Salem Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam wszystkich. Mam taki problem, 2 dni temu zakupiłem komputer o parametrach : MOBO : GA-EP45-UD3LR CPU : E8500 @ 3,16 ghz GPU : GTX 285 RAM : 4GB kingston niestety w obudowie nie mam żadnego wiatraczka, procesor jest na BOXowym chłodzeniu, a karta graficzna ma ustawiony wentyl na (auto - aktualnie 40%) Grafika w stresie dochodzi nawet do 90C ( witrak wtedy zwiększa swoją moc o jakieś 10% ) w tej chwili w Idlu mam 49 C ( na 40% ) winą tego może być brak tych dodatkowych wiatraków w obudowie? czy takie temperatury to norma dla GTX'a 285'ątki czy to jednak jest dużo za dużo ? Bardzo proszę o odpowiedź. Miłego wieczoru. Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez Salem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Po 1. to jest wiatrak: Po 2. nie napisałeś jaką masz obudowę. Skąd mamy wiedzieć co potrzebujesz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salem Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 ahh.. przepraszam, wentylatory. Moja obudowa to ATX N6. http://swieczak.pl/shop/images/AT-N006-13.jpg Ma bodajże 4 miejsca na dodatkowe Wentylatory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 jeśli ma miejsca na 120mm to temat jest TUTAJ. Jeśli ma tylko 80mm to najlepiej poszukaj jakichś AKASA albo tańszych REVOLTEC lub zmień obudowę, cudów nie zdziałasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salem Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 jeśli ma miejsca na 120mm to temat jest TUTAJ. Jeśli ma tylko 80mm to najlepiej poszukaj jakichś AKASA albo tańszych REVOLTEC lub zmień obudowę, cudów nie zdziałasz. ok, dziękuje bardzo. Co do obudowy, mówisz, że nie bardzo się nadaje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Takie blaszaki praktycznie nie mają wentylacji. Z tego co znalazłem to z przodu można zamontować 120mm (tylko skąd ona ma brać powietrze ;) ), z tyłu 80mm i pewnie jakieś z boku. Revolteców bym nie brał, prędzej jakieś Acutake czy Zephyr. Ale lepiej zainwestować w jakąś budę z normalną wentylacją. Cooler Mastery z serii Elite są niedrogie i całkiem niezłe. Wszystko zależy ile kasy chcesz na to przeznaczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salem Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 teoretycznie komp jest nowy, ( 3 dni ) i chciałem tylko dokupić te wentylatory. Czy to, że ścianka biurka od obudowy jest w odległości ~ 3,4 cm wiele zmienia ( na gorsze ) temperature ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt85 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Szukam wentylator 80mm na obudowe(tyl) a obudowa to chyba stara NTT ciezko mi powiedziec jaki model. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Raz, dwa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demczog Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 @Salem Reasumując jedna z bardziej grzejących się grafik wsadzona do syfiastej obudowy i kiszona w ciasnej wnęce pod biurkiem.Niestety cudów nie będzie.Jeśli nie możesz postawić kompa na bardziej otwartej przestrzeni i ściągnąć boku obudowy to trzeba zadbać o jak najsprawniejszą wentylację.Niestety w takich obudowach nawet jeśli mają wentylator z przodu obieg powietrza jest fatalny.Jeśli do tego masz jeszcze bałagan w kablach (czyt.walają się po całej obudowie)to o dobrej cyrkulacji dla GTX 285 można zapomnieć.Na początek porządek w kablach,wszystko spięte,ułożone wzdłuż ścianek.Pózniej wentylator na przód i tył obudowy(ewentualnie boczny z nadmuchem na kartę graficzną) i sprawdzasz jeszcze raz tempy.Jeśli to nie pomaga wyciągasz kompa spod biurka.Jeśli to też nie pomaga :lol: szukasz nowego domku dla swojej maszyny.Co do wentylatorów to tylko Zephyr(jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Zainstaluj EVGA Precision i ustaw wentyl na np 70% lub wiecej, napewno pomoze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Zainstaluj EVGA Precision i ustaw wentyl na np 70% lub wiecej, napewno pomoze. Do tego stopery do uszu i będzie git ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt85 Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 (edytowane) Arctic Cooling Fan F8 PRO Arctic Cooling Fan F8 PRO PWM Arctic Cooling Fan F8 PRO TC ARCTIC COOLING FAN 8L Ktory najlepszy ? Edytowane 5 Października 2009 przez sil3nt85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 AC są dość nędzne jak na dzisiejsze czasy, brał bym raczej Noiseblockery są niewiele droższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt85 Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 (edytowane) AC są dość nędzne jak na dzisiejsze czasy, brał bym raczej Noiseblockery są niewiele droższe. Właśnie sprawdziłem NB 80mm i z tego co widze to AC>>>>>>>>>>>NB AC posiada PWM AC sa szybsze AC sa o 100% tansze AC sa cichsze w zaleznosci od predkosci Edytowane 5 Października 2009 przez sil3nt85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 Czy PWM Ci jest potrzebny? AC są szybsze, ale niekoniecznie wydajniejsze. AC nie są 100% droższe 16, 20 i 21zł a NB 25zł. AC napewno nie są cichsze od NB. Szczerze powiem że nic Ci taki wentylek nie da w obudowie która praktycznie nie ma wentylacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...