Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegos czasu mysle o zakupie dobrego zestawu stereo, ktory docelowo zostanie podpiety pod mojego peceta (tylko odsluch muzyki, bez gier i filmow). Aktualnie korzystam z pierdziawek od logitecha i mam ich juz serdecznie dosc, podobnie zreszta moi sasiedzi, ktorzy groza mi smiercia za dudniace, bassopodobne dzwieki wydobywajace sie z mojego 'sobwoofera' w poznych godzinach nocnych (a dodam, ze jest skrecony na minimum).

Moim aktualnym faworytem na nastepce logitech'ow jest zestaw jamo s 602. Mam dwa pytania -

* to rozsadny wybor w tym przedziale cenowym? z gory mowie, ze ze wzgledu na design i problemy z gwarancja nie opdowiada mi seria solo od microlab

* moge postawic je na biurku (szer. 1.4m), czy lepiej kupic standy? w jakiej odleglosci od siebie powinny byc ustawione?

Jako ze apetyt rosnie w miare jedzenia, pomyslalem, ze moze warto doplacic i skusic sie na podlogowe s606 i w dalszej perspektywie kupic jakis lepszy amp. Zastanawiam sie, czy nie bedzie to przerost formy nad trescia. W jakiej odleglosci od siebie nalezy je postawic?

Interesujace sa tez modele s604 i s506. Mam metlik w glowie, mam nadzieje, ze pomozecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jamo S606 wyglądają ciekawie. Znalazłem o nich bardzo pochlebne opinie. To co będzie dla Ciebie ważne to to że ponoć potrafią zagrać dobrze cicho w nocy. Krótka charakteryzacja to: zrównoważona góra i średnica i niski, miękki bass. Co do wyboru ampli to już nie doradzę, ale poczytaj tutaj, jak się ludziom spisują te kolumny i z jakimi ampli grają ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

ja bym nie brał ampli tunnera tylko wzmacniacz zintegrowany dużo lepiej by zagrało. po za tym jak chcesz słuchac muzyki z kompa to cd ci nie potrzebne a w amplitunerze jest zintegrowane cd i radio to po co ci to.

http://www.audiostereo.pl/index.html

pod tym linkiem specjaliści z forum odpowiedzą ci na wszystkie pytania dotyczące audio i doradzą co wybrać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co będzie dla Ciebie ważne to to że ponoć potrafią zagrać dobrze cicho w nocy.

ladies and gentlemen, we have a winner. ;) niestety link prowadzacy do hdtv.com.pl nie dziala.

dzieki, nie wiecie moze w jakiej odleglosci od siebie musza stac?

Edytowane przez KOCHAM SYNTHOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to po pierwsze do odsłuchu nuty te jamo będą raczej feee chyba, że suba dokupisz który doda ci resztę pasma co do 606 to proszę cię bardzo bardzo przyjemne kolumny ale sąsiedzi przybędą nawet szybciej jak podkręcisz głośność no i do nich trzeba już dość mocnego amplika a nie żeby było cos w stylu 500W a z tyłu 200-240W bo ampli się z nimi spoci i to równo a kolumny nie zagrają tak jak trzeba poza tym jakie pomieszczenie bo to musi mieć gdzie oddychać. Poaz tym powiedz nam jakie lubisz brzmienie bo tak w ciemno to wiesz ;)

A na audiostereo nawet nie zaglądaj bo ci napiszą bo specjaliści z forum ci doradzą tak że ci się odechce albo zrobią ci jeszcze większy metlik w głowie albo zajmą się sobą a o głównym wątku zapomną :lol2:

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bassu chce jak najmniej, wiec nawet nie mysle o dokupowaniu suba. :D

slucham szeroko pojetej elektroniki (daft punk, justice, aphex twin, rjd2, eots, dj shadow, mgmt, the prodigy, wszystko z ed banger records), do tego od czasu do czasu indie rock / new rave / rap. pokoj ma metrow 20.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogólnie do tej nuty mogę ci polecić Heco Victa 300 sprawdzają się w szeroko pojętej elektronice i nadają się do korzystania jako stereo mam co prawda mniejsza wersje bo 200 mniejszy głosnik zamiast chyba 16cm jest 12cm ale dają radę i naprawdę świetnie brzmią na nich wszelkie skrzypce itp. instrumenty a apex twin ryje beret na tych głośnikach squarepusher z reszta też o prodigy nie wspominając :D mam nadzieje że lubisz jasne brzmienie a nie zamuloną ciemnice :D i jesteś fanem szczegółowego grania to kolumny dla ciebie ;) nówki około ~700 zł ja sam kupiłem swoje Victy 200 za 250 zeta bo miały w jednym miejscu poddarta okleinę i podklejoną także jest mały ślad :) także jestem podwójnie zadowolony :) tylko uprzedzam przyda im sie mocny wzmacniacz coś co da realnie 60-80W mocy i więcej na kanał

masz link z krótkimi opiniami z audiostereo gdzie nie trzeba się wdawać z forumowiczami w upierdliwą polemikę ;)

http://www.audiostereo.pl/HECO_Victa300_ko...79-4198-19.html

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

huhu, opis brzmi co najmniej zachecajaco. :D

masz je na biurku, czy musze doliczyc jeszcze jakies standy? 700 pln za kolumny + jakies 200 na standy + wzmacniacz i wchodzimy w pulap cenowy tych jamo, ktore WYGLADAJA na sprzet, ktory zagra lepiej. Musze sie rozejrzec za jakims sklepem w poznaniu w ktorym bede mogl je sprawdzic. dzieki. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam je na stoliku z regulacją wysokości i szerokości ~2m który robi mi za stand dla heco, centralnego a na centralu jeszcze TV :) także dolicz standy ;)

Pułap cenowy zbliża się faktycznie do S606 ale może dla nich brakować metrażu ale mimo wszystko warto sprawdzić no i zainwestować w solidny/mocny wzmacniacz stereo lub jakiś amplituner jeśli myślisz o rozbudowie do 5.1 bo te Jamo potrzebują sporo mocy szukaj poboru prądu a nie mocy podawanej przez producenta. W każdym razie sporo zainwestujesz ;) ale powiem ci, że naprawdę warto i zastanów się poważnie nad S606 bo w sumie nie wiele trzeba dorzucić od Victa 300 + standy do tych S606'tek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi