Skocz do zawartości
Tindr

8gb Ram - Abit Ip35 Pro - Komputer Nie Chce Się Uruchomić

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie - kiedy obsadzę 4 sloty pamięci na płycie 4 kościami OCZ Technology 2GB DDR2 800MHz Vista Upgrade CL5 komputer uruchamia się i wydaje długi przenikliwy dźwięk trwający około 4-5 sec, później jest 6-7 sec przerwy i znowu pisk, i tak w kółko....

kości w konfiguracji 2 x 2 działają bez zarzutu w każdym możliwym slocie...

Przeczyściłem dzisiaj całego kompa, odkurzyłem i dalej to samo...

Nie mam bladego pojęcia co to może być - komputer wiesza się i nie chce wystartować.

Moja konfiguracja - procek E8200, nie podkręcany, grafa GF 260 GTX,zasilacz Be Quiet 450 W...

Jeżeli ktoś się spotkał z taką sytuacja i mógłby mi wytłumaczyć jak krowie na rowie co zrobić to byłbym bardzo wdzięczny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jeszcze jedno - jak to zrobić? Bo rozumiem ze gdzieś w ustawieniach w Biosie mam to zmienić....

Wiec tak - BIOS - instrukja do twojej plyty glownej

przykladowe timingi (cyfra i nazwa timingu jej przyporzadkowana ) 5-5-5-16 (CL-RCD-RP-RAS) / 21-42-3-6-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP) wystarczy ze ustawisz tylko te 4 poczatkowe

napiecie pamieci pewnie domyslnie masz auto (bedzie tak 1.8V) - zmien na 2.0V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak - BIOS - instrukja do twojej plyty glownej

przykladowe timingi (cyfra i nazwa timingu jej przyporzadkowana ) 5-5-5-16 (CL-RCD-RP-RAS) / 21-42-3-6-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP) wystarczy ze ustawisz tylko te 4 poczatkowe

napiecie pamieci pewnie domyslnie masz auto (bedzie tak 1.8V) - zmien na 2.0V

Papu 2.1v albo nawet 2.2v tyle co do vMem, na MCH podnies o pare oczek. Oprocz tego tRFC przynajmniej na 52 albo nawet wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ewidentnie plytka nie trawi twoich pamieci. Sprobuj uruchomic na 4gb podniesc zasilanie na ramki i ustaw na sztywno timingi potem wylacz i wloz calosc tj 4 kosci

Niestety nic to nie dało.. dalej tak samo.. wkładam 4 kości i komp piszczy, nie chce się uruchomić....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi