Skocz do zawartości
oicw

Czy Wymienić,i Czy To W Ogóle Ma Sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.Obecnie posiadam taki oto komputer:

CPU:Sempron 2600+ s.754

1GB DDR400mhz Kingstone

GF Galaxy 7900GS 256MB/256bit(pcie)

Zasilacz: Fortron FSP350-60MDN

Ostatnio wpadł mi w ręce Athlon 3500+ na s.AM2...i tak myślę sobie,czy nie sprzedać tej płyty głównej którą mam teraz,wraz z tym sempronem,oraz tą pamięcią,i nie kupić jakiejś używki pod tego athlona,oraz 2GB DDR2 800mhz... Myślę,że to nie byłoby złe.Zawsze jakiś upgrade,i to w zasadzie za darmo.

Grafikę bym zostawił.

Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiana na A64 3500+ ( mimo że AM2 ) ma średnio sens .

Ale skoro go masz za darmo to szukaj płyty ze wsparciem dla AM2+ i procków 45 nm .

2 GB ramu DDR2 to koszt ~ 100 zł .

Warto też pomyśleć nad nowym prockiem - X2 240 to koszt ~ 220 zł ,a procki te są bardzo wydajne i do tego to 2 rdzenie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł byłby sensowny wtedy, kiedy wziąłbyś coś na AM2+, co w pełni obsłuży Phenoma II np. ASRock A780GXH. Zapewne chodzi Ci jednak o coś tańszego... A jak jest z OC tego Semprona u Ciebie? Swego czasu miałem właśnie Semprona 2600+ na s.754 i podkręcił się on z 1,6GHZ na 2,56GHZ, co znacznie go przyspieszyło (i to bez zmiany napięcia).

Ja bym kupił A780GXH i 2GB RAM, wsadził tego 3500+ i podkręcił, potem zbierałbym na jakąś lepszą grafę i Phenoma II.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inna wersja low-budget to mobo AM2 zwykłe za około 90-100zł + 2GB używane ze około 65-70zł i tam dać tego 3500+. Później można go zmienić np na 5400+ X2 których ceny znacząco lecą w dół wraz z wejściem AM3.

Oczywiście demon to nie będzie nigdy, ale wyjdzie tanio. A później np za rok można zmienić już całą platformę na pełne AM3 wraz z DDR3 i Phenomem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc panowie.

Jak jest z OC tego semprona..nie wiem,gdyż nigdy go nie kręciłem.Odkąd go odkupiłem-zawsze chodzi na domyślnych ustawieniach.

Gdybym go wykręcił maksymalnie(na powietrznym chłodzeniu,a dokładniej mam Pentagram Freezone NX100-Al)

o ile wzrosłaby wydajność?

Z mobo na AM2+..tylko cenowo widzę,jednak nie moja półka na dzień dzisiejszy.Bo ten Asrock to koszt ok.270zł.

Właśnie najbardziej skłaniam się do opcji Saalena-czyli low budget.Kupić używkę na AM2+2GB DDR2 800mhz,do tego przełożyć tego mojego GF7900GS,oraz tego Athlona.

A później jeszcze wywalić tego athlona i kupić jakiegoś X2 ,oraz lepszą grafikę(chociaż tutaj też nie wiem,co byłoby dobre do tego zestawu..)

Pomysł "zaświtał" mi przedwczoraj,kiedy zobaczyłem tego walającego się po szafce athlona.Niedługo zaczną się jesienne słoty,to też zacznie się grać w gry.A zawsze mi pójdą na takim zmodernizowanym komputerze te 2 letnie tytuły bez większych problemów.

Na koniec jeszcze chciałbym zapytać o ten mój zasilacz.Czy uciągnie taką konfigurację?Chodzi mi głównie o natężenie na linii +12V.Wiem,że Fortron ,jako marka robi porządne zasilacze(dlatego też go kupiłem),ale jest to dość leciwy już model,z nienajmocniejszą linią +12.

Edytowane przez Sz.K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańsza z nowych płyt, która obsługuje na razie wszystkie procesory, to [chyba] Gigabyte M61PME-S2P ( ok 160zł nowa ). Jednak o OC na niej lepiej zapomnij.

Fortron na razie wystarczy.

Edytowane przez ShadyTurtle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi