Skocz do zawartości
marcin_81

Winfast Tv2000 Xp Expert

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z tunerem WinFast TV2000 XP Expert wszystko działało bardzo dobrze do momentu gdy zaktualizowałem sterowniki do karty dźwiękowej Creative Sound Blaster X-Fi Gamer potem straciłem dźwięk w programie WinFast PVR, ale jednocześnie gdy nagrywam coś przez tuner dźwięk jest.

Proszę o pomoc

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Mam problem z tunerem WinFast TV2000 XP Expert wszystko działało bardzo dobrze do momentu gdy zaktualizowałem sterowniki do karty dźwiękowej Creative Sound Blaster X-Fi Gamer potem straciłem dźwięk w programie WinFast PVR, ale jednocześnie gdy nagrywam coś przez tuner dźwięk jest.

Może warto zajrzeć do ustawień PVR'a - są tam oddzielne ustawienia dla odtwarzania i nagrywania dźwięku. Jeśli masz to dobrze skonfigurowane, to przełącz na inne urządzenie, zamknij program, załaduj i ponownie ustaw ponownie to co powinno być.

2-ga sprawa: jeśli to nie pomaga to proponuję sprawdzić czy dane urządzenie audio nie jest wyciszone i tu uwaga: sprawdzić trzeba zarówno w kolorowym gówienku Creativa jak i w mikserze windy - niestety synchronizacja tutaj często kuleje. Często w takiej sytuacji jest dźwięk np. na FM, a nie ma na TV (albo odwrotnie)

Do Creative nie ma co pisać - to nie ich wina

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - " "
Leadtek zrobił bardzo fajną kartę i najgorszy syf <a to i tak delikatne, "cenzuralne" określenie> do sterowania (drivery jedynie działają w miarę).

Mam tą kartę do dziś - na windzie jakoś działało, chociaż przy edycji 100+ programów można było kur... dostać, kodeki - poza defaultem często powodowały zwisy i inne cuda, jak problemy z Time-Shiftingiem; strojenie TV, FM - owszem niby działa - ale kulawo. Teraz używam karty pod ubu - jest bajka, w dodatku pilota wykorzystuję do sterowania wszystkimi multimediami i niektórymi funkcjami systemu a nie tylko TV ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2-ga sprawa: jeśli to nie pomaga to proponuję sprawdzić czy dane urządzenie audio nie jest wyciszone i tu uwaga: sprawdzić trzeba zarówno w kolorowym gówienku Creativa jak i w mikserze windy - niestety synchronizacja tutaj często kuleje. Często w takiej sytuacji jest dźwięk np. na FM, a nie ma na TV (albo odwrotnie)

Zgadzam sie z tym w 100%. Sam przerabialem to , gdy mialem dzwiek w czasie ogladania , nei bylo w czasie nagrywania. Windows jak i panel CT potrafi zachowac sie dziwnie , bo mimo , ze np. mamy wybrane urzadzenie do nagrywania to w Windzie jest sciszone , zas jak w Windzie jest wybrane to znowu w panelu karty moze nie byc wybrane , zas sam PVR nie rozpoznaje kazdej karry bo XFI moj gra tylko w trybie AUTO ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

zainstalowałem Viste 64bit wiec wszystkie sterowniki najaktualniejsze, nie pomogło nadal brak dźwięku w TV jest tylko po nagraniu i podczas timeshifting.

Sprawdź wyciszenie oraz wybór urządzeń podczas działania PVR - program czasem sam je wycisza przy starcie - dlaczego? Tego nie wie nikt, łącznie z autorem tego syfu (bo jakby wiedział to by tego nie było). Spróbuj też przełączyć źródło nagrywania w karcie na "What You Hear" albo "Auto" - zależnie co tam masz. (O ile pamiętam to pierwsze było w XP, drugie w wiśta) To wszystko podczas działania PVR, zarówno w mikserze Creative jak i w windzie.

ps. Sprawdzałem tą kartę na różnych systemach i praktycznie zawsze to było przyczyną (na xp dodatkowo nie instalował się jeden z driverów) - niewykluczone, że najnowsze wersje mają najnowsze błędy - może spróbuj starszych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi