Skocz do zawartości
przemek998

Biostar I45 Tpower Czy Dfi Dk P45-t2rs Plus Do Oc Q9550?

Biostar czy DFI   

12 użytkowników zagłosowało

1. 1. Biostar I45 TPower czy DFI DK P45-T2RS Plus do OC Q9550?

• Biostar I45 TPower
      6
    • DFI DK P45-T2RS Plus
      5
    • Inna i napisałem w wątku jaka
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam procesor Q9550, chłodzenie Mugen + wiatrak Scythe, pasta Zalman STG-1 i 3 wiatraki Scythe SlipStream 1200RPM w obudowie, 4 kości po 2GB RAMu DDR2 1066, 3 dyski w Matrix RAID (2x640 WD AAKS i 1x320 WD AAKS) + DVD-RW i czytnik kart, kartę MSI OC HD4890, dźwięk SB Audigy SE i zasilacz Chiefteca 750W. Do wydania na płytę główną mam 500-650 zł. Moim celem jest podkręcenie Quada na 4GHz stabilne 24/7 (załóżmy, że ten egzemplarz nie ma FSB walla do tej wartości), nie interesuje mnie Crossfire, Matrix RAID musi pozostać. Chciałem kupić do tego płytę Gigabyte GA-EP45-UD3P lub UD3R, ale w Polsce już ich nie ma i nie będzie.

W związku z tym pytanie - która z dwóch płyt podanych w tytule będzie lepsza i da mi większe szanse na OC i dlaczego? Ewentualnie jaka jeszcze płyta główna nada się do moich zastosowań? Nie mam zaufania do Asusów niestety...

Wymagania:

- musi udźwignąć 4GHz na Q9550

- musi mieć Matrix RAID

- musi współpracować z 4x2GB DDR2 1066

- nie musi mieć 100-fazowego zasilania, nawet 4 fazy wystarczą, byle działały 24/7 z 4GHz Quadem.

Ze zintegrowanych dupereli interesuje mnie tylko LAN. Dźwięk mam osobno.

Wybrać DFI, które ma markę, ale wcale nie musi się spisać, czy Biostara, który pobił rekord świata FSB i ma wielu zwolenników?

Z góry dzięki za pomoc i sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz X48 do Quada, chyba że cię interesuje 3,8GHz i ani MHz więcej. Zobacz na HWBOT czym się kręci Q9550 :-)

Z moich doświadczeń mogę ci powiedzieć, że średniej klasy płyta z P45 będzie do podkręcania Yorkfielda (Q9550) lepsza niż najbardziej wypasiony X48 lub X38.

Edytowane przez Arroyo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz na Gigabyte UD3R/P, fajne płyty do quada

Już dawno bym ją miał, gdyby dało się gdziekolwiek kupić. Dzwoniłem do dystrybutora po przejrzeniu ofert 40 sklepów i została wycofana z dystrybucji z nieznanego powodu. Podejrzewam, że była "za dobra" i deklasowała nawet EP45-Extreme, więc była niewygodną pozycją w cenniku Gigabyte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapas załóżmy 100MHz na FSB przekłada sie na 850MHz taktowania procka więcej w przypadku Q9550. A DDR3 obsługuje zarówno P45 jak i stary leciwy P35. Pytanie brzmi: Po co pchać się w DDR3 skoro nie ma róznicy w wydajności pomiędzy DDR2 a DDR3 a najbardziej wypasione pamięci DDR2 (2x2) są w cenie blisko 200zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapas załóżmy 100MHz na FSB przekłada sie na 850MHz taktowania procka więcej w przypadku Q9550. A DDR3 obsługuje zarówno P45 jak i stary leciwy P35. Pytanie brzmi: Po co pchać się w DDR3 skoro nie ma róznicy w wydajności pomiędzy DDR2 a DDR3 a najbardziej wypasione pamięci DDR2 (2x2) są w cenie blisko 200zł?

Myślę bardzo podobnie. Pytanie tylko czy 4 fazowe zasilanie Biostara da radę, bo DFI daje, chociaż nie jest wskazana praca pod dużym obciążeniem 24/7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym raczej wybrał DFI, bo ma lepsze wsparcie producenta i biosy ukazują się w miare regularnie (do biostara wyszły chyba tylko 2 biosy, ale głowy nie dam za to). O 4 fazy się nie martw, bo to się nie przekłada w żaden sposób na stabilność lub możliwości OC. HWBOT nie kłamie i jak chcesz ekstremalnie podkręcać to tam tylko P45 górują z Biostar I45 na czele.

Edytowane przez Arroyo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym raczej wybrał DFI, bo ma lepsze wsparcie producenta i biosy ukazują się w miare regularnie (do biostara wyszły chyba tylko 2 biosy, ale głowy nie dam za to). O 4 fazy się nie martw, bo ze swojego doświadczenia wiem, że to się nie przekłada w żaden sposób na stabilność lub możliwości OC. HWBOT nie kłamie i jak chcesz ekstremalnie podkręcać to tam tylko P45 górują z Biostar I45 na czele.

Ekstremalnie może nie. Interesuje mnie 4 GHz na powietrzu przy obsadzonych wszystkich slotach ramem 2GB (w sumie 8). Przemawia do mnie renoma DFI i na 99% wybiorę tę płytę. Mam nadzieję, że sobie poradzi z pamięciami G.Skill 4x2GB 1066 GBPK, bo na takie chcę zamienić Geile Ultra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przemek998, ale żeś zdominował internet. Na wszystkich forach świata jakie znam jest ciebie pełno :-)

Serio jakbym miał budżet 500zł to w grę wchodziłyby 2 płyty na P45: twoja DFI lub Asus P5Q Deluxe z biosem od Ketxxx.

Czemu ASUS? Widziałeś kiedyś bardziej seksowne chłodzenie na płycie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przemek998, ale żeś zdominował internet. Na wszystkich forach świata jakie znam jest ciebie pełno :-)

Serio jakbym miał budżet 500zł to w grę wchodziłyby 2 płyty na P45: twoja DFI lub Asus P5Q Deluxe z biosem od Ketxxx.

Czemu ASUS? Widziałeś kiedyś bardziej seksowne chłodzenie na płycie?

Jak już pytać to wszędzie :) Ciekawi mnie, że w komentarzach ludzie piszą o DFI, a w ankietach prowadzi Biostar... Asusa widziałem, nawet myślałem nad Deluxe, albo Pro Turbo, ale jest o nich równie dużo opinii negatywnych jak i pozytywnych. Akurat jak chłodzenie wygląda, to mi tam wszystko jedno, chociaż fakt, jak widzę np. Maximusa II to mi ślinka cieknie. W praktyce jednak nawet tak wypasiona płyta okazuje się przeciętna. Do tego dochodzą opinie o wielu Asusach leżących w serwisach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biostar jest typową płyta do OC, DFI, też nieźle sobie w takich tematach radzi. Każda może być, ale ten Biostar akurat należy do bardzo dobrych i dlatego polecił bym właśnie ta płytę. Co do biosu to faktycznie argument na korzyść DFI, które częściej aktualizuje, ale wcześniej czy później aktualizacja dla Biostara wyjdzie. Średnio co pół roku wychodzi do osiągnięcia poziomu bez błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi