Skocz do zawartości
Masza

Czy to normalne??? temperatura xp 1700+@2400+

Rekomendowane odpowiedzi

że na moim athlonie 1700+ podkręconym na 2400+ (12x166), trzeba podnoscić napięcie, ponieważ w 3dmarku 2001 na defaultowym napięciu 1,5V miałem automatyczny reset... gdy podniosłem napięcie Vcore do 1,625V, to pszeszedł 3dmarka, ale bios, i programik SoltekHM pokazywały temperaturę (RT1 external temperature) w granicach 45-57 stopni na maxa, czy ten procesor może spokojnie działać w takich temperaturach ????

Procek to AXDA1700DLT3C 0308 JUIHB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45-47 stopni to jeszce nie tragedia (jesli to full stres) jakby co to zaminimy sie, dam ci mojego boxowego dut za dlt :twisted:

ale zawsze mozesz go lepiej schlodzic, jakis lepszy cooler, przeciag w budzie itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45-47 stopni to jeszce nie tragedia (jesli to full stres) jakby co to zaminimy sie, dam ci mojego boxowego dut za dlt  :twisted: 

ale zawsze mozesz go lepiej schlodzic, jakis lepszy cooler, przeciag w budzie itd...

nie dzięki,;-)))

no normalnie podczs pracy windowsa ma 45 stopni, a po 3dmarku coś ponad 50, czyli zależy 52 do 57 na maxa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp nie są takie złe a jaką masz paste termoprzewodzącą ??

zwykła jakąś

rozebrałem kompa, porusząłem troszkę radiatorkiem,złożyłem.

Zapodałem Demo z 3dmarka, wyszedłem na miacho na 2 godzinki. Po powrocie, patrzę!! nie wierzę! Nadal demko leci!! ;-))

Temperaturka była 48-50 stopni w tym czasie po 2 godzinkach ;-) uff...

Oczywiście 3dmark 2001SE, chodził na anyaliasing 4 samples, i Triple buffering, oraz textury 32bit, czyli na maxa ;-)

a pastę mam jakąś zwykłą białą, oto co na niej jest napisane:

STARS-420, HEATSINK COMPOUNDS

Thermal Conductivity > 7,5W/m+k

Thermal Resistance>0,06 C-in3/W

Balance Stars

;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

że na moim athlonie 1700+ podkręconym na 2400+ (12x166), trzeba podnoscić napięcie, ponieważ w 3dmarku 2001 na defaultowym napięciu 1,5V miałem automatyczny reset... gdy podniosłem napięcie Vcore do 1,625V, to pszeszedł 3dmarka, ale bios, i programik SoltekHM pokazywały temperaturę (RT1 external temperature) w granicach 45-57 stopni na maxa, czy ten procesor może spokojnie działać w takich temperaturach ????

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie RT1 wskazuje temp. odczytywaną z płyty głównej a nie z procka... z procka to CPU die.

Podejrzewam, że we wszystkich Soltekach jest tak samo.... ale moge sie mylić :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie RT1 wskazuje temp. odczytywaną z płyty głównej a nie z procka... z procka to CPU die.

Podejrzewam, że we wszystkich Soltekach jest tak samo.... ale moge sie mylić :oops:

nie mam tej opcji CPU Die... nie widać w tym programiku przynajmniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45-47 stopni to jeszce nie tragedia (jesli to full stres) jakby co to zaminimy sie, dam ci mojego boxowego dut za dlt  :twisted: 

nie dzięki,;-)))

no normalnie podczs pracy windowsa ma 45 stopni, a po 3dmarku coś ponad 50, czyli zależy 52 do 57 na maxa...

No to cieplo :P

TO co w podpisie @ VCore 1,68V - wskazania MBM5

Full Load 12h UD - MAX 52C - Volcano 7+ LOW

Po 3DMarku03 max 51 - to samo podczas gier.

Moge ziorac na temp non stop na LCDku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tak samo kreconego porca , napiecie 1.675V (DUT3C) temp. max 47 stopni na jakims łajnowatym coolerze i AS3 :D

To nie jest taki sam procesor jak kolegi z samej góry bo on ma DLT a ty DUT a to zasadnicza różnica :lol: .

Co do podniesionych napięć to u mnie wystarczyło zmienić z 1.5V na 1.55V do pełnej max. stabilnosci :D . Więc jak tylko możesz to rób testy na coraz mniejszych napieciach, im mniejsze napiecie tym mniejsza temperatura. A co do twoich temperatur to są w normie. Weżmy to pod uwage ze to procesor który chodzi pnad 2000Mhz wiec juz ma się co grzać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kudłaty durnowaty:) nie zobaczylem, ja mam tez tyle :) Masz procka  11,5*166. Test robiles na podkreconej karcie rozumiem.

tez tam pisze :lol: karta byla ustawiona o ile dobrze pamietam na 300/600 a proc byl na 12x166

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56*C to juz dosyc powazna temp. jak na t-breda

Powazna - czyli moo szkodzi ??

Przy zdietej oboodowie mam max 52 stopnie a jak podkrece coolera to sciagne chyba do 40 'C :D

nom na dluzsza mete to troche nie bardzo taka temp. zmien chlodzonko albo popraw je lato idzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...