d3nis Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam, kolejny raz przychodzę na to forum z poważnym (w miarę) problemem. Wszystko zaczęło się od małych problemów z płynnym działaniem gry, wiem, że z tego Athlona którym dysponuje można dużo wycisnąć więc postanowiłem wycisnąć z niego trochę więcej niż daje fabryka. Początkowo podkręciłem zmieniając fsb do stabilnej pracy przy 2400mHz, do szczęścia brakowało tylko troszkę więc postanowiłem wyciągnąć z niego jeszcze troszkę (100-200mhz) no i tutaj zaczęły się schody. Nie mogłem uregulować tego tak by działało stabilnie i zacząłem grzebać, "kluczowym ruchem" była zmiana DRAM Frequency z 166 na 100... dalej po zapisaniu ustawień komputer zgasł. Przy próbie uruchomienia włącza się, palą się diody, ale po sekundzie gaśnie. Zostawiłem komputer odłączony od sieci na pół godziny gdy wróciłem i odpaliłem, zgasł po 5 sekundach, a teraz znów gaśnie po jednej. Resetowałem BIOS - nic nie dało tak samo jak próba uruchomienia bez baterii podtrzymującej ustawienia. Dodam, że komputer daje oznaki życia za każdym razem gdy nacisnę power, nie ma chwili żeby nie reagował. Specyfikacja komputera: Athlon 3200+ 64bit singlecore 2GB ram Kingston GeForce 7600GT DFI Lanparty NF4 Tagan 500W Dyski 160GB+40GB DVD Niezintegrowana karta sieciowa ethernet D-link gdybym miał coś sprawdzić dysponuje podobnym komputerem: Athlon 3000+ 2GB ram GeForce 7300 Dysk 160GB Narazie chciałbym sobie podarować testowanie innego zasilacza, wiec raczej ostatecznosc. Ktokolwiek potrafi mi pomóc czy tylko serwis/śmietnik? Dziękuje za pomoc. Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez d3nis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d3nis Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Po odłączeniu dysków, napędu, karty sieciowej, pamięci, karty graficznej, czyli sama płyta główna zasilacz i procesor z radiatorem te same objawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris87 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 (edytowane) Jaką szybkość mają te kingstony ? (Mhz) A na BIOSIE masz mnożnik na ustawianie pamięci? Jaka specyfikacja MOBO? Bo Lanparty nie jest mi znane. A timingi ustawiałeś? Być może dowaliłeś za wysokie napięcie na ramy albo za małe. Jakie miałeś napięcie na CPU zanim komp dednął ? Edytowane 25 Sierpnia 2009 przez chris87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...