Skocz do zawartości
Daszek

Dziwny Dźwięk Po Wyłączeniu Pc

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś dziwny dźwięk przypominający sam nie wiem co towarzyszy mi zawsze przy wyłączaniu komputera, co dziwne dźwięk ten co jakiś czas dochodzi z PC podczas pracy po instalacji Windowsa 7 64bit.

Komp to:

Gigabyte GA-P35-DS3R

E2160@3.0Ghz 1.4v

HD4770 od HIS (na 8600GT ten dzwiek tez był)

2GB Geil 667MHZ

WD 6400AAKS (na pewno nie on wydaje ten dzwiek)

WD 2000IJ

Modecom MC-350

80mm Revoltec AirGuard

92mm Acutake biały

Nagrywarka LG GSA-H2OL

Zrobiłem nagranie dźwięku, niestety nie dysponuję lepszym dyktafonem niż ten w k550i, odgłos różni się trochę od prawdziwego. Telefon leżał na PC z mikrofonem skierowanym w dół.

http://w202.wrzuta.pl/audio/0BFZo0KQR1L/nagranie_3

Edytowane przez Daszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słuchałem dźwięku, ale zapewne chodzi o beeper. Sygnalizować on może, że:

- wiatrak na procku (lub inny) ma za małe obroty lub jest źle podpięty

- że obudowa była otwierana (są takie czujniki na niektórych płytach głównych)

Przeleć po opcjach w biosie i poszukaj "Intruder alert", "Case open alert" albo "CPU/System Fan Warning" lub "Temperature warning".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, a drugi dysk?

Kurde, dziwny dźwięk, szkoda, że nie dysponujesz nagraniem w lepszej jakości, bo ten dźwięk z nagrania z wrzuty przypomina mi puknięcie o dachówkę ceramiczną ; P [jakiś czas temu miałem okazję 'przerzucić' 3 palety dachówek za domem... ; )]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrałem to w lepszej jakości, moim mikrofonem podłączonym do laptopa:

http://w257.wrzuta.pl/audio/8OhCZeIBCmo/1

Już chyba wiem co to jest, prawdopodobnie stary dysk 200GB SATA I WD 2000IJ wyłącza się podczas pracy bo nie jest używany, gdy usłyszę taki dźwięk to próbuję odtworzyć coś z tamtego dysku i dokładnie słyszę jak się włączał i rozkręcał.

Edytowane przez Daszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczny problem. Temat źle nazwany ponieważ przy wyłączaniu komputera ten dźwięk nie jest dziwny ale dziwny jest gdy pojawia się podczas pracy komputera. Dokładnie od instalacji Windows'a 7 mam ten problem i dźwięk pojawia się od czasu do czasu. Słyszałem coś o "spin-down" i był do tego fix do mojej płyty głównej (ASUS) ale bardziej przeraża mnie fakt że przy powrocie na Viste ten dźwięk dalej występuje.

Jutro przelece dyski (bo mam dwa i nie wiem który wydaje ten dźwięk) programem HD Tune i załącze screeny to może ktoś poradzi co to może być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to tyknięcie?

Jeśli tak to mi to wygląda na głowice dysku. W konfigu napisałeś, że jesteś posiadaniu dwóch HDD. W Win7 w opcjach zarządzania energią jest domyślnie ustawione aby wyłaczał dyski po jakimś czasie. Z racji tego, że pierwszy dysk cały czas jest w użyciu więc sie nie wyłącza. Natomiast drugi po jakimś czasie jest wyłączany. Podejrzewam, że jakbyś chciał wejśc n aten dysk to jest pewna zwłoka między kliknięciem, a pokazaniem jego zawartości.

Najlepiej odhacz:

START>> Panel Sterowania>> Opcje zasilania>> (przy zaznaczonym planie wybierz) Zmień ustawienia planu >> Zmień zaawansowane ustawienia zasilania

W nowym okienku na "drzewku" odnajdź "Dysk Twardy", rozwiń klikając na "+" i zmień z: "wyłącz dysk po: 20 minutach" na "0" (zero). Będzie to równoznaczne z ustawieniem aby nigdy nie wyłączał dysków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi