JarekRybnik Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Witam Od jakiegoś czasu staram się śledzić światek sprzętu komputerowego jako, że zamierzam coś zakupić w najbliższym czasie. Wybór padł na platformę pod i7. Sprzęt ma służyć głównie do pracy w programach typu Inventor, Pro Engineer, Solid Works i temu inne podobne. Niemniej jednak chciałbym sobie czasem pyknąć w nowego Starcrafta czy inne wymagające pozycje. Mam już pewne ogólne wyobrażenie tego co chce kupić ale proszę o weryfikację tego wszystkiego bo to jednak kupa kasy, a ja chciałbym na tym popracować przynajmniej 3 lata bez poważniejszych modyfikacji. procek - i7 920 podkręcony na stałe do 4 - 4,2, może kiedyś zmiana na i9 chłodzenie procka na Noctua dodatkowo jeszcze kilka wentylatorów tej firmy w newralgicznych miejscach w budzie płyta - DFI UT (na początku miała być MSI Eclipse no ale jakoś zmieniłem na DFI nie chciałbym jednak zmieniać płyty przez cały okres użytkowania sprzętu więc mogę dołożyć więcej ale żebym miał spokój) pamięci - tutaj nie mam specjalnego kandydata zastanawiam się czy kupić jakieś wypasione 3x2GB czy może coś słabszego za to 6x2GB zależy mi na większej wydajności dysk systemowy jakiś SSD 64 GB tutaj też nie jestem zdecydowany na konkretnego producenta dysk na dane jest mi obojętny, na razie 1.5 albo 2T potem dalsza rozbudowa zasilacz chyba corsair 1000W ze względu na 5 letnią gwarancję moc i cenę grafika miała być 4870x2 ale z tego co czytam koledzy radzą poczekać na nową winde7 i dx11 w przyszłości miały być 2 takie karty w CF dlatego ten zasilacz (i płyta DFI) buda CoolerMaster RC590 nie chce żadnych okien i temu podobnych ma być pełna funkcjonalność, a ta buda wg mnie ją zapewnia, po prostu nic lepszego mi nie trzeba monitor to HP LP3065 30" i z niego nie chciałbym rezygnować ze względu na wygodę pracy w w/w programach na tak dużym monitorze Co do chłodzenia to nie wiem czy zostać przy powietrzu czy zalać to wodą. Chciałbym mieć jednak w kompie tylko jeden system więc albo powietrze albo woda. Nie wiem jednak czy da się wszystko zalać (grafika, mobo no i zasilacz). Plus z WC jest taki, że bloki mogę sobie wykonać sam jakie mi się podoba bo mam dostęp do parku maszynowego CNC. Czyli koszty w moim przypadku zamykają się w zakupie odpowiednich materiałów czyli dużo miedzi + pompka, węże, akwarium no i jakaś chłodnica z ciężarówki ;) Może nie będzie to wyglądać tak wypaśnie jak konstrukcje znanych producentów ale na pewno będzie równie funkcjonalne. Prawdopodobnie i tak będę czekał z zakupem do pojawienia się nowych kart graficznych czyli jeszcze z jakieś 2 miesiące. Jednak może maja koledzy lepsze propozycje do moich zastosowań dlatego założyłem temat już teraz żeby mieć czas do namysłu i ewentualnych korekcji budżetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borbo Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Ja zmieniłbym mobo na Evga Classified X58 SLI opisywaną prze rybę ostatnio i to koniecznie na wersję bez dodatkowego układu NVidi. Co do grafiki to czekać na DX11. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafaello92 Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 10 tysięcy na budę z monitorem, to moim zdaniem marnowanie kasy. Oczywiście jak masz kaskę i się uprzesz to bierz jakiegoś kombajna za taką kaskę. Ale moim zdaniem złożył byś bdb maszynę z monitorem za maxx 7500 zł, albo i nawet mniej:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturMaly Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Rafaello92, niekoniecznie bo na sam monitor trzeba odliczyć ~5 tysięcy, Czyli składamy jednostkę za około 5 tysięcy. @JarekRybnik, przyjrzy się też Dell'owi 3008WFP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekRybnik Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 ArturMaly ma rację sam monitor to koszt na dzień dzisiejszy 4650 pln, a ten dell to 6600 z gwarancją na 3 lata trochę to za dużo jak dla mnie. Co do evga to jak dla mnie nie warta swej ceny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...