Skocz do zawartości
Eryk

Płyta, Ram, Procesor Do 800zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jestem tu nowy :)

Zamierzam odświeżyć nieco komputer:

Aktualnie

E2160@3.0GHz

2x1GB RAM DDR2

640GB WD

GF 9600GT

A zmienić na:

Dołączona grafika

Teraz kilka pytań:

Czy ta płyta będzie dobra ? czy kupić inną ?

Czy ten procek to Black Edition ? bo w ESC nic nie pisze

Będzie szybszy od tego co mam teraz ?

Co z ramem ? obleci na początek i do OC ?

A czy ta płyta spokojnie obsłuży ten procek, czy będzie problem np. przez stary bios ?

Edytowane przez Eryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta dobra.

Tak, to Black Edition, choć na Twoim miejscu brałbym X2 545 - tańszy, a tylko 100MHz różnicy i zablokowany mnożnik.

Będzie szybszy, zwłaszcza, jak podkręcisz.

RAM będzie OK.

Nie będzie problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta dobra.

Tak, to Black Edition, choć na Twoim miejscu brałbym X2 545 - tańszy, a tylko 100MHz różnicy i zablokowany mnożnik.

Będzie szybszy, zwłaszcza, jak podkręcisz.

RAM będzie OK.

Nie będzie problemów.

To super, także zamawiam :)

ostatnie 2 pytania:

Bo ten procek będzie przejściowy, za kilka miesięcy i tak pewnie wymienię na Quada np. PII 955, czy bez problemu będzie działać i podkręcać się na tej Gigabyte ?

Zapomniałem dodać, że mam zasilacz Huntkey 350AP wiem że ma ok 400W realnie, ale chcę się upewnić czy wszystko będzie działać? czy czeka mnie wymiana ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Huntkey to stara seria (mocna lina 5V , słaba 12V) , czasem może Ci się restartować komp w trybie 3d jak go w grach przyciśniesz.

Skoro to ma być przejściowy proc , to kup najtańszego Athlona 2 X2 (czyli model 240) , i tak będzie mocniejszy od tego co masz , a szkoda marnować kasy (no chyba że liczysz na 2 dodatkowe rdzenie na phenku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Huntkey to stara seria (mocna lina 5V , słaba 12V) , czasem może Ci się restartować komp w trybie 3d jak go w grach przyciśniesz.

Skoro to ma być przejściowy proc , to kup najtańszego Athlona 2 X2 (czyli model 240) , i tak będzie mocniejszy od tego co masz , a szkoda marnować kasy (no chyba że liczysz na 2 dodatkowe rdzenie na phenku)

Nie zależy mi na 2 dodatkowych rdzeniach, bo tak jak pisałem będę wymieniać na Quada.

Zmodyfikowałem trochę zestaw, czy teraz będzie dobrze i ten zasilacz ?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz który wybrałeś jest dobry. Ma chyba jednak dość skromne okablowanie, charakteryzuje się natomiast dużą sprawnością.

Jeśli zmieniać zasilacz to tylko ze względu na sprawność (ok 75% vs. 85%). Huntkey 350AP spokojnie poradzi sobie z Twoim zestawem. Dałby radę nawet z wybranym athlonem + gtx260.

http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware...aii_250/12.html

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz który wybrałeś jest dobry. Ma chyba jednak dość skromne okablowanie, charakteryzuje się natomiast dużą sprawnością.

Jeśli zmieniać zasilacz to tylko ze względu na sprawność (ok 75% vs. 85%). Huntkey 350AP spokojnie poradzi sobie z Twoim zestawem. Dałby radę nawet z wybranym athlonem + gtx260.

http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware...aii_250/12.html

Nie myślałem o wymianie zasilacza, bo byłem pewny że będzie dobry, a teraz to już nie wiem.

BLiT pisze, że słaba linia 12 i mogą być problemy w grach, Ty piszesz, że wystarczy.

Zasilacz chciałem wymienić w późniejszym terminie na jakiś lepszy pokroju BeQuiet, Corsair czy Tagan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem tylko że jest taka możliwość , sprawdź jeśli sprzęt będzie chodził stabilnie to zostaw jak zacznie się restartować to wtedy pomyśl o wymianie. Chociaż w tego gtx260 za bardzo nie wierzę bo według producenta na linii 12V jest tylko 216W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi