Skocz do zawartości
Mardok

Lista Cześci Do Wc

Rekomendowane odpowiedzi

Ok przechodzę od razu do rzeczy jak widać chcę złożyć WC jego celem jest tylko i wyłącznie chłodzenie Core i7 920 wybrałem już pobieżnie części ale za nim cokolwiek kupię chętnie poznam waszą opinię na temat mojego wyboru. Jeżeli gdzieś dałem [gluteus_maximus] gdyż można kupić coś lepszego w podobnej cenie bardzo proszę o uświadomienie mi tego ;) I jak by ktoś mógł jeszcze sprawdzić czy z gwintami się nigdzie nie pomyliłem, znacz że te szybko złączki będą pasować do tych cześć i węży był bym bardzo wdzięczny.

Link Watercool HK CPU LGA1366 Rev. 3

Link Thermochill PA140.3 Triple Radiator (15mm)

Link Black Water O-Tank 250

Link 4x BlackWater PVC Flexi 10/13 Clear

Link 3x SilentiumPC Zephyr 140 - 8,9 dBA

2x na Chłodnicę, 2x na zbiornik, 2x na pompkę, 2x na blok

Link 8x Złączka choinkowa NK10, G1/4 - prosta

Redukcja na chłodnicę:

Link 2x Złączka redukcyjna G3/8 na G1/4

Link 2x Oring G3/8

Na na top pompki:

Link Złączka przejściówka G3/8 na G1/4

Na ssanie pompki:

Link Hydor - gwintowany wlot/wylot do L20

Dodatkowe duperele:

Link Opaski zaciskowe czarne 100szt.

Link Feser One UV Black

A za pomocą tego chciałem pompkę przymocować do bocznej ścianki:

Link Swiftech adapter Apogee-> Intel Xeon Nocona

To już chyba koniec kompletowania teraz tylko poczekać do wypłaty ;)

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym inny znaczy ten Watercool CPU HK LGA1366 Rev. 3 LC ? Jak jest na cooling.pl (chcę kupić wszystko w jednym sklepie) to podaj linka z łaski swojej tak samo co do chłodnicy tylko żeby różnica w cenie nie byłą nagle 300zł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta jest si :) i jeszcze nie wiem jak z tym wezem Blackwatera jest...nie wiem czy nie jest przypadkiem zbyt sztywny, ale to juz by sie musial wypowiedzice ktos kto mial z nim stycznosc :)

I nie wiem jak z tymi wentylami ale jak cos to TU masz fajny przeglad 120tek

Edytowane przez czolo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta jest si :) i jeszcze nie wiem jak z tym wezem Blackwatera jest...nie wiem czy nie jest przypadkiem zbyt sztywny, ale to juz by sie musial wypowiedzice ktos kto mial z nim stycznosc :)

I nie wiem jak z tymi wentylami ale jak cos to TU masz fajny przeglad 120tek

Co do sztywności to nie problem zawsze można sobie suszarką pomóc podczas modelowania ;) A wentyle no cóż tanie są i na tym ich zalety się kończą, ewentualnie mógłbym zaszaleć i brać S-Flexy ale najszybszy na cooling.pl to 1600rpm a mam w domu już jeden 1900rpm tak trochę głupio je mieszać ;) Hałas nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia ważne tylko byle by ten wentyl nie świecił w żaden sposób bo oszaleję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Black Water O-Tank 400 - na co ci taka rura ?, bierz 170 lub 250 max

Co do złączek, to ja wolałbym:

http://www.cooling.pl/swiftech-zlaczki-nk1...ukt,328611.html

1. nie trzeba ich mocno wkręcać

2. bardzo łatwo nakłada sie węże, ważne, aby je zabezpieczyć na przykład paskami zaciskowymi

Kolejna sprawa, to na co ci 5 metrów węża ?, bierzesz na przyszłość ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Black Water O-Tank 400 - na co ci taka rura ?, bierz 170 lub 250 max

...

W zasadzie jak to się mówi "tak dla jaj" bez żadnego głębszego powodu poprostu mi się podoba ;) Ale ok idziemy na kompromis i będzie 250 ;)

...

Co do złączek, to ja wolałbym:

3352773[/snapback]

...

Kolejna sprawa, to na co ci 5 metrów węża ?, bierzesz na przyszłość ?

Wąż specjalnie drogi nie jest i w razie czego wolę mieć zapas niż potem płakać i dokupywać choć fakt z 5m to lekko przesadziłem hym może tak ze 3m ?

Dodatkowo zmieniłem wentyle na nieco bardziej wydajne ;)

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiesz 400 to już spora rura i sporo więcej płynu potrzeba aby go zapełnić, no i mniejsze wcale tak źle nie wyglądają (link w sygnie [wer 170])

do zlączek jakie podałem kupisz zwykłe opaski za grosze, i naprawde docenisz je przy montażu układu, skręcane są nieco uciążliwe, miałem podobne i wiem, teraz też mam skręcane ale o niebo łatwiejsze w montażu

3 metry węża wystarczy z zapasem do twojego ukladu

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiesz 400 to już spora rura i sporo więcej płynu potrzeba aby go zapełnić, no i mniejsze wcale tak źle nie wyglądają (link w sygnie [wer 170])

do zlączek jakie podałem kupisz zwykłe opaski za grosze, i naprawde docenisz je przy montażu układu, skręcane są nieco uciążliwe, miałem podobne i wiem, teraz też mam skręcane ale o niebo łatwiejsze w montażu

3 metry węża wystarczy z zapasem do twojego ukladu

Co do rury to już zmieniłem na 250 więc spokojnie ;) Natomiast jak już ma być choinka to może taka http://www.cooling.pl/zlaczka-choinkowa-nk...ukt,113885.html kurde w cenie tych Swiftech'a mam takie 4. Wąż też już zmieniłem na 3m ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może być, ale zapomniałeś o bardzo ważnej rzeczy, do chłodnicy potrzebujesz dwóch redukcji z gwintu 3/8 na 1/4 oraz uszczelek

http://www.cooling.pl/zlaczka-redukcyjna-g...ukt,191841.html

http://www.cooling.pl/oring-g38,produkt,191840.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może być, ale zapomniałeś o bardzo ważnej rzeczy, do chłodnicy potrzebujesz dwóch redukcji z gwintu 3/8 na 1/4 oraz uszczelek

http://www.cooling.pl/zlaczka-redukcyjna-g...ukt,191841.html

http://www.cooling.pl/oring-g38,produkt,191840.html

A widzisz poprzednia chłodnica miała 1/4" ale przy nowej już nie popatrzyłem że jest 3/8", dzięki za info już dodaję do "listy życzeń i zażaleń". Teraz jak by ktoś jeszcze pamiętał jakie gwinty ma Eheim był bym kurde wdzięczny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Węże zmień na masterklechy 10/16 - mam w układzie i pięknie się układają. U mnie poszło 2 metry a mam dość długie i z zaaaaapasem . Złączki ma fajne angela http://www.angela.pl/p4938,zlaczka-nk13-prosta-1-4.html ciężko na nie naciągnąć 10/16 ale potem bardzo solidnie się trzymają.

Zamiast otanka, który ma mniejsze możliwości montażu oraz jest gorzej wykonany od Ek proponuje tego wymienionego przed chwilą ;).

btw porównaj ceny angeli i coolinga bo suma może wyjść znaczna a obydwa sklepy mają podobny asortyment.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Węże zmień na masterklechy 10/16 - mam w układzie i pięknie się układają. U mnie poszło 2 metry a mam dość długie i z zaaaaapasem . Złączki ma fajne angela http://www.angela.pl/p4938,zlaczka-nk13-prosta-1-4.html ciężko na nie naciągnąć 10/16 ale potem bardzo solidnie się trzymają.

Zamiast otanka, który ma mniejsze możliwości montażu oraz jest gorzej wykonany od Ek proponuje tego wymienionego przed chwilą ;).

btw porównaj ceny angeli i coolinga bo suma może wyjść znaczna a obydwa sklepy mają podobny asortyment.

O mamo 16zł za 1m węża i 10zł za złączkę ?! To ja podziękuję i zostanę przy tym co mam do tej pory, jak wydawać kasę to na coś co podnosi wydajność a wątpię aby wąż to robił w znaczącym stopniu. Swoją drogą moje WC nie ma lądować w żadnej galerii aby ładnie wyglądało ma poprostu chłodzić i7 a potem i9 do normalnych temperatur o ile takie są możliwe w wypadku tych procesorów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym ok co do węży się jeszcze zastanowię natomiast co do barwnika to nie mam zamiaru używać żadnego pewnie się skończy na Borygo + Woda Destylowana ;)

I chyba ostatnie głupie pytanie z mojej strony (bo na nie jeszcze nikt mi nie odpowiedział) pompkę mam taką:

http://www.akwarystyka.sklep.pl/Eheim_Univ...__26_274___5382

Wymiary wlotu i wylotu podane są w mm jakie konkretnie mam kupić złączki/reduktory aby podłączyć do niej te choinki 1/4" z pierwszego posta ?

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym ok co do węży się jeszcze zastanowię natomiast co do barwnika to nie mam zamiaru używać żadnego pewnie się skończy na Borygo + Woda Destylowana ;)

I chyba ostatnie głupie pytanie z mojej strony (bo na nie jeszcze nikt mi nie odpowiedział) pompkę mam taką:

http://www.akwarystyka.sklep.pl/Eheim_Univ...__26_274___5382

Wymiary wlotu i wylotu podane są w mm jakie konkretnie mam kupić złączki/reduktory aby podłączyć do niej te choinki 1/4" z pierwszego posta ?

Możesz zastosować redukcje gwintu z 3/8 na 1/4.Ja tak miałem zastosowane w Eheim 1048 przy wlocie a przy wylocie był gwint 1/4.Musisz sprawdzić jaki masz gwint

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zastosować redukcje gwintu z 3/8 na 1/4.Ja tak miałem zastosowane w Eheim 1048 przy wlocie a przy wylocie był gwint 1/4.Musisz sprawdzić jaki masz gwint

Hym nie wygląda to najlepiej:

http://www.marinedepot.com/pumps_eheim_uni...erheads-ap.html

1250	317 gph	6'7"	28W	3/4"	1/2"

Kurde skąd ja wezmę reduktor 3/4" @ 1/4" :/

EDIT:

O cholera bo zaś według pomiarów i tabelki ło takiej: http://www.grene.pl/pdf/hydr_gwinty.pdf to mam 1/2" i 3/8" konkretnie kolumna BSP bądź tu mądry i pisz wiersze :P

Dobra może inaczej, średnica zewnętrzna króćca wlotu wody wynosi 20,5mm a wylotu 16,1mm...

Chyba producent mnie nie kłamie:

Dołączona grafika

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz problem z redukcjami to daj znać to Ci załatwię szybko, bo niedaleko mnie jest Bibus Menos. Mogę Ci też załatwić złączki na wąż 10/13 od razu z gwintem 3/4. Pisz na priv w razie czego.

Dzięki bardzo za zainteresowanie ale chyba w końcu udało mi się znaleźć to czego szukałem w sklepie w którym planuję kupić tą całą kupę złomu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za post pod postem ale wprowadziłem ostatnie (mam nadzieję poprawki) i zamawiał w poniedziałek, dlatego też bardzo bym chciał jak by ktoś jeszcze raz rzucił okiem na spis z pierwszego postu ;)

1. Blok na CPU ma w zestawie jakieś złączki ?

2. 1l płynu wystarczy, i czy w razie czego można go rozcieńczać ?

3. Czy warto się zastanowić nad chłodnicą 4x120 Link zamiast wybranej obecnie ?

4. Czy jest sens dawać wiatraki z obu stron chłodnicy ?

Więcej pytań na razie brak ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1). na 99,9% nie ma zlaczek w zestawie

2). powinien, a w razie czego moze troszke demineralki? ;)

3). jak masz miejsce w budzie i fundusze to tak :)

4). jest B-)

1. Tak też myślałem i uwzględniłem ale mimo wszystko wolałem zapytać ;)

2. Właśnie demineralizowanej dolać tylko czy mi się kolor nie "wybieli" bo kolejny litr to kolejne kurde ~50zł ;/

3. Różnica w cenie to tylko 30zł więc da się przeżyć tylko 3x120 i 4x120 zaproponowane przeze mnie to dwie różne firmy stąd pytanie.Miejsce nie jest problemem bo nic z tego kibelka nie będzie w obudowie (oczywiście poza blokiem na CPU).

4. Tu mnie lekko zmartwiłeś bo znacznie to zwiększy ilość kręcących się elementów nie mówiąc już o ich koszcie i problemie z montażem takiej konstrukcji :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi