Skocz do zawartości
ToMo

Dodatkowy wentyl w zasilaczu ?! (mod)

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak dzisiaj i jutro mam troche czasu bo są maturki i nie musze chodzić do szkoły 8) i tak zacząłem myśleć nad wyciszeniem swojego zasilacza bo to chyba najgłośniejszy przedmiot z mojego kompa....

Na początku żeby nie było słyszeć takiego szumu chce wyciąć z tyłu ten badziewny grill i założyć taki z drutów. I teraz mam taki pomysł żeby wstawić drugi wentylator który byłby zamontowany centralnie nad wentylem który chłodzi procka tylko nie wiem czy warto się w to bawić czy dużo to by dało. Ten wentyl wdmuchiwałby powietrze do zasilacza...

Obydwa wentyle puściłbym na 5 V albo 7 V

Co sądzićie o takim modziku ??? Warto wstawiać ten dopdatkowy wentylatorek czy lepiej zostawić 1 i puścić go na 7 V ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tak w swomi starym codegenie zrobilem. tylko ze dalem wiatrak 92x92. na 7v daje wystarczajaco rade. raczej nie obedzie sie bez giecia radiatorow w zasialczu wiec jak ci sie zmiesci to lepiej na zawnatrz zasilacza zostawic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy dobrym mocowaniu kabli mozesz wywalic wszystkie grile z obudowy - gdyby nie gwarancja na nowy zasilacz tez bym tak z nim zrobic.

To jest zabawka dla dzieci, zeby paluchow nie powkladaly, a czasmi powoduje to swist powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy dobrym mocowaniu kabli mozesz wywalic wszystkie grile z obudowy - gdyby nie gwarancja na nowy zasilacz tez bym tak z nim zrobic.

To jest zabawka dla dzieci, zeby paluchow nie powkladaly, a czasmi powoduje to swist powietrza.

oj to ty chyba nigdy nie wsadziles przypadkowo palucha w wiatrak 120x120x38 3000rpm pracujacy na 7V (bolalo jak cholera, o 12V nie mysle) na ze ryzykujesz taka wypowiedz :evil: :oops: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt, ze jeszcze nie udalo mi sie wepchnac palucha w taki wiatrak :) ale wszystko przede mna.

Jak wiem, gdzie w budzie, mam jakie wiatraki to raczej na to uwazam. Moze przekonam sie do grili jak mi wiatrak palec utnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy etap mojego moda zasilacza mam jush za sobą :D Narazie wyciołem grill z tyłu na wiatraku (wszystko ładnie wypiłowałem takimi małymi pilniczkami których używa się amatorsko do robienia kluczy :D ) i wstawiłem przełączniczek 7V-0V - 12V. Niedługo jak zakupie świecący wiatrak (najprawdopodobnie Colmastera) to wytne dodatkową dziure która będzie wyciągała powietrze znad proca no i chyba wstawie szybke z plexi :) wtedy powinno to fajnie wyglądać :D

Teraz jedynie słysze wentylator na procu :? chyba tesh trzeba mu dać 7 V....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi