dammmmian Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Witam. Chciałem zmienić zasilacz na nowy. Poprzednio miałem CODEGENa 300W, chciałem zamienić na Chieftec GPS-400AA-101A. Tylko ten chieftec nie posiada napięcia -5V, a codegen posiadał [to jest napisane na codegenie: http://www.webx.dk/oz2cpu/pcmod/psu300-06.jpg]. Dlatego nie wiem czy będzie odpowiedni dla mojej płyty głównej [takiej: http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-k8vt800-rh.html]. Proszę o odpowiedź czy chieftec będzie odpowiednim zasilaczem? PS W opisie pinów gniazda zasilania na płycie głównej jest -5V [18sty pin] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNaturaT Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Po 1 to napisz jakiego masz configa kompa. Zasilki nie dobierasz to mobo tylko do wszystkich podzespolow. Po 2 - tak, bedzie odpowiedni, pod PSU podepniesz. Jak kazdy inny zreszta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dammmmian Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Teraz nie mam dostępu do tego komputera, ale z głowy piszę (dlatego proszę się nie śmiać jak coś źle) GeForce 6200 Sempron 3000+ 1.8 płyta jak wyżej 384 MB RAM (400) Seagate 60GB Western Digital 250GB CD-ROM Samsung CD-RW Lite On Po prostu chciałem wiedzieć czy jakoś negatywnie nie wpłynie ten brak -5V z zasilacza, słyszałem, że nie będzie działał głośniczek w komputerze. Czy to prawda i co jeszcze może nie działać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Chieftec 400W bez problemu pociągnie tą konfigurację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Niekóre bardzo stare płyty wymagały tego napiecia... dzis juz nie wiec spokojnie bedzie działac.. Dobrze ze w pore wymianiasz bombe na cos normalnego.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuxseb Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgodnie ze standardem ATX 2.0 (obecnie ATX12V 2.0 ze względu na 2-3 osobne linie 12V) napięcie -5V nie jest potrzebne. Zresztą wydajność prądowa tychże była nikła, można pokusić się nawet stwierdzenie że w większości zasilaczy z linią -5V napięcie to uzyskiwane było z -12V dzięki stabilizatorowi 7905 wartemu około złotówki w detalu. Linia -5V od zasilacza wymagana była chyba tylko w niektórych płytach i to tych pierwszych w standardzie ATX. Nie jestem pewien, ale jakaś płyta Gigabyte na Socket 7 (max 5,5*66MHz) którą kiedyś używałem, nie jestem pewien, ale zdaje się że działała na jakimś Codeshicie bez -5V. Jeśli chodzi o potrzebną moc, to jest gdzieś specjalny kalkulator do tego. Mój poprzedni zestaw działał na Fortronie 350W. Miał chyba 2 HDD, jeden napęd optyczny, Athlona XP 1700+ Tbd-B 1,6V (ale szedł na 2058MHz przy 1,728V), graficzną 6200@6600, i inny osprzęt pobierający już niewiele prądu. Podłączyłem kiedyś z ciekawości amperomierz na zasilaniu 230V i ze zdziwieniem patrzyłem na wyniki pomiarów kiedy nie mogłem dojść do 180W mimo OC i pełnego obciążenia wszystkich urządzeń... Tym niemniej, mam nadzieję że wszyscy wiedzą że moc prawdziwą liczymy ze wzoru: (moc napisana / 2) * współczynnik marki. Dla Codegena współczynnik marki wynosi zależnie od sztuki - od 0,5 do 0,8. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dammmmian Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Naprawdę dzięki Wszystkim za odpowiedzi. Już się nie martwię, że coś mi nie tak pójdzie. Jutro po tego chiefteca biegnę. A 'poczciwy' CODEGEN służył dość długo, postanowiłem wymienić bo, jak każdy wie, jeżeli chodzi o ten 'sprzęt' to... nie znasz dnia ani godziny. :D Jeszcze raz dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...