Destiny Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Witam, Mój nowy komp będzie zawierał podane elementy: Proc XP 1700+ Mobo GA-7VAX - na 99% Pamiątki 256MB DDR333 Kingstona albo Infineon Wiatrak CoolerMaster X-Dream HDD WD400BB 40GB ATA100 Lite-On 48x24x48x Szafirek 9100 64MB Obudowa ModeCom Platinium z zasilaczem Essun. Będę miał zamiar podkręcić procesor do maxymalnie 2400+. Mam teraz pytanie. Kompa kupuję sobie po sklepach internetowych. To tu - to tam. Wszystko będę składał sam i nie wiem czy nie będę miał jakiś kłopotów. Generalnie nie składałem jeszcze takiego nowego kompa. Miałem doczynienia ze starszymi (max 500Mhz) kompami. Czy kolejność skłądania jest prawidłowa itd. 1. Płyta do obudowy. 1a. Ustawienie wszystkich zworek i innych pierduł na płycie. 2. Procek na płyte. 3. Wiatrak do procka. 4. Pamiątki do płyty. 5. Grafa do płyty. 6. CD-RW, HDD, Flop do obudowy. 7. Zasilanie do wszystkiego. Start kompa. I teraz drugie pytanie. Czy na samym początku gdy będę po raz pierwszy włączał nowe pudło musze coś ustawiać w BIOSIE?? Jeśli tak to co?? Po instalce Windy XP Pro co instalować oprócz sterów do wszystkiego (chodzi o soft do kręcenia, benchmark itp., jakie??)?? To chyba tyle. Jak sobie coś przypomnę to dopisze. Z góry dzięki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Co do płyty głównej, GigaByte (ceny z www.pcprojekt.pl) kosztuje 380 zł. Natomiast Asus A7V8X KT400 kosztuje 370 zł, nie lepiej wziąć to MOBO? Chyba że ten GigaByte ma lepsze wyposażenie, ale tego to już nie wiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertolek Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Daj 1. punkt po 4., a 1a. niech bedzie 1. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egeba Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 JA proponuje najpierw poustawiac zworki, powkladac pamiec, proca i wentyl, a dopiero puzniej do obudowy, tak bedzie latwiej. Pozdrawiam Egeba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Czy ten zasilacz Essun mi to wszystko uciągnie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyraxFX Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Czy ten zasilacz Essun mi to wszystko uciągnie?? a ile watów ma ten zasilacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 TO jest 300W. Martwi mnie ten Radek. Czy będzie to chodziło stabilnie na tym zasilaczu?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 A czym testować stabilność i działanie systemu?? Czy w BIOSie muszę coś ustawiać?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 A czym testować stabilność i działanie systemu?? Czy w BIOSie muszę coś ustawiać?? stabilnosc pamieci najlepiej sprawdzac goldmem lub memtest , a proca i grafe np streesem czy nawet sandra pcmarkiem i 3d markami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quad Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Ja bym nie bral tego x-dreama gdybym teraz kupowal ;) Mam wlasnie tego coolera i nie jestem zadowolony. Wydajny to moze i on jest ale za glosny. Nawet na tych ~3000 rpm wyraznie go slychac, a na 5000 to juz odkurzacz ;) A co do pamieci to polecalbym jakies twinmosy 333mhz lub dla pewnosci 400mhz, bo z tego co ludzie mowia to te kingstony sie nie za dobrze kreca. A teraz najwazniejsze jak dla mnie: jak juz dajesz za plyte ~400 zl to moze dorzuc jeszcze troche i lepiej wez tego solteka frn2 albo abita nf7 rev 2.0 Chociazby dlatego ze: NFORCE2 RULEZ!!! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Moja taktyka w składaniu kompa, to : 1) Proc na płytę 2) Wentyl na proca 3) Pamięci na płytę 4) Ustawienia zworek 5) HDD, FDD i CD do obudowy 6) Płyta do obudowy 7) Karty rozszeżeń na płytę 8) Zasilanie I powiem Ci, że to się w moim przypadku sprawdzała :D Zastanawiał bym się nad płytą Asus A7V8X KT400 o qtórej ktoś przedemną wspominał, tudzież dozbierał kaski(jeśli możliwe np. Epox 8RDA NForce2 Dual DDR 420.00, to tylko ok. 40zł różnicy) na NForce2 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qtch Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 zakladajac witrak bardzo uwazaj, bo athlony latwo ie krusza, najlepiej kup copper shima, bo bez niego ukruszyc jadro proca jest bardzo latwo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 zakladajac witrak bardzo uwazaj, bo athlony latwo ie krusza, najlepiej kup copper shima, bo bez niego ukruszyc jadro proca jest bardzo latwo Ale kup CS'a dla Athlon'ków 0.13 (tak dla przypomnienia) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...