Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuje pomocy i rady co do wyboru zastawu karta dźwiękowa + głośniki.

Sprzetu będe używeał prawie wyłącznie do słuchania muzyki.

Preferuje muzykę metalową więc zależy mi na mocnym basie i dynamicznym, wyrazistym brzmieniu.

Wydaje mi się że najlepszym wyborem będzie zestaw 2.1 lub 2.0

z 2.1 Altec Lansing VS2421 gdyż słyszałem pochlebne opinie lub JBL Creature II

znanego i cenionego producenta audio. Co do 2.0 czytałem, że cenione są zestawy microlab solo

i crearive gigaworks.

Zastanawiałem się nad wyborem karty creative SB X-fi Xtrime Music gold ale odradzono mi wyboru

tej karty ponieważ na samej muzyce nie odczuje różnicy między nią a Audigy 2 a różnica w cenie

jest dość wysoka.

A wy co o tym myślicie? jakie są wasze opinie?

Cena zestawu może oscylować w granicy 350 - 600zł

Z góry wielkie dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Potrzebuje pomocy i rady co do wyboru zastawu karta dźwiękowa + głośniki.

Sprzetu będe używeał prawie wyłącznie do słuchania muzyki.

Preferuje muzykę metalową więc zależy mi na mocnym basie i dynamicznym, wyrazistym brzmieniu.

Wydaje mi się że najlepszym wyborem będzie zestaw 2.1 lub 2.0

z 2.1 Altec Lansing VS2421 gdyż słyszałem pochlebne opinie lub JBL Creature II

znanego i cenionego producenta audio. Co do 2.0 czytałem, że cenione są zestawy microlab solo

i crearive gigaworks.

Zastanawiałem się nad wyborem karty creative SB X-fi Xtrime Music gold ale odradzono mi wyboru

tej karty ponieważ na samej muzyce nie odczuje różnicy między nią a Audigy 2 a różnica w cenie

jest dość wysoka.

A wy co o tym myślicie? jakie są wasze opinie?

Cena zestawu może oscylować w granicy 350 - 600zł

Z góry wielkie dzięki!

Kartę zostaw tą którą masz a 600 zł przeznacz na kolumny aktywne 2.0 ... np. Microlab Solo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę zostaw tą którą masz a 600 zł przeznacz na kolumny aktywne 2.0 ... np. Microlab Solo7

Nie wiem wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś waham się między SB Audigy a x-fi a w tej chwili posiadam już paroletnią integre więc żeby odczuć sporą różnice oprócz głośników potrzebuję kartę.

Mogę stwierdzić nawet, że karta jest mi bardziej potrzebna gdyż do komputera mam podpięta

już około 10 letnią wierzę sony i jak na mój gust gra nawet nieźle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś waham się między SB Audigy a x-fi a w tej chwili posiadam już paroletnią integre więc żeby odczuć sporą różnice oprócz głośników potrzebuję kartę.

Mogę stwierdzić nawet, że karta jest mi bardziej potrzebna gdyż do komputera mam podpięta

już około 10 letnią wierzę sony i jak na mój gust gra nawet nieźle.

No cóż ... więc dźwiękówkę niech koledzy doradzą (za 120 PLN "coś" przyzwoitego do tych microlab chyba kupisz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np. Live 24bit za grosze lub szukać pełnego X-fi gamera używanego można czasem wyrwać za 120-150 ale najczęściej są to szroty które dziwnym trafem nie działają jak trzeba po przybyciu ale czasem można trafić. Między Audigy 2 a XM nie będzie różnicy wielkiej ale no cóż już przy samym obcowaniu z kartą po wybraniu audigy 2 będziesz klął że nie dopłaciłeś do XM znowu teraz jak kupisz XM oem nie creative bo boxy u nas nie isntieją mogą się zacząć schody brak funkcji jak mic boost to samo się tyczy oemowych gamerów a było tych serii sporo o rożnych cyferkach ogólnie polecam wyłożyć na używaną boxową fatality pro nie oem bo oemom brakuje funkcji a jeśli nawet ktoś je w jakimś driverze odblokuje to potem nie działają poprawnie. Dźwiękówkę z reguły się kupuje na lata więc warto wyłożyć więcej niż zaoszczędzić i kląć aby mieć wszystkie funkcje jak "what you hear" itd. czy encodery.

Polecam się rozglądać za wersjami SB46A fatality pro bo te nie mają problemów z 4gb co w starszych karty jak XM i Fatality FPS czy Audigy 2 nie jest takie oczywiste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uważam, że różnica między audigy 2 a x-fi jest wyraźnie zauważalna. Sam się przerzucałem z audigy 4 na x-fi gdy jeszcze miałem stare pierdziawki creativa p5800 i różnica była duża. Jeśli chodzi o bas w XM to na viście mam z nim problemy - jest go za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uważam, że różnica między audigy 2 a x-fi jest wyraźnie zauważalna. Sam się przerzucałem z audigy 4 na x-fi gdy jeszcze miałem stare pierdziawki creativa p5800 i różnica była duża. Jeśli chodzi o bas w XM to na viście mam z nim problemy - jest go za mało.

W audigy domyślnie aktywne są 2 efekty które trzeba zawsze po instalacji sterów wyłączać ... na X-Fi możliwe że tego nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włodi ja znowu po podpięciu X-fi pod amplituner musiałem z suwakiem basu zjechać do 25% bo przy 50% sub mógł pracować tylko przy mniej niż jednej trzeciej mocy i do tego był wręcz brutalny w działaniu i nie był to bas jakiego poszukiwałem odpowiednie brzmienie osiąga jeśli zmniejszymy podbicia w karcie i damy mu mocy pokrętłem trochę zabaw z crossoverem u mnie na 60hz jest idealnie i zupełnie szczęka na ziemi jak za sub za tę kase (oczywiście używka) :) także popróbuj bo mi basu styka nawet na samych podstawkowych ale w moim wypadku słuchać squarepushera czy apexa nie wspominając o ambiencie i chilloucie bez suba to jednak nie to :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W audigy domyślnie aktywne są 2 efekty które trzeba zawsze po instalacji sterów wyłączać ... na X-Fi możliwe że tego nie ma.

Normalnie musze o to zapytac bo juz po raz ktorys o tym slysze, a szukalem w swoich sterach wiele razy i nie znalazlem zandych domyslnie wlaczonych efektow. Wiec niby ktore to sa efekty i gdzie sie znajduja?

W standardowej konsoli EAXa mam wszystkie efekty wylaczone, natomiast w konsoli z AudioHQ znajdujacej sie w panelu sterowania sa niby dodane 2 efekty (Reverb i Chours) ale sa one domyslnie calkowicie wyciszone. A wyciszenie ich jest jedyna mozliwa rzecza jaka mozna z nimi zrobic bo usunac sie nich nie da bo wyskakuje komunikat z bledem.

Edytowane przez kamail86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie musze o to zapytac bo juz po raz ktorys o tym slysze, a szukalem w swoich sterach wiele razy i nie znalazlem zandych domyslnie wlaczonych efektow. Wiec niby ktore to sa efekty i gdzie sie znajduja?

W standardowej konsoli EAXa mam wszystkie efekty wylaczone, natomiast w konsoli z AudioHQ znajdujacej sie w panelu sterowania sa niby dodane 2 efekty (Reverb i Chours) ale sa one domyslnie calkowicie wyciszone. A wyciszenie ich jest jedyna mozliwa rzecza jaka mozna z nimi zrobic bo usunac sie nich nie da bo wyskakuje komunikat z bledem.

Dawno temu miałem AUDIGY ale pamiętam że chodzi właśnie o chorus + reverb i ... trzeba było je wyłączyć w dwóch miejscach. Może już to właśnie uczyniłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włodi ja znowu po podpięciu X-fi pod amplituner musiałem z suwakiem basu zjechać do 25% bo przy 50% sub mógł pracować tylko przy mniej niż jednej trzeciej mocy i do tego był wręcz brutalny w działaniu i nie był to bas jakiego poszukiwałem odpowiednie brzmienie osiąga jeśli zmniejszymy podbicia w karcie i damy mu mocy pokrętłem trochę zabaw z crossoverem u mnie na 60hz jest idealnie i zupełnie szczęka na ziemi jak za sub za tę kase (oczywiście używka) :) także popróbuj bo mi basu styka nawet na samych podstawkowych ale w moim wypadku słuchać squarepushera czy apexa nie wspominając o ambiencie i chilloucie bez suba to jednak nie to :D

Ja już próbowałem na wszystkie sposoby. Kiedyś chyba nawet jeszcze na Viście na farta coś mi sie udało tak ustawić że miałem bassu aż za dużo tzn. przesterów nie było ale bas był potężny. Teraz wróciłem do sterów creativa bo przedtem miałem support packi ale nie wiele to dało. Myślałem, że może wyłącze głośniki pełnozakresowe w ustawieniach visty - nic. Z kolei jak przełącze na DTS Connect lub DD Live to już bass jest dużo lepszy; głębszy i mocniejszy i ogólnie dźwięk jest też troche głośniejszy. Zależy mi jednak, żeby karta dawała mocny basowy sygnał do amplitunera bez włączonego DD Live. Nie wiem co jest grane, że jest tak słabo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi