Skocz do zawartości
BLiT

Oc Athlon 2 X2 240 2,8@3,5

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt

mobo gigabyte ma770t-ud3p

ram goodram 1333 cl9

Zabrałem się za oc mojego nowego athlona 240

Żeby nie bawić się ze skakaniem co 10MHz ustawiłem na starcie szynę na 250MHz , mnożnik pozostawiłem na 14x , zjechałem z mnożnikiem NB na 8x(żeby zachować częstotliwość 2G).

Zmieniłem też dzielnik pamięci z 6.66 na 5.33 (co pozwoliło mi zachować częstotliwość pamięci 1333MHz).

Maszynka wystartowała i wbiła się do windy , wszystko działało normalnie , temp w normie (27* idle) jednak wysypała się po 3 min w orthosie.

Postanowiłem zwiększyć napięcie (1,35@1,375) , system wstał , temp bez zmian , orthos mieli już 3h i jak na teraz nie ma problemów.

Jednak kilka rzeczy przykuło moją uwagę , bios pokazuje przy starcie że pamięci chodzą na 1066 (jednak ustawienie magistrali i mnożnika gwarantuje mi że powinny chodzić na 1333 - w końcu 5.33*250=1332,5). CPU-Z pokazuje zaś 666.7MHz jednak timingi są jak przy 533.

I tu moje pytanie , co jest grane? , ja coś źle ustawiłem , cpu-z pokazuje błędnie , bios pokazuje błędnie. Czekam na jakieś sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak kilka rzeczy przykuło moją uwagę , bios pokazuje przy starcie że pamięci chodzą na 1066 (jednak ustawienie magistrali i mnożnika gwarantuje mi że powinny chodzić na 1333 - w końcu 5.33*250=1332,5). CPU-Z pokazuje zaś 666.7MHz jednak timingi są jak przy 533.

1333 masz w trybie DDR czyli rzeczywiste taktowanie to ~667 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios natomiast podaje częstotliwość w sposób: [mnożnik] x 200 = [to co widzisz :)] ignorując przy tym rzeczywiste taktowanie po oc. Tak mi się wydaje, nie miałem do czynienia z tą płytą. Wyglada też, że timmingi ustawia dla ustalonej w powyższy sposób częstotliwości, czytaj błędnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym wskazaniem częstotliwości na starcie to może i racja , ale że timingi przy 1333 ustawiły się na cl7 to za bardzo nie wierzę. Cóż wejdę do biosu i ustawie ręcznie timingi może się coś zmieni , chociaż czym ja się martwię, komp jest stabilny (7h orthosa) , wszystko działa , temp ok. Kolejny cel to uzyskanie stabilnego ~3,7G przy użytkowym napięciu (wyczytałem że mogę do 1,425 lecieć). Jak coś nie będzie grało to się jeszcze dopytam. Dzięki za zainteresowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zrób tak, proca trzymaj na 3,5ghz oraz z dzielnikiem 5.33, następnie zrób test SupePi tam powiedzmy 1M czy coś, potem wejdź do biosu i ustaw dzielnik jakiś najbliższy 1066mhz (jeśli się da to daj nawet tak żeby pamięci miały 1066mhz), ponownie zrób test SuperPi i porównaj wyniki, jeśli ten na ,,niby,, 1333mhz okaże się lepszy to znaczy że poprostu bios błędnie pokazuje a tak naprawde 1333mhz działają poprawnie :)

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to daj 1000mhz, zobaczysz czy w ogóle dzileniki działają, wtedy porównasz 1000mhz z 1333mhz. BTW. jak spisuje ci sie tandem Gigabyte UD3P+Goodramy DD3? Bo tez się szykuje na ten zestaw tylko z Phenomem II ;]

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ustawieniu dzielnika na x4 w czasie startu systemu wyświetla się że ramy pracują na 800 , jednak z cpu-z jasno wynika że mają 1000 , tylko znowu timingi się polepszyły. Wróciłem do dzielnika x5.33 uzyskując w cpu-z wynika 667 i "pozorne" timingi jak przy 1066

Dołączona grafika

Chciałem ręcznie ustawić wyższe timingi (takie jak dla 1333) ale skończyło się na tym że musiałem wczytać ostatnie działające ustawienia biosu (funkcja dual bios jest fajna :D).

Różnica między x4 a x5.33 w SPI to raptem 3-4s przy kilku próbach na korzyść 5.33.

Stwierdziłem jeszcze że stabilnego 3.640G nie uzyskałem nawet na 1.45V co przekracza moje założenia jakie sobie przyjąłem na początku (max Vcore 1.425V). Pytanie czy mam tak marną sztukę czy też ramy coś nie tak (ale wątpię żeby nie dały się podkręcić o 50MHz -5.33*260=1386).

Cóż będę działał na 3.5G przy 1.375V , przekonany że mam cudowne ramy 1333 lc7 :P.

Jeszcze odnośnie goodramów , chodzą jest ok , przestaną zacznę się wtedy martwić. Kupiłem je na przeczekanie za rok wymiana proca na coś mocniejszego i wtedy kupię lepsze ramy bo wtedy ceny dd3 powinny być już lepsze.

EDIT: Jednak Vcore 1.4 bo na 1.375 nie mam trybu 3d

Edytowane przez BLiT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

Zaczalem sie bawic moim, dokladnie ten sam proc+mobo, tylko ze na boxowym wiatraku. Na 3500 (250x14) , NBx8, DDR 1333 CL9 na mnozniku 5.33 pamiec tez mi chodzi na CL8, BIOS pokazuje 1333.

Voltage zostawilem na auto i ustawil ~1.408V

O ile proc (core) dochodzi z 25 do 42 to NB z 39 do 49, jak to wygladalo u Ciebie , czy mostkiem sie nie przejmowales ?

Bawic sie w reczne ustawianie napiecia czy zostawic jak jest ?

Pozdrawiam,

J.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mierzyłem temperatur NB tak że nie wiem jaki jest wzrost. Zastanawia mnie natomiast tak niska temp. w idle na boxie , mierzyłeś miernikiem czy też za pomocą jakichś windowsowskich programów.

Temperatura jest nizsza na rdzeniu, procek na 34C. Temperature mierzylem SpeedFanem4.

Mnie natomiast mocno zastanawia to napiecie -

W ustawieniach Auto, plyta ustawia mu na 1.408V, w Biosie jak wchodze to pokazuje Normal CPU Vcore na 1.425 - cos nie tak z procem czy plyta ?

Puscilem testy na procu kreconym i nie kreconym i temperatury wychodza praktycznie te same, zreszta nie dziwne - Voltage jest taki sam dla obu.

Jak to wyglada u Ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jak proc nie jest kręcony to mam 1,35V i temp od 24-33 , jak go kręcę to ustawiam w biosie Vcore 1,4 i temp są takie jak mam w sygnie. CPU-Z pokazuje mi w windzie że mam Vcore 1,392. Temp z coretempa

Ok, czyli chyba z moim procem cos dziwnego... CoreTemp pokazuje ze VID ma 1.4250v ...

Zdjalem mu recznie Voltage na 1.31 , temperatura procka spadla ~4stopnie vs non-OC.

Pobawie sie przy jakim najmniejszym napieciu jest stabilny na 3.5mhz

Bardziej mnie martwi temperatura na mostku bo przy szynie 250mhz zaczyna rosnac mocno.

Wiesz moze do jakich temp powinien chodzic procek / system ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnożnik CPU / Dzielnik RAM x FSB = Częstotliwość RAM

Dla przykładowych dzielników RAM:

7 - 533Mhz

6 - 666Mhz

5 - 800Mhz

4 - 1066Mhz

A więc dla Athlon II 240:

14 / 7 x 250 = 500 (efektywnie 1000Mhz w trybie DDR2)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi