Skocz do zawartości
Lord SZUM

faksmodem isdn a dialog i aethra

Rekomendowane odpowiedzi

mam taki problem.

wczoraj probowalem wpiac zamiast aethry isdn nt-ip, faksmodem microcoma do gniazdka i nie wiem czy to bylo z mojej winy, ale przez trzy godziny nie dzialala linia w ogole (dzownienie do siebie dawalo 'abopnent ma uszkodzona linie', a proba wybierania numeru przez faksmodem jak i przez aethre konczyla sie brakiem sygnalu - podpiety telefon analogowy do aethry ma takie pi pi pi pi... po podniesieniu sluchawki)

nie wiem czy ta linia isdnowa ktora mam jest naprawde isdnowa, czy cokolwiek w nia nie wepne to bedzie dzialalo w standardzioe czy musze wszystko podpinac przez ta Aethre???

najlepsze wyjscie dla mnie bylbym sam faksmodem - lini uzywam tylko do faxu i internetu, a aethre bym wywalil, bo po co ma sie walac gdzies.

a tak musialbym zrobic sobie net przez aethre i coma 115kbps, a fax przez ten faxmodem isdnowy. w sumie kupowalem go po zeby miec te 128kbps a nie ograniczac transfer do 115 dalej przez coma.

szum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy dobrze mysle, ale wydaje mi sie ze faxmodem dziala na zwykla linie analogowa, a aethra to modem isdn'owy. przez takie podlaczenie mogles spowodowac jakies chwilowe uszkodzenie w centrali...............ale to tak sobie tylko mysle. jezeli sie myle to sorki :oops: :oops: :oops: a tak poza tym to jezeli aethre podpinasz do kompa na ktorym jest jakikolwiek windowz do moge ci na priv podeslac pewien programik przyspieszajacy coma do teoretycznie 128kb/s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faksmodem jest ISDNowy - Microcom ISDN, wlasnie dzwonilem do infolinnii i niby tak mozna, i jeszcze odpadaj wtedy koszty dzierzawy aethry (tez 6zl/mies). jeszcze sie przejde do BOKu i spytam jak to technicznie ustawic.

szum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi