wiele razy, jednak już się skończył i nie kręci wogóle.

Problemem jest teraz zdjąć radiatorek aby niczego nie uszkodzić. Widziałem inny temat, ale tam autor chłodzenie mocowane miał na kołki, a u mnie tylko na jakiś termo-klej.

Próbowałem rozgrzać trochę kartę w grze, szybko wyłączyć, wyjąć i zdjąć go, ale ani drgnie, choć przez chwilę radiator aż parzył w paluchy... może za słabo. Macie jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Folia, tasma i 6h zamrazarki.

Rozumiem że kartę graficzną mam wsadzić w folię i okleić tak aby wystawał tylko sam radiator?

Jeszcze jedno: Po takim mrożeniu ile należy odczekać aby można było jej używać?

Edytowane przez ::snoopy::

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że kartę graficzną mam wsadzić w folię i okleić tak aby wystawał tylko sam radiator?

Jeszcze jedno: Po takim mrożeniu ile należy odczekać aby można było jej używać?

:-|

Czemu mialby wystawac? Chcesz miec niesprawna grafike to mozesz sobie darowac jakakolwiek folie.

Wsadzasz wszystko do worka, lekko sciskasz aby nie bylo wiele powietrza, otwor zaklejasz tasma i po ~6h radiator na termoglut powinien lekko odejsc jak zaczniesz krecic. Teoretycznie ekspresowo mozesz zrobic to gazem do zapalniczek ale przy sporej roznicy temperatur ryzyko pekniecia ukladu jednak istnieje.

A co do czasu na uzycie - moze 1h moze 3h. Wszystko zalezy od wilgotnosci powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi