alleycat Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 (edytowane) Wymieniłem kilka tygodni temu GF7600GT na HD2600Pro (z uwagi na sprzętowe dekodowanie 1080p). System to Windows 7 x64. W Forceware była możliwość ustawienia niestandardowych trybów graficznych ("manage custom resolutions") - np. z odświeżaniem 50Hz. Takie tryby są dla mnie przydatne z uwagi na to, że wykorzystuję peceta do emulacji (klasycznych komputerów i konsoL) a tylko przy takim odświeżaniu (odpowiednik trybów PAL) można mówić o dokładnej emulacji np. Amigi :) W Catalystach w ogóle nie można ustawić niestandardowego odświeżania (tj. nie mogę znaleźć takiej opcji), a nie jestem nawet w stanie ustawić pod Windowsem obsługiwanego przez LCDka (Dell 2209WA) odświeżania 75Hz w rozdzielczości 1680x1050 (wybranie odświeżania 75Hz dla rozdzielczości 1680x1050 w CCC "Desktop Properties" powoduje otwarcie ekranu w rozdzielczości 800x600). Czy Catalysty są pod tym względem takie ograniczone i trzeba się posiłkować PowerStripem, Rivatunerem lub czymś podobnym? Jeśli tak to który z tych programów (lub jakiś zamiennik - nie potrzebuję "kombajnu" tylko programu do zmiany odświeżania) będzie najbardziej odpowiedni - chodzi o dostępność niestandardowych trybów dla aplikacji i na liście rozdzielczości pulpitu do wyboru. Edytowane 24 Sierpnia 2009 przez alleycat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
new332 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 sprobuj w ati tray tools. opcja refresh lock. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek432 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Otwórz panel CCC, Grafika -> Pulpity i ekrany. Kliknij na czarny trójkąt i wybierz właściwości. Tu można wymuszać pewne parametry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 (edytowane) Wymieniłem kilka tygodni temu GF7600GT na HD2600Pro (z uwagi na sprzętowe dekodowanie 1080p). System to Windows 7 x64. W Forceware była możliwość ustawienia niestandardowych trybów graficznych ("manage custom resolutions") - np. z odświeżaniem 50Hz. Takie tryby są dla mnie przydatne z uwagi na to, że wykorzystuję peceta do emulacji (klasycznych komputerów i konsoL) a tylko przy takim odświeżaniu (odpowiednik trybów PAL) można mówić o dokładnej emulacji np. Amigi :) W Catalystach w ogóle nie można ustawić niestandardowego odświeżania (tj. nie mogę znaleźć takiej opcji), a nie jestem nawet w stanie ustawić pod Windowsem obsługiwanego przez LCDka (Dell 2209WA) odświeżania 75Hz w rozdzielczości 1680x1050 (wybranie odświeżania 75Hz dla rozdzielczości 1680x1050 w CCC "Desktop Properties" powoduje otwarcie ekranu w rozdzielczości 800x600). Czy Catalysty są pod tym względem takie ograniczone i trzeba się posiłkować PowerStripem, Rivatunerem lub czymś podobnym? Jeśli tak to który z tych programów (lub jakiś zamiennik - nie potrzebuję "kombajnu" tylko programu do zmiany odświeżania) będzie najbardziej odpowiedni - chodzi o dostępność niestandardowych trybów dla aplikacji i na liście rozdzielczości pulpitu do wyboru. P-Klik na pulpicie->Właściwości->Ustawienia->Zaawansowane->Monitor->Odchacz "ukryj tryby" Potem Catalyst. Dam ci 2 screeny... >_< EDIT: Screen nr 1: Na samym dole zaznaczasz aby wszystkie dostepne tryby wyswietlania byly dostepne. nr2: a potem sie bawisz.... Edytowane 24 Sierpnia 2009 przez ArreatPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alleycat Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zainstalowałem Ati Tray Tools - może komuś przyda się instrukcja instalacji dla 64-bitowego Win7 bo z uwagi na wymóg podpisywania sterowników w tej wersji systemu jest to utrudnione: http://orestech.wordpress.com/2009/05/08/a...-win7-rc-64bit/ Nie jestem w stanie wymusić odświeżania ani dodać niestandardowej rozdzielczośći przy jego pomocy - proszę o instrukcję bo albo nie potrafię, albo się nie da. Co do Catalystów to załączam screenshoty, jak to wygląda u mnie, wraz z numerem wersji CCC. Wymuszenie 75Hz powoduje przełączenie na rozdzielczość 800x600 w 75Hz. A opcji wyboru 50Hz nie widzę. Mam w tym komputerze również integrę GF6150 i sprawdziłem wczoraj (pod tym samym Windowsem 7 RC), że na pewno LCDek obsługuje tryb 1680x1050@75Hz a stojący obok CRTek - tryby 50Hz. 2209WA raczej też 50Hz obsłuży ale jeszcze nie testowałem bo wymagało to podania nieznanych mi parametrów w ForceWare (odchylenia itd.). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zainstalowałem Ati Tray Tools - może komuś przyda się instrukcja instalacji dla 64-bitowego Win7 bo z uwagi na wymóg podpisywania sterowników w tej wersji systemu jest to utrudnione: http://orestech.wordpress.com/2009/05/08/a...-win7-rc-64bit/ Nie jestem w stanie wymusić odświeżania ani dodać niestandardowej rozdzielczośći przy jego pomocy - proszę o instrukcję bo albo nie potrafię, albo się nie da. Co do Catalystów to załączam screenshoty, jak to wygląda u mnie, wraz z numerem wersji CCC. Wymuszenie 75Hz powoduje przełączenie na rozdzielczość 800x600 w 75Hz. A opcji wyboru 50Hz nie widzę. Mam w tym komputerze również integrę GF6150 i sprawdziłem wczoraj (pod tym samym Windowsem 7 RC), że na pewno LCDek obsługuje tryb 1680x1050@75Hz a stojący obok CRTek - tryby 50Hz. 2209WA raczej też 50Hz obsłuży ale jeszcze nie testowałem bo wymagało to podania nieznanych mi parametrów w ForceWare (odchylenia itd.). Nie masz dostepu do wszystkich opcji w CCC. Widocznie nie wybrałeś widoku "zaawansowanego". Trzeba go wybrać, i zaznaczyć tę opcję o której napisałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alleycat Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Nie masz dostepu do wszystkich opcji w CCC. Widocznie nie wybrałeś widoku "zaawansowanego". Trzeba go wybrać, i zaznaczyć tę opcję o której napisałem. To jest widok "zaawansowany". Można przełączyć na "Basic". Używam nowych sterów WDDM1.1 do Windows 7 (być może beta) dlatego CCC może wyglądać inaczej i zdaję sobie sprawę, że może mieć ograniczoną gdzieniegdzie funkcjonalność. Zagooglałem i z informacji, które znalazłem, wynika że przy pomocy jakiegokolwiek CCC i tak nie ustawię tego, co mam na myśli. Co ciekawe, podobno nawet na TV-Oucie nie można ustawić 50Hz (PAL), a wszyscy polecają PowerStripa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirdan Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Przecież nie da się ustawić na lcd inną częstotliwość odświerzania jak natywną.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...