Skocz do zawartości
Bolbou

Upgrade Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam teraz zestaw jak w opisie i w sumie jestem z niego zadowolony ale...

Mam zamiar za jakiś czas przesiąść się na Win7 x64 i chciałbym przy tej okazji nieco unowocześnić kompa, ponieważ już teraz jak i za jaski czas będę używał software który wspiera wielordzeniowe procesory.

Mam na myśli jakiś procesor 4 rdzeniowy, coś z rodziny coer 2 quad z zegarem około 3ghz, a może coś z i7 tylko tu oczywiście już na pewno ram i płyta do wymiany.

Proszę o poradę czy do mojej obecnej płyty i przy tych ramach jest sens wkładać quada czy lepiej kopic nowszą płytę i ram, jeśli tak to co polecacie (od czasu zakupu tego zestawu jakoś nie sledze rynku szczegółowo ... )

Na stronie http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherb...=2314#anchor_os widać że ta płyta obsługuje quady ale czy fsb i inne parametry będą ok?

Budżet jak to zwykle bywa - raczej nie chciałbym przeginać ale jeśli kilkaset zł więcej da lepszą stabilność...

Nie mam zamiaru kręcić zestawu, a jeśli już to bardzo minimalnie - zależmy mi na stabilności pracy i niezawodności.

Mam nadzieje że w miarę jasno opisałem moją prośbę o pomoc.

Dzięki

Pozdrawiam

Edytowane przez Bolbou

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta obsługuje oficjalnie tylko Q6x00. Taka zmiana chyba nie jest Twoim celem. Więc pozostaje zmiana mobo. Do wyboru Q9550, Phenom II x4 oraz I7 bądż w krótce I5. Wszystko zależy od budżetu, upodobań oraz potrzeb.

dzięki

ale na stronie producenta są w wykazie quady Q96XX a nawet quady extreme Q97XX....

czy to 'oficjalnie' oznacza że wkładanie mocarniejszego quada jest ryzykowne czy raczej będzie on ograniczony przez szynę lub inne parametry?

Czy jeśli bym się zdecydował na np i7 to ram który mam teraz zagada? czy też jest za stary?

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki

ale na stronie producenta są w wykazie quady Q96XX a nawet quady extreme Q97XX....

czy to 'oficjalnie' oznacza że wkładanie mocarniejszego quada jest ryzykowne czy raczej będzie on ograniczony przez szynę lub inne parametry?

Czy jeśli bym się zdecydował na np i7 to ram który mam teraz zagada? czy też jest za stary?

pzdr

Podaj revizję płyty to będzie więcej wiadomo, dałeś linka do rev 1.0 a ta ma N/A = Not support przy Q9xxx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak kolega wyżej napisał Twoje mobo obsługuje Quady z serii Q6xxx. A i tak mimo wszystko ta płyta jest słaba jak pod Quada. Patrząc na kompa jakiego masz w sygnaturce: grafika bdb, ale nie wyrabia ona przy tak słabym procku. Kilkaset zł...czyli ile mniej więcej??? Ja bym proponował pójść w to jak masz kaskę:

Procesor:AMD Phenom II X4 955 Quad-Core /3.2GHz, 2MB L2, 6MB L3, 125W, BOX, AM3/735 zł

Płyta główna:Gigabyte MA785GT-UD3H /AMD785G/335 zł

Pamięć RAM:A-Data 4GB (2x2GB) 1333MHz CL7 Extreme Edition/315 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj revizję płyty to będzie więcej wiadomo, dałeś linka do rev 1.0 a ta ma N/A = Not support przy Q9xxx.

właśnie rev 1.0

faktycznie, widzę ze najmocniejszy jaki ta płyta obsługuje to Core™ 2 Extreme QX6800....

nie zwróciłem uwagi an skrajną prawą tabelkę....

a co byś proponował i7 czy Q9xxx?

powszechne są opinie że Q9xxx extreme są wydajniejsze od i7...

Edytowane przez Bolbou

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już dałem ci propozycję powyżej, ale odnośnie Twojego pytania. Jak coś to od razu inwestować w i7, bo nawet jakbyś chciał kupić dobrego Quada to czekała by Ciebie wymiana płyty głównej:P

ok dzięki wielkie

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi