plucik Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Witam. Jestem tu nowy jak widać. Mam GeForce'a 8800GT i przerażające jego temperatury. 64*C w spoczynku to szał przecież. No to wyczytałem na góóglach ze mozna podkrecic wentylator, bo pracuje z wydajnoscia 30% a nie 100%. No to podkreciłem programem Riva Tuner do 100%. Wsio haraszo ładnie chłodzi temperatura spadła do 50/52*C w spoczynku i 55/57*C jakby w stresie [czyt. jak gram w coda], jakby nie ten hałas :( W dzień hałas jest jeszcze do zniesienia, ale jak siadam wieczorem albo w nocy na kompa to aż łapie sie za głowe. Nie chodzi mi o to ze coś trzeszczy czy coś w tym stylu nie daj Boże, tylko powietrze szumi jak przelatuje przez ten malutki wentylatorek. Może da sie jakoś wymienić wentylator, albo może chłodzenie pasywne założyć ? Albo zmienić radiator na jakiś lepszy i do tego wentyl jakiś ? Tylko znowu przestrzeń mnie ogranicza w kompie :( Z resztą zobaczcie sami. http://gtaweb.pl/upload/files/7125075536026.jpg http://gtaweb.pl/upload/files/2125075539813.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Kup accelero s1rev2 + 12 cm wentylator i będziesz miał problem z głowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 I wywal wentyla ze ściany, bo zabiera luft temu z procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Jak masz na nią gwarę to olej i zostaw nawet jak 65C w idlu. Padnie to wyślesz, ale raczej nie powinno się nic stać. Ja na swojej mam 55C~ idle, stress nie sprawdzałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) E tam, o ile nie ma plomby na chłodzeniu, to wymienić zawsze warto. Ja zmieniłem coolera referencyjnego z 4850 na Musashi i mam 30*C mniej ;) O ciszy nie wspomnę, bo teraz potrzebuję wentyli na minimum, a na radku, żeby grać bez przegrzania karty, musiało wiać na 65% (chyba z 4k rpm, jeśli się nie mylę) Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Temperatury wcale nie sa zle. Na HD4850 mialem 65 w spoczynku a w stresie dochodzilo do 95 stopni i co? no wlasnie... nic :) Skoro producent wypuszcza karty z takim chlodzeniem znaczy ze ma wystarczyc A jesli chcesz koniecznie zmieniac to polecam accelero s1 rev 2 i wentyl 120x120 PS. Wentyl na sciance masz w zla strone zamontowany :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plucik Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Nie mam gwarancji komp ze stanów sprzed dwóch lat. Co do temperatury procka to nie przeszkadza mi wydaje mi sie że zła nie jest : http://gtaweb.pl/upload/files/6125076504916.jpg A do co Accelero S1 Rev2 to czytałem trochę o tym chłodzeniu i już sie przymierzam do kupna. A jaki do tego cichy wentyl? Może być Noctua NF-P12 [ http://www.allegro.pl/item714795003_noctua...chy_12_6db.html ] ? Bo te 4 które mam już w kompie to właśnie NF-P12 i są strasznie ciche przy ponad 1000rpm. Tylko z drugiej strony powiedzcie mi czy ja sprzedam potem taka karte z nieoryginalnym chłodzeniem ? Bo gdzieś na gwiazdke planuje kupić GTX 295 (od razu możecie mi teraz pomóc wybrać producenta ^^ Mam do wyboru EVGA / BFG / XFX ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Weź wentyla ze ściany i zamontuj na Accelero. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plucik Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) Taka pusta dziura zostanie xD :P Nie lepiej takiego samego dokupić ? I powiedz mi sensei jak to przymocować ? Edit. Kupiłem Accelero S1 Rev2 + paste Arctis Silver 5 + te rekomendowane wentyle TURBO MODULE ludzie se chwolo ^^ Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez plucik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) Posiadam 8800GT + accelero S1 + turbo module = niskie temperatury i bardzo cichutko. 1. Zrób porządek z kablami. 2. Jak możesz to dyski powsadzaj w co drugi slot, wentylator nawiewny będzie miał lepszy przepływ powietrza i lepiej dyski ochłodzisz. 3. Wentylator na bocznej ściance masz na odwrót założony. Edit: Co do montażu S1 to jest bardzo prosty, w instrukcji masz wszystko jasno opisane. Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez Armo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plucik Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) 1. Już bardziej sie nie da :P 2. Nie mam wiecej miejsca na dyski 3. Juz przełożyłem Edit. Wsio haraszo :D Chłodzi aż miło :D Dzieki za porade ^^ Edytowane 27 Sierpnia 2009 przez plucik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...