Skocz do zawartości
Salem

Chłodzenie Na Obudowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam taki problem, 2 dni temu zakupiłem komputer o parametrach :

MOBO : GA-EP45-UD3LR

CPU : E8500 @ 3,16 ghz

GPU : GTX 285

RAM : 4GB kingston

niestety w obudowie nie mam żadnego wiatraczka, procesor jest na BOXowym chłodzeniu, a karta graficzna ma ustawiony wentyl na (auto - aktualnie 40%)

Grafika w stresie dochodzi nawet do 90C ( witrak wtedy zwiększa swoją moc o jakieś 10% )

w tej chwili w Idlu mam 49 C ( na 40% )

winą tego może być brak tych dodatkowych wiatraków w obudowie?

czy takie temperatury to norma dla GTX'a 285'ątki czy to jednak jest dużo za dużo ?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Miłego wieczoru.

Edytowane przez Salem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie blaszaki praktycznie nie mają wentylacji.

Z tego co znalazłem to z przodu można zamontować 120mm (tylko skąd ona ma brać powietrze ;) ), z tyłu 80mm i pewnie jakieś z boku.

Revolteców bym nie brał, prędzej jakieś Acutake czy Zephyr. Ale lepiej zainwestować w jakąś budę z normalną wentylacją. Cooler Mastery z serii Elite są niedrogie i całkiem niezłe. Wszystko zależy ile kasy chcesz na to przeznaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Salem

Reasumując jedna z bardziej grzejących się grafik wsadzona do syfiastej obudowy i kiszona w ciasnej wnęce pod biurkiem.Niestety cudów nie będzie.Jeśli nie możesz postawić kompa na bardziej otwartej przestrzeni i ściągnąć boku obudowy to trzeba zadbać o jak najsprawniejszą wentylację.Niestety w takich obudowach nawet jeśli mają wentylator z przodu obieg powietrza jest fatalny.Jeśli do tego masz jeszcze bałagan w kablach (czyt.walają się po całej obudowie)to o dobrej cyrkulacji dla GTX 285 można zapomnieć.Na początek porządek w kablach,wszystko spięte,ułożone wzdłuż ścianek.Pózniej wentylator na przód i tył obudowy(ewentualnie boczny z nadmuchem na kartę graficzną) i sprawdzasz jeszcze raz tempy.Jeśli to nie pomaga wyciągasz kompa spod biurka.Jeśli to też nie pomaga :lol: szukasz nowego domku dla swojej maszyny.Co do wentylatorów to tylko Zephyr(jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AC są dość nędzne jak na dzisiejsze czasy, brał bym raczej Noiseblockery są niewiele droższe.

Właśnie sprawdziłem NB 80mm i z tego co widze to AC>>>>>>>>>>>NB

AC posiada PWM

AC sa szybsze

AC sa o 100% tansze

AC sa cichsze w zaleznosci od predkosci

Edytowane przez sil3nt85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy PWM Ci jest potrzebny?

AC są szybsze, ale niekoniecznie wydajniejsze.

AC nie są 100% droższe 16, 20 i 21zł a NB 25zł.

AC napewno nie są cichsze od NB.

Szczerze powiem że nic Ci taki wentylek nie da w obudowie która praktycznie nie ma wentylacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi