Radzio1234 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam. Otóż po trzy i pół roku świetnego działania mojego komputera przyszedł czas na niewielki upgrade, by choć trochę go unowocześnić. Przede wszystkim obowiązkowo MUSZĘ kupić porządny zasilacz. Obecna atrapa działa o dziwo dobrze, ale strach trochę jej używać. Jaki model kupić? Czy opłaca się wydawać około 200zł na BeQuiet Pure Power 350W czy można kupić coś podobnego (lepszego :wink: ) taniej? Wzrost wydajności przy niewielkim wzroście poboru prądu byłby wskazany i sugerując się spisem kart graficznych znajdującym się na tym forum wybrałem GeForce 8600GT. Mam na oku Gigabyte'a w wersji TurboForce z 256MB pamięci DDR3 i na pasywnym, jednoslotowym chłodzeniu. I wszystko byłoby idealne, ale czy ona się nie będzie przegrzewać jeszcze gorzej od teraźniejszej Galaxy 6600? Czy w ogóle ta karta to dobry wybór czy może jest coś lepszego? I najważniejsze czy nie będzie kolidować z radiatorem chipsetu na mojej płycie? Współpracować będzie z LG W2252V przez DVI. Cena za nią to 120zł (oczywiście nie jest nówka :lol2: ) Muszę dokupić również 1GB RAM DDR PC3200. Tylko czy będzie on dobrze współpracował z obecnymi dwoma 512MB PC3200 w DualChannel firmy Kingston? Najlepiej żeby też był Kingstona czy może być innej firmy? Nie tak dawno za 80zł dało się kupić nówkę, a teraz używane po tyle stoją :unsure: No i dysk twardy również warto zakupić bo obecne 120GB jest dość mocno zapełnione. Pojemność ok 500GB powinna spokojnie na najbliższe lata wystarczyć. Tylko jaki model? Powinien być szybki, a raczej szybko reagować :) Czy WD Caviar Green Power to dobry wybór? Czy jest może też coś lepszego? Rzężącego dysku chcę uniknąć :rolleyes: Taki dysk to też wydatek ok 200zł. W sumie uzbierało się ok.600zł. Da się może coś taniej? Przydałoby się jeszcze odświeżyć chłodzenie CPU, albo przynajmniej powymieniać wentylatory w budzie na ciche i kupić jakiś regulator obrotów. Szkoda, że XILENCE Fan Speed Controller jest dość drogi :(. Ale o reszcie pomyślę później. Na razie pomóżcie co do doboru podzespołów, aby wzajemnie dobrze współgrały :) Pozdrawiam i proszę o pomoc :) Edytowane 19 Sierpnia 2009 przez Radzio1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Nie opłaca się ładować zasilacza 200 w taki zestaw chyba żeby został na przyszłość pod jakiegoś Exxxx lub coś pod AM2+/3. Zasilacz delta/fortron z allegro np: KLIK Na kartę można założyć wentylator 92mm żeby się nie przegrzewała. Miałem tą kartę i pozwoliła sobie na wysokie OC po czym niespodziewanie strzeliła uszkadzając płytę główną, więc się zastanów dobrze ;) Ram możesz dokupić, choć jeżeli nie grasz w nowsze gry i siedzisz na XP-ku to 1gb powinien wystarczyć, zauważ że w tej cenie kupisz nowe 2GB DDR2. Dysk kup polecanego Samsunga 500GB w innych tematach. A najlepiej jakbyś sprzedał to co masz dołożył te 600zł i kupił podzespoły np Athlon II x2 240 + płyta + 2gb ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio1234 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) Na przyszłość to ten zasilacz by raczej nie pozostał, bo buda jest bardzo słabej jakości (Tracer) i to zbytnio nie opłacalne byłoby wsadzać nowego kompa w starą budę :) Ten FORTRON skoro jest dobrym zasilaczem, a nie atrapą to ok. O wiele lepiej opłaca się go kupić. Tylko czy płycie głównej nie zaszkodzi to, że ona ma 24pinowe złącze, a on tylko 20? Co do karty to za 120zł myślę, że się opłaca szczególnie, że by PCI nie zastawiała chłodzeniem. A wiatraków to ja właśnie chcę uniknąć :lol2: . Ale tym, że się potrafi spalić to raczej mnie zniechęciłeś do niej :unsure: . Ale ja to bym jej raczej nie kręcił, bo już jest fabrycznie TurboForce ;). A ram muszę kupić bo lubię mieć pootwierane wiele zakładek w Firefoxie i zazwyczaj zostaje wolnego z 1GB ok. 200MB (w tle też sobie działają różne programiki) i wtedy system zaczyna używać pliku wymiany niestety co go spowalnia trochę. Szkoda, że socket 939 to już przestarzała podstawka, albo, że chociaż nie dawali pod nią DDR2 :(. To w jaki sposób na moim miejscu zmodernizowalibyście ten komputer? Oprócz wymiany oczywiście :) Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez Radzio1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) Powiedz jak stoisz z funduszami. Przesiadka na nową platformę wcale nie brzmi tak głupio, ani nie jest taka droga. Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez Michrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) wg opisu aukcji ten fortron ma 24-pin, najlepiej spytać sprzedawcy może być też inny np 450-PNR, albo 400HLN czy 500MDN do wyboru do koloru ;) Zastanów się nad zmiana platformy drogo Cie to nie wyniesie. Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio1234 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) Według opisu aukcji na samym końcu w przypisie było, że ma 20 pinów. Ale ten 400HLN wygląda ciekawie, bo ma 2 sata i 24 pinowe złącze czyli dla mnie super :). No i cena to nie 200zł, a 109zł :) A co do funduszy, to na komputer chciałbym przeznaczyć jak naj mniej pieniędzy się da, bo miała to być tylko lekka modernizacja w kierunku komfortu i wyciszania :). Także gdyby nie te drogie DDRy to bym się nawet nie zastanawiał nad zmianą :rolleyes: . Ale słucham propozycji. Całość nie powinna przekroczyć 1000zł (wiem, że mało, ale w końcu nie planowałem zmiany komputera), a najlepiej 600zł :lol2: :lol2: Za 1GB RAM do tego co mam musiałbym dopłacić 100zł. Za zasilacz 125zł. Za grafę 120zł. Za dysk 500GB 200zł (chyba, że bym może wziął mniejszy?). No to już się troszkę uzbierało. Jeszcze wyciszanie to coś około 40-100zł by było :( Co radzicie? Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez Radzio1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) Nowy z zestawów: Procesor : AMD Athlon II X2 240 - 230 zł Płyta Główna : ASRock A780GXH - 259 zł RAM : OCZ 2GB 1066MHZ - 99 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 185 zł razem: 773 zł Ciut taniej na intelu: Intel Pentium Dual Core E5200 /2.5GHz, 2MB, 800MHz, BOX/ 225 zł płyta główna: AsRock P5B Pro /intel P965/ 199 zł Pamięć RAM: OCZ 2GB 1066MHz CL5 99 zł Dysk: Samsung 500GB 5400rpm 16MB cache SATA-II F2EG 179 zł Razem:702 zł Zasilacz zmienisz na tego fortrona i wyjdzie poniżej 1000 :) Bude musiałbyś zostawić starą i napęd i ewentualnie wyskubać 200zł na 9600GSO Integra na płycie pod AMD ma podobno zbliżoną wydajność do GF6600, pod intela zostawiasz starą kartę. Jak zostajesz przy starym to wiadomo: zasilacz, ram dysk, jak grasz to grafe. Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio1234 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 A opłaca się w ogóle według Ciebie to wymieniać? Duży wzrost wydajności będzie? Bo tak na prawdę to jedynie się RAMów nie opłaca dokupować, a całą resztę by w przyszłości można wstawić do nowej platformy :) . A komputer jest wykorzystywany do internetu, filmów i raz na jakiś czas do gier (bardzo rzadko) ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) W grach na pewno odczujesz równicę np u mnie na E5200 + HD4670 czyli podobnie jak 9600GSO Burnout Paradise średnio ponad 50fps na 1680x1050 bez podkręcania. W systemie im nowszy system tym wymagania do płynnej pracy wyższe więc na dwurdzeniowym procku nowej generacji na pewno odczujesz różnicę, nie mówiąc o 2gb ramu ;) Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Dwurdzeniowce mają to do siebie, że znacznie lepiej się na nich pracuje i gra :) Tak więc zdecydowanie odczujesz różnicę. Powyższe propozycje dot. nowego zestawu są rozsądne no i pozwalające na ewentualne późniejsze dołożenie naprawdę dobrej grafiki itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio1234 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 System mam XP więc on to raczej był robiony pod zupełnie starszą generację komputerów ;) . Ale na serio na dwurdzeniowcach się lepiej pracuje? Bo w sumie kupować dwurdzeniowca pod moją platformę to już się zupełnie nie opłaca :rolleyes: . Myślę, że na razie zostanę przy tym co mam, bo w sumie to działa bardzo dobrze, a może kiedyś zmienię jak już będzie więcej funduszy ;) . Czy jednak według Was nie opłaca się zostawać przy tym co mam? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Na pewno bardziej Ci się opłaca niż dokładać 600zł do tego kompa jak chcesz już wydać tą kasę to lepiej na nową platformę część ci się zwróci za stare części jak je sprzedasz na allegro. Jeżli nie jesteś przekonany do wydania takiej kwoty to np jedź gdzieś na wakacje za to ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio1234 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 No na zmianę komputera na razie nie jestem przekonany, także pozostanę przy tym co mam i kupię tylko zasilacz by przedłużyć maksymalnie jego żywotność, a i żeby zasilacz był choć troszkę przyszłościowy :lol2: :) . A na wakacje to i tak już troszkę za późno :( . Jeszcze tydzień i już niestety koniec wakacji :( . No ale cóż tak to się musi toczyć. Teraz jak mam jeszcze troszkę wakacji to zmodyfikuję tylko lekko budę, by wentyle były cichsze i by była bardziej przewiewna :) . W każdym razie dzięki bardzo za rady :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...