janekwisniewskipadl Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam, Potrzebuje router do dzielenia na laptopa ( wifi ) oraz kabel pc. Co polecicie ~100zl. Czytam opinie na temat: wrtu54g.. i wiele osob mowi kup wrt54gl bo jest tanszy.. niestety ten pierwszy kosztuje w tej chwili na allegro 109zl a ten drugi 160zl.. Widze ze to promocja bo 37 osob az go zalicytowalo i tak mysle czy to jest dobry pomysl: KLIK. Prosze o wybaczenie, ze nie napsialem w temacie jaki router kupic ale aukcja konczy sie lada chwila i musze uzyskac natychmiastowa odpowiedz ;).. czy do tego modelu wrtu mozna tak jak do wrt wgrac tomato soft? Czy licytowac go poki moge czy sobie podarowac? Pozdrawiam, Edytowane 19 Sierpnia 2009 przez crash_zero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Tak w ogóle warto się zastanowić nad pytaniem czy w ogóle Tobie potrzebne to tomato? Mówię z własnego doświadczenia. W ostatnim semestrze na studiach pod jednym routerem mieliśmy 6 kompów na net 10Mb. Linksys z tomato, z tym że nikomu się nie chciało ustawić QOS (6 studentów wydziału infarmatyki (sic!) ) bo chodziło wszystko i bez tego. Ustawiliśmy jedynie jakieś WPA2 i tyle. W domu mam podobną sytuację do ciebie: ADSL i do tego komp na kablu i lap na wifi. Chodzi na zwykłym tplinku, łącze 1Mb, bez QOS. Trzecia sytuacja, obecnie net z Multimiedii 1Mb, tplink z tym że nie adsl a podłączony modem z kablówki oraz 3 lapy przez wifi. Bez QOS, tylko sieć zabezpieczona i przekierowane porty na torrenta i co? I działa :) Aha, tplink ostatni (czyli na WAN) kupiony w sklepie za 84zł, czyli aż 3zł drożej niż z allegro i z jakieś 2 dni szybciej. Możesz wyciągać wnioski :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 @up Jestem tylko ciekaw czy ktoś z Was grał w gry online, jakieś fpp na przykład. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 kolega namiętnie w TF2, jakąś samochodówke z takimi customowymi trasami co się na czas grało (wyleciał mi tytuł) oraz Left For Dead, ktoś tam jeszcze w jakies WoW czy cos w tym stylu. nie było problemów. możliwe, że jak by więcej osób coś chciało pograć mógłby być problem, jednak wątpie, żeby coś takiego wystąpiło u kolegi, który chce rozdzielić sieć na 2 kompy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 moje lacze 4mbit/512kbit.. w sumie miedzy 80 a 110zl duzej roznicy nie ma wiec jesli sprzet bedzie niebo lepszy to jestem w stanie do niego dolozyc ;) qos mogloby sie w sumie przydac jak pozwole komus z lapkiem siedziec zeby mi nie zjadal calego lacza etc.. aukcja juz sie skonczyla ale mam dylemat wiec narazie poczekam az ktos cos jeszcze powie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) w sumie wiesz, to nie jest trudne :) piorytet cena -> tani rzeczywista potrzeba wydajności -> QoS, cena drugorzędna niekoniecznie na max napięty budżet, prawdopodobieństwo wykorzystania dodatkowych opcji w przyszłości, ew. chęć bycia fajnym bo mam Tomato -> coś droższego co pozwoli na zmiane softu prawda, że proste? :) bierz na co cię stać, ale pamiętaj też czego naprawdę potrzebujesz :) Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez _piotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 A te tansze modele nie beda mialy problemow z rozlaczaniem neta, zwiechami, czy slabym zasiegiem wifi? Bo to ze grac chlopaki mogli to fajnie bo lubie w coda popykac, ale czy nie mieli zbytnich lagow na tym to musialbym pingi popatrzec bo niektorzy na 300 graja i uwazaja ze to jest normalne.. dla mnie 100 to granica maksymalna naprzyklad :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Ci co grali, grali na Linksysie :) O tplinkach, grach i pingach się nie wypowiem, bo nie wiem jak to jest, sam nie gram :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 od kwietnia mam wrt54gc v3 i nie mam na co marudzic. w tym czasie chyba tylko dwa razy nie mogl pobrac ip z modemu, ale bylo to z winy providera (vectra) a tak robi co do niego nalezy. podpiete do niego mam 2 stacjonarki przez lan i dwa lapy przez wifi. na 80m mieszkanie zasieg starcza, zero problemow z zasiegiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 A moze wiecie cos o Tp-link Td-w8910g Czy beda jakies problemy z grami staraft left 4 dead ? i dc++ p2p ? Jak wyglada kwestia uploadu i downloadu. Czy jesli ktos bedzie odemnie sciagal to bedzie mi spadal download? Pamietam ze przy neo urzywalem cFos a przy takiej opcji co sie robi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 To samo, jeśli cFos z kompa nie da uploadu do routera więcej niż ustawisz, to router więcej nikomu nic nie wyśle, więc ograniczony upload nie będzie cię specjalnie spowalniał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sołtys25 Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) Mam router tp-linka i kartę sieciową tp-linka do tego najtańsze modele dla dsl i nie mam najmniejszych problemów ze stabilnością i pingami w grach. Gram w css i dla mnie ping większy niż 50 to tragedia (mam pingi w granicach 15-20, na kablu było w zasadzie tak samo) :-). Edytowane 2 Września 2009 przez Sołtys25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...