Skocz do zawartości
LoGaN99

Msi P45 Neo2-fr Vs Msi P45 Neo3-fr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po tym jak mój asus odmówił mi posłuszeństwa postanowiłem kupić sobie nową płytę i mój wybór padł na MSI P45 Neo3 -FR zapłaciłem z nią 299 zł już ją mi wysłali ale zobaczyłem że za 9 zł mniej mam MSI P45 Neo2-FR. I teraz czy jak przyjdzie do mnie Neo3 to mam ją odesłać i kupić Neo2 czy może ta zabawa nie jest warta świeczki i obie płyty reprezentują sobą ten sam poziom ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Neo3 jest oparta o ICH10, a Neo2 ICH10R, czyli różnica to między innymi RAID w tym drugim. Po za tym ta druga ma lepsze chłodzenie chipsetu, 2xPCI-E i lepszą sekcję zasilania (co w przypadku Quada ma znaczenie).

Jeśli masz jakieś C2D i nie zamierzasz modernizować do Quada, ani nie zależy Ci na RAIDzie, to możesz zostawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie robią ponad 500MHz, choć Neo2, z racji lepszego chłodzenia, zrobi trochę więcej, ale 500MHz na Neo3 wystarczy do E8400. Tak więc zostaje praktycznie brak RAID na Neo3. No i CF.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

Obecnie mam E6300, leci na 3GHz na P5N-e Sli ale jak są cieplejsze dni to lubi się North Bridge grzać. Na ten czas Neo3-fr jest droższe, a różnica do neo2 w wersji MOA to 50zł. Dobrze będzie to banglało? Dodatkowo jest jeden problem. Na procesorze obecnie jest Karakorum, chłodzenie Neo2 chyba jest zbyt duże na niego. Istnieje jakieś dobre tanie chłodzenie które spełniło by funkcję Karakoruma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

Freezer Xtreme? Scythe Mugen?

Porównując do Karakorum myślałem głównie o przedziale cenowym czyli <100zł

Auras Wave ponoć dobry.

Edytowane przez chronicsmoke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi