Skocz do zawartości
HQ12

ABIT I ROZLANE KONDENSATORY

Rekomendowane odpowiedzi

dzis sie dowiedzialem od kumpla ze mu szlak trafil jego pieknego abita kondensatory na plycie napecznialy i sie rozlaly :? malo tego zaznajomiony serwisant tegoz kumpla powiedzial mu ze u abita po dluszym czasie uzytkjowania to NORMALKA !!!! :o ze co ??? kurna normalka !! ja dzis miaelem wlasnie zamiar nabycia NF7 :? jak sie to ma do uzytkownikow plytek abita ?? czy potwierdza slowa tegoz servisanta ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na nf7 mu sie rozlaly?

mi sie na moim starym msi otworzyly jak kwiaty rozy o poranku. na gwarancji wymienili wiec nie ma sie o co martwic. ten problem byl na starsdzych plytach. watpie czy to na nf7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno zdarzają się takie przypadki ale chyba nie w NF7, ale mnie to ominęło. Miałem przez dwa lata Abit'a KT7A-Raid z Athlonem 1GHz, potem przez dwa miesiące działem na procku AXDA1800JIUCB włożonym w tą płytę, teraz przesiadłem sie na Abita NF7-S v.2.0 (ten sam procek) i nic takiego nie zaobserowałem. Mam szczęście?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obok mnie wlasnie lezy zakupiony 2 dni temu Abit NF7-S. Mowiono mi wczesniej ze leca te kondensatory, ale wg mnie w tym modelu to juz raczej sie nie bedzie zdarzac; w koncu trzeba dbac o marke, nieprawdaz? Czas pokaze jak jest naprawde.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mam BE6 II i juz raz kondenstatory wymienialem :) Plyta pozatym jest swietna ! Teraz tez pewnie kupie NF7-S i licze ze tego bledu konstrukcyjnego nie powtorzono w tej mobo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mam BE6 II i juz  raz  kondenstatory wymienialem :)  Plyta pozatym jest  swietna ! Teraz tez  pewnie kupie NF7-S  i licze ze tego bledu konstrukcyjnego nie powtorzono w tej mobo :)

Miałem BE6 II 2.0 i Bx-133 i w każdej wybuchały kondensatorki w sumie zawsze 4 z 8, ABIT problem rozwiązał już od modelu ST6, dając kondziory o większej pojemności.

NORMALKA :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ABITA BX 133 RAID i odpukać jak na razie nic sie nie dzieje, fakt, zę płyty nie oglądałem specjalnie ostatnio. Czym to sie objawia? czy dopiero padem płyty czy są symptomy wczesniej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczesniej moga byc zwisy , potem koniecznosc zejscia troche z fsb :) A jak juz padnie to objawem sa wybrzuszone lub wrecz wybuchniete kondensatory obok slotu/socketu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W BF6 (wersja BE6 bez raida) też kondensatory padały, w płycie braciaka łącznie padło ich 11 szt, wszytkie 1500uF/6,3V (Low ESR), w układzie przetwornicy napięcia Vcore. Ostatnio udało mi się kupić takie kondensatory (2zł/szt) i wolną chwilą może wreszcie naprawię tą płytę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W BF6 (wersja BE6 bez raida) też kondensatory padały, w płycie braciaka łącznie padło ich 11 szt, wszytkie 1500uF/6,3V (Low ESR), w układzie przetwornicy napięcia Vcore. Ostatnio udało mi się kupić takie kondensatory (2zł/szt) i wolną chwilą może wreszcie naprawię tą płytę...

Niestety, ale swoją sprawnośc w poslugiwaniu sie lutownicą oceniam (w skali od 0 do 10) na jakieś -3 .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też padły na abicie BX133 Raid, ale po wymianie wszystko chodzi w porządku. Zapłaciłem 30zł za wymianę i kondensatory 8,,więc nie tak źle. A tak przy okazji ile one mogą wytrzymać na tych ustawieniach co mam w opisie :?:

A tu troche o problemie co miałem http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=264...=asc&highlight=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwszym symptomem jest ciekniecie kondensatora(zakrzepnieta zolta ciecz miedzy plyta a kondensatorem

to juz chyba minelo bezpowrotnie (ale jakby co to naprawa jest prosta) ,a po wybuchu kondensatora nic nie pada(chyba ze niefartem rozleje sie na jakas nieoslonieta sciezke)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie cykaj się o kondzie. ja mam kt7a i nic się nie dzieje. ktoś źle kiedyś wyliczył pojemność i tak się działo ale teraz takiego błędu nie popełnili. poza tym nf7 to najlepsza płyta na nfrorce2 i najlepsza płyta kiedykolwiek. więc nie cykaj się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli juz sie zdarzy taki przypadek to lepiej wykryc to wczesniej zanim rozleja sie te kondensatory na dobre. Elektrolit w nich zawarty moze miec wlasciwosci zrace i po pewnym czasie moze sie okazac ze przezarlo sciezki a wtedy mogila.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swoje ogląam jak już zaglądam do budy ale nic się nie dzieje. kosz takich kondensatorów to kilkanaście zł a sama wymiana nie jest kłopotliwa. na razie mam sopokó i tak pewnie zostanie.

polecam abita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...