Skocz do zawartości
janekwisniewskipadl

Jaki Tani Router..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuje router do dzielenia na laptopa ( wifi ) oraz kabel pc. Co polecicie ~100zl. Czytam opinie na temat: wrtu54g.. i wiele osob mowi kup wrt54gl bo jest tanszy.. niestety ten pierwszy kosztuje w tej chwili na allegro 109zl a ten drugi 160zl.. Widze ze to promocja bo 37 osob az go zalicytowalo i tak mysle czy to jest dobry pomysl: KLIK.

Prosze o wybaczenie, ze nie napsialem w temacie jaki router kupic ale aukcja konczy sie lada chwila i musze uzyskac natychmiastowa odpowiedz ;).. czy do tego modelu wrtu mozna tak jak do wrt wgrac tomato soft? Czy licytowac go poki moge czy sobie podarowac?

Pozdrawiam,

Edytowane przez crash_zero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w ogóle warto się zastanowić nad pytaniem czy w ogóle Tobie potrzebne to tomato? Mówię z własnego doświadczenia.

W ostatnim semestrze na studiach pod jednym routerem mieliśmy 6 kompów na net 10Mb. Linksys z tomato, z tym że nikomu się nie chciało ustawić QOS (6 studentów wydziału infarmatyki (sic!) ) bo chodziło wszystko i bez tego. Ustawiliśmy jedynie jakieś WPA2 i tyle.

W domu mam podobną sytuację do ciebie: ADSL i do tego komp na kablu i lap na wifi. Chodzi na zwykłym tplinku, łącze 1Mb, bez QOS.

Trzecia sytuacja, obecnie net z Multimiedii 1Mb, tplink z tym że nie adsl a podłączony modem z kablówki oraz 3 lapy przez wifi. Bez QOS, tylko sieć zabezpieczona i przekierowane porty na torrenta i co? I działa :)

Aha, tplink ostatni (czyli na WAN) kupiony w sklepie za 84zł, czyli aż 3zł drożej niż z allegro i z jakieś 2 dni szybciej. Możesz wyciągać wnioski :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolega namiętnie w TF2, jakąś samochodówke z takimi customowymi trasami co się na czas grało (wyleciał mi tytuł) oraz Left For Dead, ktoś tam jeszcze w jakies WoW czy cos w tym stylu. nie było problemów. możliwe, że jak by więcej osób coś chciało pograć mógłby być problem, jednak wątpie, żeby coś takiego wystąpiło u kolegi, który chce rozdzielić sieć na 2 kompy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje lacze 4mbit/512kbit.. w sumie miedzy 80 a 110zl duzej roznicy nie ma wiec jesli sprzet bedzie niebo lepszy to jestem w stanie do niego dolozyc ;) qos mogloby sie w sumie przydac jak pozwole komus z lapkiem siedziec zeby mi nie zjadal calego lacza etc.. aukcja juz sie skonczyla ale mam dylemat wiec narazie poczekam az ktos cos jeszcze powie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie wiesz, to nie jest trudne :)

• piorytet cena -> tani
  • rzeczywista potrzeba wydajności -> QoS, cena drugorzędna
  • niekoniecznie na max napięty budżet, prawdopodobieństwo wykorzystania dodatkowych opcji w przyszłości, ew. chęć bycia fajnym bo mam Tomato -> coś droższego co pozwoli na zmiane softu
prawda, że proste? :)

bierz na co cię stać, ale pamiętaj też czego naprawdę potrzebujesz :)

Edytowane przez _piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te tansze modele nie beda mialy problemow z rozlaczaniem neta, zwiechami, czy slabym zasiegiem wifi? Bo to ze grac chlopaki mogli to fajnie bo lubie w coda popykac, ale czy nie mieli zbytnich lagow na tym to musialbym pingi popatrzec bo niektorzy na 300 graja i uwazaja ze to jest normalne.. dla mnie 100 to granica maksymalna naprzyklad :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od kwietnia mam wrt54gc v3 i nie mam na co marudzic. w tym czasie chyba tylko dwa razy nie mogl pobrac ip z modemu, ale bylo to z winy providera (vectra) a tak robi co do niego nalezy. podpiete do niego mam 2 stacjonarki przez lan i dwa lapy przez wifi. na 80m mieszkanie zasieg starcza, zero problemow z zasiegiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze wiecie cos o Tp-link Td-w8910g

Czy beda jakies problemy z grami staraft left 4 dead ? i dc++ p2p ?

Jak wyglada kwestia uploadu i downloadu. Czy jesli ktos bedzie odemnie sciagal to bedzie mi spadal download? Pamietam ze przy neo urzywalem cFos a przy takiej opcji co sie robi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam router tp-linka i kartę sieciową tp-linka do tego najtańsze modele dla dsl i nie mam najmniejszych problemów ze stabilnością i pingami w grach. Gram w css i dla mnie ping większy niż 50 to tragedia (mam pingi w granicach 15-20, na kablu było w zasadzie tak samo) :-).

Edytowane przez Sołtys25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi