BlackShaggy Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam! Bardzo chciałbym się dowiedzieć, jaką najlepszą kartę mogę mieć w moim komputerze? Nie znam się na tyle, żebym wiedział, na co zwrócić uwagę, aby karta pasowała do reszty sprzętu, czyli po prostu u mnie działała. Bardzo proszę Was, żebyście mi powiedzieli, na co trzeba patrzeć przy jej wyborze i jaka Waszym zdaniem jest najlepsza z tych, które mógłbym mieć... Mój komputer: Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4000+ Pamięć RAM: 2,00 GB RAM (2 x 1 GB RAM 800 MHz) Karta graficzna: GeForce 8500 GT 512 MB Płyta główna: ASUS M2N-SLI Deluxe - Socket AM2, NVIDIA nForce 570 SLI Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez BlackShaggy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 (edytowane) A zasilacz?? imho do tego sprzętu optymalny byłby geforce 9600gso 384mb ~210zł, ewentualnie używane 8800gt Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez psz3mo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Procesor jest słaby. Daj tam 9600GSO 384MB, nic lepszego nie sensu. I kręć proca na te 2,7-3GHz to w miarę da radę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackShaggy Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 A zasilacz?? take me 400W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafaello92 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Pod twojego kompa to coś z tego: GF 9600 GSO 384 mb DDR3, HD 4670, HD 4730... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackShaggy Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Daj tam 9600GSO 384MB, nic lepszego nie sensu. Ale powiesz mi na jakiej zasadzie uważasz, że najlepsza będzie ta karta, a lepsza nie będzie miała sensu? Jestem ciekawy, jak się dobiera kartę, a się na tym nie znam... :) I kręć proca na te 2,7-3GHz to w miarę da radę Jak mogę go podkręcić do 3 GHz? Nad tym też się zastanawiałem, ale nie wiem, jak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Ale powiesz mi na jakiej zasadzie uważasz, że najlepsza będzie ta karta, a lepsza nie będzie miała sensu? Jestem ciekawy, jak się dobiera kartę, a się na tym nie znam... :) bo procesor ma za słaby do lepszej karty i zasilacz z resztą też. po prostu procesor będzie ograniczał lepszą karte i nie będzie różnicy pomiedzy lepszą a gorszą kartą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 zasilacz musisz zmienic bo to szit :) grafe bierz 9600gso , proc ogranicza bo ma za male taktowanie , chodz nie w kazdej grze odczujesz az taki wielki spadek , ale w niektorych bez oc nie pograsz komfortowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafaello92 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zasilacz jak kolega powyżej wspomniał do wymiany na np. BeQuiet/Amacrox/Chieftec/Topower 350 W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackShaggy Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zasilacz jak kolega powyżej wspomniał do wymiany na np. BeQuiet/Amacrox/Chieftec/Topower 350 W. Jakie korzyści będę miał z wymiany zasilacza i czy naprawdę jest taki zły? Widzę, że proponujesz mi 350W, a ja mam 400W... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 (edytowane) To Twoje 400 to jak markowe 150... Albo i tego nie, w ogóle cięzko porównywać ferrari do malucha. Markowe 350W (np fortron lub delta z 2 liniamia 12V) będzie tu rozsądnym rozwiązaniem. A korzyści będziesz miał takie, że każde odpalenie wymagającej gry / programu nie będzie grą w rosyjską ruletkę. Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez blasphemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Jakie korzyści będę miał z wymiany zasilacza i czy naprawdę jest taki zły? Widzę, że proponujesz mi 350W, a ja mam 400W...W tej chwili masz zasilacz noname który może sobie nie poradzić z lepszą kartą graficzną i puścić wszystko z dymem (w najgorszym wypadku) a zasilacze jakie wymienił Rafaello są markowe i sprawdzone więc 350W np. BeQuiet > 450W Take me (czyli noname) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackShaggy Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Powiedzcie mi prosze, w jaki sposób mogę zamieścić informacje o moim sprzęcie, żeby były one widoczne pod każdym moim postem? Szukałem w Ustawieniach i nie mogłem znaleźć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafaello92 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Odpal panel kontrolny i tam szukaj czegoś typu dodaj/edytuj sygnaturkę czy coś podobnego:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalcus Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 witam podepnę się tutaj bo mam taki sam proc/mobo (proc śmiga na 3Ghz i zasilator OCZ 500W) i ten ze sam problem z wyborem grafy, obecnie mam HD3850 256MB, a chce zmienić na 4850 512MB/1GB od Gigabyte, a z tego co tu przeczytałem wychodzi że proca musiałbym wymienić bo grafa może się marnować, wiec czy jest sens wymiana samej grafy czy doskładać kasy/sprzedać co mam i kupić proca,mobo i grafe nowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 (edytowane) Ten procek to e21x0? do 4850 przydałoby się jeszcze trochę mocy. Mógłbyś go sprzedać, dołożyć 100zł i wymienić na e5200. -----Edit----- Nie dopatrzyłem tej części o procku :P X2 4000+ będzie za słaby. Edytowane 25 Sierpnia 2009 przez psz3mo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Przecież napisał, że ma takiego procka jak autor tematu. Czyli A64 X2 4000+. Jest to słaby procesor nawet przy 3.0GHZ, wolniejszy zegar w zegar od E21xx. Możesz go wymienić na jakiegoś 6000+ no ale one słabo się kręcą i są drogie. Memel ostatnio sprzedawał Windsora 4600+ selekta kręcącego na chyba 3,5GHz, może nad nim pomyśl? Powiedzmy że powinien "w miarę" ogarnąć HD4850 jeśli nie chcesz zmieniac platformy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalcus Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 sprawdziłem dokładnie i okazało się że płytę mam nie m2n-sli a m2n-e (ale prawie to samo :D)która według strony producenta obsługuje max Athlona X2 7850(i jakieś X3 i X4 ale to nie oplacalne juz jest chyba), może zakupić coś takiego + grafę i pobawić się w OC, czy może lepiej wziąć Asrocka 780GXH+Athlona II 240(mogę to mieć za 450pln czyli tyle co mam do dyspozycji na dzień dzisiejszy) a z zakupem grafy poczekać aż wyjdą nowe Radki i stare stanieją, chyba że coś od Inela dałoby rady poskładać w podobnej cenie(preferuje nie używane rzeczy dlatego odpadają kręcone selekty) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Nie pakuj się tę kume (Athlona X2 7850). Bierz Asrocka 780GXH+Athlona II 240. Sprzedaj na alledrogo to co masz (mobo + cpu + gpu). I będziesz miał kasę za to na HD4850. Warunek: osobna aukcja dla każdego przedmiotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Miałem kumę @3.3GHz i hd4850 i było słabo. Często spadki fps w grach. A780GXH + x2 240 i oc będzie lepszym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Miałem kumę @3.3GHz i hd4850 i było słabo. Często spadki fps w grach. A780GXH + x2 240 i oc będzie lepszym wyborem. Oczywiście bo kuma to phenom 1 65nm z wyłączonymi dwoma jajkami a athlon II to nowa konstrukcja tylko dwa rdzenie i mniej kaszy niż phenom ale za to 45nm i nowocześniejsze rozwiązania. Mały chłodny lekki procesorek. Brakuje mi tylko wirtualizacji i bym go brał pod uwagę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Athlony II chyba obsługują wirtualizację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...