Skocz do zawartości
kompanka

Sterowniki Do Karty Dźwiękowej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam drobny problem, jeśli podobny temat już się pojawił, proszę odesłać mnie do innego wątku.

Mianowicie, sformatowałam w laptopie ojca dysk. Jest to siemens AMILO pro 3525, instalowałam sterowniki z dołączonej do niego płytki, ale okazało się, że po podłączeniu słuchawek dźwięk dalej jest słyszalny z głośników, w ogóle ich nie wyłącza... Domyślam się, że to sprawa sterowników, ale nie bardzo wiem w jaki sposób ich szukać.

Z góry dzięki za każdą pomoc, bo tata marudzi jak baba w ciąży...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie tam nie znam ,ale wydaje mi się że to nie koniecznie jest sprawa sterowników ,być może cos w lapku od strony technicznej jest nie tak .

nie sądzę, przed formatowaniem wszystko funkcjonowało jak należy, tzn. po podłączeniu słuchawek dźwięk nie płynął dodatkowo z głośników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. Przeczytałem temat drugi raz. Słychać dźwięk z jednego i drugiego, czy nadal tylko z głośników?

Realtek powinien mieć jakiś panel konfiguracyjny.

Poza tym jest jeszcze opcja, że gniazdo słuchawek nie działa.

Ostatecznie jest jeszcze opcja, że podpinasz słuchawki pod gniazdo mikrofonu.

No i opcja, że słuchawki są uszkodzone - spróbuj na innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dźwięk jest zarówno w słuchawkach jak i głośnikach, on po prostu głośników nie odłącza na czas podłączenia słuchawek. więc ani złe gniazdo, ani uszkodzone głośniki... a panel konfiguracyjny niestety w niczym mi nie pomoże, pomimo przełączenia ustawień na słuchawki dzieje się to samo... :(

(jeszcze nie kombinowałam z tym dodatkiem o którym mówiłeś wcześniej, powinnam?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jasne. Na płycie są zworki odpowiedzialne za audio - 10 pinów ułożonych w 2 rzędach po 5 sztuk. Weź w rękę instrukcję do płyty i poczytaj opis. O ile mnie pamięć nie myli, to trzeba założyć zworki na 3 i 5 parę.

Eh, zapomniałem że to laptop.

Poszukaj na forum użytkowników tego sprzętu.

Możesz spróbować inne sterowniki (z płyty/z Netu). Jeśli wcześniej działało, to albo wina sterowników (lub systemu), albo trzeba się udać do serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi