Tindr Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Tak jak w temacie - kiedy obsadzę 4 sloty pamięci na płycie 4 kościami OCZ Technology 2GB DDR2 800MHz Vista Upgrade CL5 komputer uruchamia się i wydaje długi przenikliwy dźwięk trwający około 4-5 sec, później jest 6-7 sec przerwy i znowu pisk, i tak w kółko.... kości w konfiguracji 2 x 2 działają bez zarzutu w każdym możliwym slocie... Przeczyściłem dzisiaj całego kompa, odkurzyłem i dalej to samo... Nie mam bladego pojęcia co to może być - komputer wiesza się i nie chce wystartować. Moja konfiguracja - procek E8200, nie podkręcany, grafa GF 260 GTX,zasilacz Be Quiet 450 W... Jeżeli ktoś się spotkał z taką sytuacja i mógłby mi wytłumaczyć jak krowie na rowie co zrobić to byłbym bardzo wdzięczny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mravel Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 ewidentnie plytka nie trawi twoich pamieci. Sprobuj uruchomic na 4gb podniesc zasilanie na ramki i ustaw na sztywno timingi potem wylacz i wloz calosc tj 4 kosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tindr Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Teraz jeszcze jedno - jak to zrobić? Bo rozumiem ze gdzieś w ustawieniach w Biosie mam to zmienić.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Teraz jeszcze jedno - jak to zrobić? Bo rozumiem ze gdzieś w ustawieniach w Biosie mam to zmienić.... Instrukcja w reke i szukasz co, gdzie i jak zmienic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mravel Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Teraz jeszcze jedno - jak to zrobić? Bo rozumiem ze gdzieś w ustawieniach w Biosie mam to zmienić.... Wiec tak - BIOS - instrukja do twojej plyty glownej przykladowe timingi (cyfra i nazwa timingu jej przyporzadkowana ) 5-5-5-16 (CL-RCD-RP-RAS) / 21-42-3-6-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP) wystarczy ze ustawisz tylko te 4 poczatkowe napiecie pamieci pewnie domyslnie masz auto (bedzie tak 1.8V) - zmien na 2.0V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Wiec tak - BIOS - instrukja do twojej plyty glownej przykladowe timingi (cyfra i nazwa timingu jej przyporzadkowana ) 5-5-5-16 (CL-RCD-RP-RAS) / 21-42-3-6-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP) wystarczy ze ustawisz tylko te 4 poczatkowe napiecie pamieci pewnie domyslnie masz auto (bedzie tak 1.8V) - zmien na 2.0V Papu 2.1v albo nawet 2.2v tyle co do vMem, na MCH podnies o pare oczek. Oprocz tego tRFC przynajmniej na 52 albo nawet wiecej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tindr Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 ewidentnie plytka nie trawi twoich pamieci. Sprobuj uruchomic na 4gb podniesc zasilanie na ramki i ustaw na sztywno timingi potem wylacz i wloz calosc tj 4 kosciNiestety nic to nie dało.. dalej tak samo.. wkładam 4 kości i komp piszczy, nie chce się uruchomić.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksieciunio Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Załatw inne kości na których komp ruszy i ustaw w biosie tak jak mówią poprzednicy i zamień ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...