Skocz do zawartości
merbb

Mam Zestaw Ale Nie Wiem Czy Jest Ok

Rekomendowane odpowiedzi

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 815 zł

Chłodzenie procesora: Pentagram Freezone HP-120 AlCu Karakorum 100 zł

Pasta Termoprzewodząca : Zalman STG-1

Płyta Główna : MSI P45 Neo2-FR MOA - 339 zł

RAM : Corsair 2x2GB 1066MHZ Twin2X XMS2 - 199 zł

Karta Graficzna : MSI Radeon HD4870x2 2GB OC - 1499 zł

Zasilacz: Chieftec CFT-700-14CS Cable Management - 339 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 185 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł

koszt: 3596 zł

mam 4600zł

potrzebuje jeszcze monitora i obudowy czyli razem ok 1000zl, monitor chce 17cali

prosze o szybka odpowiedz

a i jeszcze system operacyjny jaki kupic?

mam xp na 2 komputerze a co powiecie o win7??

Edytowane przez merbb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej w ogole wstrzymac sie troche z zakupem kompa i kupic gdy juz bedzie 5xxx. Jak wyzej, monitor 17 to glupota, juz chyba od wczoraj albo przedwczoraj nie mozna sciagac W7, wiec rpzegapiles, byl RC za darmo dzialajacy przez caly rok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuję ci za takie pieniądze ten zestawik:

Procesor:Intel Core i7-920 /2.66GHz, 4.8 GT/s, 8MB, LGA1366, 45nm, BOX/1025 zł

Płyta główna:Gigabyte EX58-UD3R /intel X58/690 zł

Pamięć RAM:Patriot 6GB (3x2GB) 1600MHz CL8 Viper LLK/525 zł

Dysk twardy:Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3/195 zł

Karta graficzna:PowerColor Radeon HD4890 Plus 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out/795 zł

Nagrywarka DVD:LG GH22NS50 SATA SecurDisc (black)/99 zł

Obudowa:Antec Gamer Three Hundred (bez zasilacza)/260 zł

Zasilacz:Corsair 650W [CMPSU-650TXEU]/349 zł

Monitor:LG W2252TQ-PF (2ms, DVI)/659 zł

Wychodzi 4597 zł, ceny z esc.pl

Co tu dużo mówić. Platforma oparta na S1366. Na razie OC procka nie jest potrzebne, grafa nie bd ograniczana. A z czasem dokupisz jakieś chłodzenie. Na dzień dzisiejszy wystarczyło by 3 GB ramu, ale kompa nie kupujesz na rok, tylko dłużej więc te 6 GB się przyda kiedyś (nie opłaca się brać 3 GB bo masz od razu zajęte trzy sloty 3x1 GB, a w przypadku 6 GB też masz zajęte trzy sloty, ale więcej pamięci 3x2 GB). Szybki, stabilny dysk twardy. Karta graficzna słabsza od HD 4870x2, ale i tak na dzień dzisiejszy jak i później bd sobie radziła z najnowszymi grami. Reszta standard + dobry monitor 22`.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuję ci za takie pieniądze ten zestawik:

Procesor:Intel Core i7-920 /2.66GHz, 4.8 GT/s, 8MB, LGA1366, 45nm, BOX/1025 zł

Płyta główna:Gigabyte EX58-UD3R /intel X58/690 zł

Pamięć RAM:Patriot 6GB (3x2GB) 1600MHz CL8 Viper LLK/525 zł

Dysk twardy:Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3/195 zł

Karta graficzna:PowerColor Radeon HD4890 Plus 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out/795 zł

Nagrywarka DVD:LG GH22NS50 SATA SecurDisc (black)/99 zł

Obudowa:Antec Gamer Three Hundred (bez zasilacza)/260 zł

Zasilacz:Corsair 650W [CMPSU-650TXEU]/349 zł

Monitor:LG W2252TQ-PF (2ms, DVI)/659 zł

Wychodzi 4597 zł, ceny z esc.pl

Co tu dużo mówić. Platforma oparta na S1366. Na razie OC procka nie jest potrzebne, grafa nie bd ograniczana. A z czasem dokupisz jakieś chłodzenie. Na dzień dzisiejszy wystarczyło by 3 GB ramu, ale kompa nie kupujesz na rok, tylko dłużej więc te 6 GB się przyda kiedyś (nie opłaca się brać 3 GB bo masz od razu zajęte trzy sloty 3x1 GB, a w przypadku 6 GB też masz zajęte trzy sloty, ale więcej pamięci 3x2 GB). Szybki, stabilny dysk twardy. Karta graficzna słabsza od HD 4870x2, ale i tak na dzień dzisiejszy jak i później bd sobie radziła z najnowszymi grami. Reszta standard + dobry monitor 22`.

wszystko fajnie ale jeszcze musze kupic system operacyjny i chce zrobic tak. Kupie windows vista home premium 64 bit+darmowy upgrade do windows 7. czy bedzie ok? bo tam ktos pisal ze nie mozna juz sciagnac w7 ale nie wiem do konca o co chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacze Chiefteca nie są dobre, więc jeżeli tej firmy to radził bym zapas do 650W.

Czemu nie są dobre?

http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=18095 - 699 zł, ja nie widzę sensu płacenia 100 zł więcej za kartę podkręconą o 50 mhz na rdzeniu (na takim chłodzeniu robi się to od razu)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie są dobre?

Stosunkowo słabe linie i maksymalna obciążalność. Niestabilne napięcia, zbyt niska jak na taki sprzęt sprawność.

http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=18095 - 699 zł, ja nie widzę sensu płacenia 100 zł więcej za kartę podkręconą o 50 mhz na rdzeniu (na takim chłodzeniu robi się to od razu)...

OK, ale ja bym brał 260@216 z uwagi na wysokie OC tych kart no mamy jeszcze 100zł taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosunkowo słabe linie i maksymalna obciążalność. Niestabilne napięcia, zbyt niska jak na taki sprzęt sprawność.

OK, ale ja bym brał 260@216 z uwagi na wysokie OC tych kart no mamy jeszcze 100zł taniej.

Nie pomyliło Ci się z coodegenem?

O jakich zasiłkach Chiefteca słyszałeś? O serii CFT słyszałeś?

Fakt faktem na chieftecu sią świat zasilaczy nie kończy i są często lepsze alternatywy, ale to co piszesz to herezje ignoranta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już lepiej chyba HD 4870, nie ? Kręci się b dobrze i jeszcze chyba tańsze od gtxa 260.

Ale chyba lepiej od razu kupić hd 4890 niż potem się męczyć z o/c.

Ja polecam HD 4890 - sam mam i jestem zadowolony.

Czasem może być lepszy niż HD 4870x2, bo nie wszystkie gry obsługują CF...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pomyliło Ci się z coodegenem?

O jakich zasiłkach Chiefteca słyszałeś? O serii CFT słyszałeś?

Fakt faktem na chieftecu sią świat zasilaczy nie kończy i są często lepsze alternatywy, ale to co piszesz to herezje ignoranta.

Nie. Nic mi się nie pomyliło. Chiefteca montowałem, ale obudowy, ale już tych tanich nie ma. Bardzo dobre są. Zasilacze robi marne i stosunkowo do mocy i marki tanie. Ale faktycznie gorsze więc wychodzą drożej bo trzeba kupować większej mocy.

Czytałem testy i wiem co mówię.

To już lepiej chyba HD 4870, nie ? Kręci się b dobrze i jeszcze chyba tańsze od gtxa 260.

Ale chyba lepiej od razu kupić hd 4890 niż potem się męczyć z o/c.

Ja polecam HD 4890 - sam mam i jestem zadowolony.

Czasem może być lepszy niż HD 4870x2, bo nie wszystkie gry obsługują CF...

No tak 4870 da się kupić już od 499zł więc jeszcze 100zł taniej. Ale nie osiągnie mocy i wydajności podkręconego 260@216, nie ma szans. Jeżeli starczy kasy to 260tkę, jeżeli nie to się wtedy kupuje 4870.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Nic mi się nie pomyliło. Chiefteca montowałem, ale obudowy, ale już tych tanich nie ma. Bardzo dobre są. Zasilacze robi marne i stosunkowo do mocy i marki tanie. Ale faktycznie gorsze więc wychodzą drożej bo trzeba kupować większej mocy.

Czytałem testy i wiem co mówię.

No tak 4870 da się kupić już od 499zł więc jeszcze 100zł taniej. Ale nie osiągnie mocy i wydajności podkręconego 260@216, nie ma szans. Jeżeli starczy kasy to 260tkę, jeżeli nie to się wtedy kupuje 4870.

Napisz o jakich modelach mówisz, podlinkuj testy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś tu napisał ze 550 - 600 w wystarczy do i7. Imho przy oc zasilator nie wyrobi !!

A ja dodam coś jeszcze w temacie. Jak ktoś zastanawia się nad I7 to informacje niech zbiera w dziale o tej platformie. W "co kupić" na temat I7 wypowiadają się osoby nie mające pojęcia o tej platformie i problemach z nią związanych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi