Zarox Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Czy mógłby mi ktoś pomóc. Kuzyn pokazał mi tę stronę. Chciałbym złożyć komputer. Przeczytałem temat "Zestawy Komputerowe Na Sierpień 2009r.". No i nie wiem czy taki zestaw był by dobry do nowszych gier: Procesor : AMD Phenom II X3 720 Black Edition - 465 zł Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P - 290 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 240 zł Karta Graficzna : Gainward GeForce GTS 250 512MB Green Edition - 399 zł Zasilacz: Fortron FSP500-60APN - 169 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 185 zł Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł Proszę o poradę ponieważ nigdy nie składałem tak komputera a zależy mi na solidnym i wydajnym komputerze. Jeśli coś jest nie tak to prosiłbym o inna propozycje tak od 1500 - 1800 zł. Dziękuje! Zarox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Kartę na HD4850. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafaello92 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Ramy przeciętne, zasilacz taki sobie, co do grafy...to chyba jak kolega wyżej zaznaczyłem lepiej wziąć o kilkanaście zł tańszego HD 4850. A i jeszcze pewnie trzeba dodać obudowę (chyba, że masz) ~~ ok. 100/120 zł. Ogólnie całkiem nieźle ten zestaw wygląda, jak na planowany budżet:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Ramy mogą być przeciętne bo w zestawie jest proc BE więc kręcimy mnożnikiem , zresztą zawsze można pobawić się mnożnikiem przy ramach i podciągnąć proca bez kręcenia ramu. Zasilacz jest ok , ma wysoką sprawność jedyną jego bolączką jest ubogie okablowanie , ale pojedynczą grafikę z jedną wtyczką 6-pin i 2 napędy podepniesz bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Proponuję : Procesor : AMD Phenom II X3 720 Black Edition - 459 zł Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P - 290 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 240 zł Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4850 512MB - 379 zł Zasilacz: Fortron FSP500-60APN - 169 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3EG - 179 zł Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł Razem : 1811 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polonium Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 (edytowane) A nie sądzisz Miguel że ten zasilacz ma strasznie ubogie okablowanie? Dwa molexy + dwie saty to trochę mało. Można by dopłacić te 15 zł do Crosaira CMPSU 400CXEU? Chyba trochę lepsze rozwiązanie. Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez Polonium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zarox Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Dziękuje wszystkim :) Ale czy ten zestaw będzie już dobry do gier? Jeszcze raz bardzo DZIĘKUJE! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polonium Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Bardziej niż wystarczający. Spokojnie wszystkie nowości pociągnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 A nie sądzisz Miguel że ten zasilacz ma strasznie ubogie okablowanie? Dwa molexy + dwie saty to trochę mało. Można by dopłacić te 15 zł do Crosaira CMPSU 400CXEU? Chyba trochę lepsze rozwiązanie. Okablowanie to jedno, ale tu chodzi mi o linie 12V w obu zasilaczach. W Fortronie jest ona po prostu mocniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polonium Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Tak. Ma mocniejszą linię 12V, ale jak byś miał zamiar podłączyć takiego HD4870? To jest mało opłacalne, gdyż kupując ten zasilacz skazujesz się na późniejszą jego wymianę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Ma 2 molexy i 6pin wiec podłączysz np. hd4870, ale i tak ma bardzo mało kabli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Ramy przeciętne, zasilacz taki sobie, co do grafy...to chyba jak kolega wyżej zaznaczyłem lepiej wziąć o kilkanaście zł tańszego HD 4850. A i jeszcze pewnie trzeba dodać obudowę (chyba, że masz) ~~ ok. 100/120 zł. Ogólnie całkiem nieźle ten zestaw wygląda, jak na planowany budżet:)Ramem się nie przejmuj, bo nie daje za wiele, zasilacz wybrałeś bardzo dobry, kolega Rafaello nie wie co mówi w tej kwestii. Z grafiką się zgadzam, choć na def 250 nVidi była by tak samo dobra to nie ma ona żadnego potencjału OC. Jest to po prostu kolejny odgrzany kotlet nVidii a więc 8800GT po raz enty. Tyle, że podkręcony do maxa więc już soku z tych owoców nie będzie. A 4850 zawsze jeszcze trochę da się podbić i wydajnością pokona znacznie kotleta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 (edytowane) Green Edition ma niższe taktowanie gpu niż zwykły GTS 250. Edytowane 24 Sierpnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Tak. Ma mocniejszą linię 12V, ale jak byś miał zamiar podłączyć takiego HD4870? To jest mało opłacalne, gdyż kupując ten zasilacz skazujesz się na późniejszą jego wymianę. Przecież podłączasz drugie zasilanie 6pin do dowolnego molexa i nic nie musisz wymieniać. Łączna moc na liniach 12V jest 408W. Kurcze tyle to mają na prawdę mocne PSUjki a wg użytkowników tego forum z działu o zasilaczach temat o Fortronach obciążalność tego typu zasilaczy można czasem dość mocno przekraczać bezkarnie i nie padają mimo tego. Twarde sztuki. Dla porównania Modecom Premium 500W ma obciążalność łączną linii 12V na poziomie: 320W a dwie linie 12V mają po 14 i 13A. Teraz zapewne widzisz że 408W fortrona to potęga w tej klasie cenowej. Green Edition ma niższe taktowanie gpu niż zwykły GTS 250.Więc może da się podbić do zwykłego 250 co i tak jest słabsze niż podkręcony 4850 a przecież 250GE jest i tak droższy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, że ten zasilacz posiada wtyczkę 6pin. W każdym sklepie internetowym jest błąd w opisie? Nawet na stronie producenta nic nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 To ja tu napiszę: Ten zasilacz 500APN posiada wtyczkę 6 PIN 1 szt. Więc już masz, taką informację :D Widziałem i nawet był zonk bo potrzebowaliśmy dwóch i trzeba było na szybko znaleźć przejściówkę molex --> 6pin a powercolor do 4870 nie dodaje takowej. :D Ale kumpel miał w pudełku od starej grafy i poszło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polonium Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Źródło poproszę (nie wikipedia). Bo ja też mogę powiedzieć że widziałem świnię ze skrzydłami i jeździłem na niej z kolegą, a to prawdą być nie musi. Skoro kolega ma ów zasilacz poproś go, by zrobił zdjęcie okablowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Źródło poproszę (nie wikipedia). Bo ja też mogę powiedzieć że widziałem świnię ze skrzydłami i jeździłem na niej z kolegą, a to prawdą być nie musi. Skoro kolega ma ów zasilacz poproś go, by zrobił zdjęcie okablowaniu.Jeździć na świni i to jeszcze z kolegą to można też na świni bez skrzydeł. Po to świnia ma skrzydła aby na niej Laataaaććć... :rolleyes: Tutaj każda wersja ma inne okablowanie. W większości sklepów opis jeśli chodzi o kable jest taki sam jak przy wersji 350W czyli 2x sata + 2x molex. W linku już wersja 400W ma 3x molex, od 450W jest już 1x PCI-Ex 6-pin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polonium Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 To jest wersja AX, cokolwiek to znaczy. Na 12V tylko 336W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Słuszna uwaga, raczej to będą te same zasilacze. Pewności nie ma jednak. Myślę, że to AX to jakiś chochlik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...