mate0 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Tak jak w temacie. Czytałem że mam się zastanawiać pomiędzy HD4770, HD4850, GTS 250, 9800GTX+, HD4830. Nie wiem który wybrać. Reszta PC: A780FullGD X2 245 AMD ATHLON II AM3 2,9GHz 2 MB CACHE 2GB Kingston 800mhz Zasilacz CHIEFTEC GPS-450AA-101A - 450 W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaimaDSwDn Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Najlepiej będzie jak weźmiesz HD4850 - najwydajniejsza. 9800GTX+ zależy w jakich grach, czasem słabsza, czasem porównywalna. HD4830 to obciety HD4850 - zawsze można podkręcić do wyższego brata. A HD4770, dobra karta ale droga(droższa niż HD4850), mało dostępna i mniej więcej pomiędzy HD4830/HD4850 choć czasem nawet ciut lepsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafaello92 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgadzam się z poprzednikiem, do 400 zł masz dwie możliwości: HD 4850 i GTS 250 (to samo co 9800 GTX+). Radka już dorwiesz za ok. 350 zł, a GF za ok. 380 zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Tak jak napisali przedmówcy, HD4850 jest raczej najlepszym wyborem cena/jakosc GTS250/9800GTX+ (to jest to samo) bierz jeśli masz specyficzne wymagania, np sterowniki pod Linuxy albo karta głównie do GTA4, tam lepiej sprawdzi się nVidia. Jeśli karte bierzesz ogolnie do gier to HD4850, nie jest słabsza a taniej dostaniesz. Ogólnie są to porównywalne bardzo konstrukcje, pozostaje kwestia ceny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mate0 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Dzięki za zainteresowanie. Też stawiałem na HD4850. Obawiam się jednak o zasilanie wystarczy 450W? Podacie mi jakiś konkretny model bo jak wiadomo model modelowi nie równy. Kartę kupie w sklepie www.gral.pl. Jak z wydajnością zagram na wysokich detalach? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enebene Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 (edytowane) zasilacz poradzi zagrasz jak sie interesujesz oc mozesz jeszcze kretnac procka i grafe (co da dodatkowego kopa) http://www.gral.pl/preview/Sapphire/Radeon...Vapor-X_80.html do tej warto dolozyc, lepsze chldozenie odbije sie na kulturze pracy i wiekszym mozliwosciom oc bez ingerowania w chldoziwo looknij na allegro, wyrwiesz taniej, chyba ze koniecznie gral jak nie ta za 425, to bierz najtansza pozdr Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez enebene Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaimaDSwDn Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zasilacz da radę bo to markowy, dobry Chieftec ;] Co do modelu to najlepiej z takim chłodzeniem Co do wydajności to zależy od gier i reszty kompa. Ale większość gier pójdzie wysoko ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mate0 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zdecydowałem się na HD4850, ale zwlekam z zakupem ponieważ wiem, że Ati ma wydać katy HD 5xxx i jak wiadomo Hd 4xxx pójdą cenowo w dół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobian Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Witam. Która lepiej się sprawdzi ten Shappire czy Gigabyte z Zalmanem ? Myślę o tym aby w 2D puścić na 5v. Czy 4850 nie przegrzeje się ? Myślałem o pasywie z Gigabyte ale podobno lubią piszczeć a mi na cichej w 2D bardzo zależy, a obecny 7900gs już lęciwy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polonium Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Bierz Vopora-X. Będzie dobry. Ew. Gigabyte z Zalmanem którego ma mój brat cioteczny i nie narzeka na temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 http://www.purepc.pl/karty_graficzne/Przeg...ficznych_hd4850 tu wspomniane kart nie są w czołówce..poza tym jako maniak ciszy rozważ kupno najtańszej solidnej i zmianę chłodzenia - wszystko zależy jak cicho chcesz mieć i ile jesteś gotów za ciszę dopłacić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polonium Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Moim zdaniem warto dać na Vapor-X. Chłodzenie jest na prawdę zacne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 (edytowane) Zasilacz da radę bo to markowy, dobry Chieftec ;] Co do modelu to najlepiej z takim chłodzeniem http://www.proline.pl/forum_pic/sap-hd4850-512_141aaor.jpg Co do wydajności to zależy od gier i reszty kompa. Ale większość gier pójdzie wysoko ;) Mam to chłodzenie na moim hd4830 i jest zacne. Żadna miazga, ale chłodzi tak jak powinno a w idle jest ciche tak jak powinno. Jak nie będzie wystarczająco ciche, to można zrobić bios-moda bardzo prosto i będzie si. Teraz najgłośniejszym elementem kompa jest wiatrak zasilacza skręcony na 5v. Vapor-x jest genialny, ale więcej niż 50pln bym do niego nie dopłacił. Edytowane 30 Sierpnia 2009 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobian Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Dzięki dr.elich, Polonium. 4850 plus chłodzenie do niego zapewne wyjdzie podobnie jak VAPOR-X lub Matrix (pasywnie w 2D) czy Sapphire też nie słychać ? Trochę boję się Matrixa z esc po przeczytaniu wypowiedzi jednego z forumowiczów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zainteresuj się też 4850 na ddr5 od palita - nie wiem za dużo o tej karcie ale po oc masz 4870 i typ chłodzenia wygląda ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polonium Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Jeśli się nie mylę samo ATI zakazało produkowania tej karty Palitowi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 I były problemy z awaryjnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 W takim razie przepraszam! a patrzyłem tak orientacyjnie- jest ok 70 pln różnicy między tym 4850 z sapphire a tym z vapor-x - w tej cenie możesz dostać accelero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polonium Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Tak, ale zamiast tracić gwarancję można kupić kartę z Vaporem-X. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobian Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 To raz :) a dwa że Arctic-Cooling Accelero S1 rev.2 kosztuje 85zł plus jakiś cichy wentylator i już ponad 100zł. Czytam recenzje Asus 4850 Matrix jak i Sapphire VAPOR-X. Polonium - jak ten Vapor-x się zachowuje w 2D ? Podobno ma ~ 1000 rpm (tego się troszkę obawiam) a 1500 w stresie (tutaj już nie stanowi to problemu). Jak na złość nie mam nikogo z otoczenia kto ma takie karty więc muszę was pomęczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Uważam, że najbardziej opłacalnym wyjście jest kupno HD4850 od PowerColor w wersji PCS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 (edytowane) A gigabyte pasywny + nawiew?poczytałem i wypada rewelacyjnie..i gwarancja 3 lata. jak poczytasz tessty to osiąga temperatury niższe niż jakiekolwiek aktywne chłodzenie przy 120mm wentylu na 5v. a patrząc na Twój sprzęt myślę,że wiedziałyś jak wykorystać możliwości takiej 120ki - jakiś fan mate np. Edytowane 31 Sierpnia 2009 przez dr.elich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobian Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 dr.elich - o tym myślałem na samym początku i byłem mocno napalony ale czytałem że trafiają się z piszczącymi cewkami :/ ale po pewnych przemyśleniach może jest to jakieś wyjście, eh jak zwykle im więcej czytam tym mniej wiem Dzięki za pomoc postaram się coś wybrać :) Miłego dnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Myślałem o pasywie z Gigabyte ale podobno lubią piszczeć a mi na cichej w 2D bardzo zależy, a obecny 7900gs już lęciwy :)Mi w 2D nie piszczy ... a w 3D też nie ... tylko zasilacz (w 3D ... w 2D nie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mate0 Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Wracając do tematu zdecydowałem się na Radeon HD4850 PowerColor 512MB GDDR3, DVI, HDMI, PCI-E 2.0 625/1986 W piątek/sobotę planuje kupić kartę, więc czekam na ostateczne rady czy karta jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Przeglądając ofertę z grala też wpadła mi w oko. Chłodzenie o prawda nie ma miedzi i jak się poczyta na stronie arctic cooling to 4850 jest najmocniejszą kartą jaką może obsłużyć ale jeśli znajdziesz testy gdzie będzie pozytywnie oceniane to w tej cenie nie będzie złym wyborem chyba..jeśli planujesz OC to zainteresuj się czy sekcja zasilania nie jest podcięta bo w teście na puurepc ten powercolor z chłodzeniem zerotherma ma tylko dwufazową.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...