radiusbo Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam! chcialbym sie zapytac czy to jest normalne?: temp proca w systemie mam ok 37 st, wystarczy ze wlacze jakis program obciazajacy procek (np winrar, regsupreme pro) temp w 1-2 sekundy skacze na ok 50 st., tak samo obroty wentylatora w momencie sie zwiekszaja (arctic cooling Freezer 64 Pro) Moj config: chieftec 550w, mobo Giga MA770-UD3, 4 gb ddr2 geil 800 mhz, proc Athlon x2 5600, wd caviar 640 gb AAKS Nadmienie ze wymienilem plyte. Na poprzedniej (Giga MA78G-DS3H) temp w stresie podnosila sie stopniowo, a nie w jednym skoku - cos mi sie nie podoba ta moja sytuacja... Nie wiem czym to moze byc spowodowane... Prosze o pomoc - z gory dziekuje! Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez radiusbo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Może docisk jest słaby albo pasta stara :) Niemniej jednak nie uważam tych skoków za szczególnie dziwne. Jeśli temperatury są ok (nie rosnie powyzej ~~65) to jest git :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Może na poprzedniej płycie był lepiej zamocowany koszyk i było bardziej dociśnięte chłodzenie czyli lepsze odprowadzanie ciepła, możliwe, że źle jest nałożona pasta lub jest gorszej jakości, jest jej za dużo/za mało... sam czujnik temp w sockecie... Wiele możliwości :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Skok temperatury skokowy pod obciążeniem i po jego zdjęciu jest całkowicie normalny, chyba że przekracza dozwoloną temp maksymalną. Dzieje sie tak ponieważ nie obciązony procesor zużywa mniej energii ( wydziela mniej ciepła). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiusbo Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 (edytowane) pasta swieza, bo zmienialem plyte glowna - arctic silver 5... Moze i normalne to jest - tylko ze na poprzedniej plycie obroty wentyla i temp nie skakala o 13 st - ale stopniowo sie zwiekszaly pod obciazeniem, dlatego to mi nie pasuje... Tak w ogole Everest pokazywal mi temp proca 78-79 st... zainstalowalem wersje beta najnowszego everesta - chyba dobrze pokazuje, ale po uruchomienie przez chwile pokazuje 45 st, po czym zaraz sie zmienia na 37-38 - tak jakby meczylo go uruchamianie everesta wskutek czego temp skacze na 45 st po czym spada do 37... Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez radiusbo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 do sprawdzania temperatur procka Coretemp albo Realtemp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiusbo Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 (edytowane) RealTemp jest tylko do prockow Intela, natomiast Core Temp pokazuje mi tylko temp 2 rdzenie ( obydwa po 10-11 st)... Chyba przestane sie tym przejmowac, bo odczyty wydaja sie poprawne, a w stresie temp co prawda skacze, ale nie wykracza duzo ponad 50 st... Jeszcze zrobie Stability Test procka, ale to pozniej, jak mi sie troche pasta wygrzeje... Zrobilem Stability Test - temp nie przekroczyla 53 st a obroty wentyla utrzymywaly sie na poziomie 2000-2100 rpm - test robilem ok 15 min... Tylko dziwia mnie te skoki - czy ktos z Was tak ma? Jeszcze sprawdze na BOXowym chlodzeniu, jesli tak bedzie to chyba czujnik jest uwalony, przysluguje na to reklamacja? Edytowane 24 Sierpnia 2009 przez radiusbo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...