Skocz do zawartości
Damaroc

Ocena Sugerowanego Zestawu Do 3000 Pln

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem nowym użytkownikiem dlatego chciałby oficjalnie przywitać wszystkich userów ;)

Kolega który moim zdaniem zna się na konfiguracji zestawów komputerowych zasugerował mi taki zestaw, niestety wniósł on wiele sporów pośród innych osób których również prosiłem o pomoc przy doborze sprzętu. Wynikiem takiej sytuacji jest mętlik w głowie mojej skromnej osoby dlatego zależy mi na szybkim rozwianiu wątpliwości.

Na chwilę obecną skład zestawu wygląda tak:

CPU: Intel Core2 Duo E7500 2,93GHz BOX

MOBO: Asus P5QC

GPU: GeForce with CUDA GTS 250 Asus 512MB 2xDVI (PCI‑E) Dark Kinght Cooler

RAM: DDR2 4096MB 1066MHz OCZ Reaper EPP HPC

Zasilacz: OCZ StealthXStream 500W SLI

Buda: CoolerMaster Elite 335 Black

HDD: Seagate 500 GB Barracuda 7200.12

Monitor: Samsung SyncMaster 2233BW

Dzwięk: Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS

Klawa: Klawiatura TRACER Lucid

Mysz: A4‑TECH XL‑750BF RED

Komputer w sumie może przekroczyć nie wiele ponad 3tys. Jest to pełny zestaw ponieważ stary pc zostaje w moim jak na razie aktualnym miejscu zamieszkania ;) .

Przeczytałem temat z sugerowanymi zestawami i komplet w odpowiadającej mi półce cenowej rożni się diametralnie od przedstawionego przeze mnie zestawu.

Oczekuje od komputera dużych możliwości zabawy z dźwiękiem jak również czystości oraz jakości gdyż jestem audofilem i przymierzam komputer pod głośniki Microlab solo7c jak również pod słuchawki dobrej firmy które zaczne poszukiwać po zakupie PC.

Oprócz tego lubię w wolnym czasie pograć w gry rpg przez internet i jestem zmuszony odpalić parę kopi gry w jednym czasie.

Chciałbym nie mieć problemu z najbardziej wymagającymi grami na rynku, w takim stopniu by komputer dał rade (jeżeli to w tej cenie możliwe) odpalić je przy maksymalnych detalach.

Zależy mi również by wystarczył co najmniej na pare lat, do puki nie ukończę studiów i sam nie zarobie na lepszy zestaw :) (do tego czasu może sam nabiorę doświadczenia w tych sprawach).

To tyle jeśli chodzi o wymagania.

Z góry dziękuję za pomoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko ile chcesz przeznaczyć kasy na skrzynke :) ile na monitor hm?

AMD Phenom II X3 720 Black Edition – 459 żł

Gigabyte MA770T-UD3P - 290

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 240

Samsung SH-223B SATA - 95 zł

Samsung 500GB 5400rpm 16MB cache SATA-II F3EG 179 zł

Grafe HD4850 taniej wyjdzie i ceny nieźle poleciały lepiej kase większa przeznaczyć na monitora później się wymieni niż karte :)

Zasilacz może być a nawet może być słabszy (taniej) buda klawiatura mysz wiadomo indywidualna sprawa jak cos :P

PS przeglądałem sklep esc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzicie o takim zestawie?

CPU: Intel Core2 Duo E7500 2,93GHz BOX

MOBO: Gigabyte EP45-UD3 /intel P45/

GPU: Galaxy GeForce GTX 260 896MB DDR3 /448bit/ HDTV 2xDVI

RAM: Kingston 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 HyperX

Zasilacz: Chieftec 500W [CFT-500A-12S] DualXeon

Buda: CoolerMaster Elite 335 Black

HDD: Western Digital 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII [WD5000AAKS]

Monitor: LG W2242T-PF (5ms, DVI, Black)

Karta dźwiękowa: Asus Xonar D1

Mam dylemat odnośnie karty graficznej... osobiście wole GF'a ale wyczytałem ze Sapphire Radeon HD4870 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out [11133-04-10R] też daje rade.

Jeszcze pozostaje kwestia Procesora. Znajomi polecają Intela, ale na forum poczytałem że AMD jest konkurencyjny dla Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie E7500 bo to słaby proc bez wirtualizacji. To się przydaje w Win 7.

Weź Q9550 lub PII X4 945.

No tak, tylko co wtedy jak na rynku pojawią się gry pokroju GTA IV z którymi radeon ma problemy?

GTA IV to raczej problem dla procesora niż karty. X4 lub Q9550 spokojnie sobie poradzą w połączeniu z grafiką 4870 1GB. Ewentualnie weź 260@216 i kręć. Cenowo wyjdzie podobnie a po OC wydajność będzie sporo wyższa.

Za dwa tygodnie 10 września jest zapowiedziana premiera nowych radeonów, ale ceny pewnie nie będą niskie więc... za to DX 11 kusi :)

No i po premierze nowych kart obecne potanieją :) a to też jest warte poczekania.

Ja bym nie kupował przed końcem września.

Zasilacze Chiefeca nie są dobre. Mobo weź MSI, to z zestawów za 2800. Dysk może być samsung 5002HI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do monitora, to poszukaj czegos 23". Oba ktore podales sa w cenie ~750pln.

Zobacz na Samsung 2333sw, podobna cena a do tego 23" i Full HD. Wg. mnie warto, sam mialem dylemat jaki lcd kupic i wybralem tego samsa

No tak, tylko co wtedy jak na rynku pojawią się gry pokroju GTA IV z którymi radeon ma problemy?

Oby jak najmniej pojawialo sie gier pokroju GTA IV. I nie mam tu na mysli grywalnosci bo ta jest swietna, ale optymalizacji samego silnika gry, ktory wola o pomste do nieba Edytowane przez TheNaturaT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi