Slayer Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Chciałbym złożyć maksymalnie cichy sprzęt- same radiatory włączając w to zasilacz, k. grafiki, procesor i całą resztę. Wszelkie wiatraczki, choćby najcichsze odpadają- chcę mieć ciszę na max. Wytłumienie też odpada. Ma być cicho jak makiem zasiał ;) Pytanie jest takie- jaki radiator by sie do takiego zastosowania dla CPU nadawał? Gdzieś widziałem test 350 W zasilacza na samych radiatorach- może się orientujecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 PS- WC nie wchodzi w grę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cidzej Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 dodam tylko, ze ... calkowicie "bezdzwieczny" ten komp to nie bedzie .... no chyba, ze bedziesz palcem talerze w HDD obracal ;) (ja sie jeszcze nie spotkalem z HDD, ktory by wydawal zero dzwieku [nawet malego szumu zeby nie bylo] - jak ktos zna takie "cudo" to neich da znac) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 NIe ważne z dyskiem- poziom chałasu najnowszej Baracudy jakoś przeżyję ;) Co z resztą- trzymajmy się tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 dodam tylko, ze ... calkowicie "bezdzwieczny" ten komp to nie bedzie .... no chyba, ze bedziesz palcem talerze w HDD obracal ;) (ja sie jeszcze nie spotkalem z HDD, ktory by wydawal zero dzwieku [nawet malego szumu zeby nie bylo] - jak ktos zna takie "cudo" to neich da znac) :lol: No, więc tak! Jak chcesz pozbyć się wiatraka na CPU, to obniż napiecie i taktowanie. Widze, ze masz Celka na rdzeniu Williamette. Będziesz miał problem... Weź sobie z 1,3V, taktowanie na np. 1100 (to żadna aluzja ;) ) Na grafie daj duży radiator... A tak BTW, to poczytaj sobie moje FAQ: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=29974 Miłej lektury :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Slayer, pytanka do Ciebie: *Jakiego masz Radka? *Jakie masz napięcia w stresie na tej zasiłce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 To nie na ten sprzet- za półtora miesiaca wymieniam cały PC na nowy, cały mi się podpis praktycznie wymieni :P ( oprócz myszki ;)) W grę wchodzi jakikolwiek Northwood lub coś z AMD ( jeszcze nie wiem który, bo wszystko się zmienia- zapomnijcie o XP 1700) i SAM RADIATOR!!! Tylko 2 kwestie- jaki radiator na CPU i jaki sasialacz BEZ WIATRAKÓW- dziękuję za uwagę 8) Mój Radeon to Xelo 8500 64 MB- Mode in China (czerwony :D)- całkiem niezła, trochę szkoda, że 5 ns pamięci, ale to była świadoma decyzja- do gierek na full detalach starcza z zapasem ( Generals 1024/768 śmiga). Wyjście TV-out bardzo dobre- żadnych smużeń- ustawienia w biosie karty taktowań są na stałe. Co do napięć- jakiś czas temu sprawdzałem- moze być, ale nie sądze, żeby Codegen był w tym względzie gorszy ( ba-leprzy :P www.frazpc.pl- była recenzja). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 To nie na ten sprzet- za półtora miesiaca wymieniam cały PC na nowy, cały mi się podpis praktycznie wymieni :P ( oprócz myszki ;)) W grę wchodzi jakikolwiek Northwood lub coś z AMD ( jeszcze nie wiem który, bo wszystko się zmienia- zapomnijcie o XP 1700) i SAM RADIATOR!!! Tylko 2 kwestie- jaki radiator na CPU i jaki sasialacz BEZ WIATRAKÓW- dziękuję za uwagę 8) Ekhm... DLACZEGO NIE ATHLON XP1700+????!!!! Idealny do downclockowania!!! (0,13 mikrona) Tani i ma niskie napięcie! Nie rozumiem! Polecam Titana (tego co w podpisie) z miedzianą podstawką albo Zalmana całego z miedzi. Tylko, jak Ty chcesz odprowadzić te 50-100W ciepła z obudowy??? Skoro ani nie chcesz wiatraka na prou, ani w zasilaczu??? Pasywnie nie da rady! To nie te czasy, kiedy procki miały 5W! Musiałbyś kupić VIA C3! albo Tualatina i go downclockować! Po co chcesz kupować cichy zasilacz??? Zrób sobie sam! Tak jak masz w FAQ, daj go na zewnątrz i daj więcej radiatorów, zrób w nim lepszy przewiew... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czuczu Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Tak sobie kiedyś myślałem żeby od wszystkiego ci się grzeje w kompie wyprowadzić HEAT-PIPE'y do jakiegoś potężnego radiatora poza obudowe PCta :lol: Ale czy to jest realne :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Tak sobie kiedyś myślałem żeby od wszystkiego ci się grzeje w kompie wyprowadzić HEAT-PIPE'y do jakiegoś potężnego radiatora poza obudowe PCta :lol: Ale czy to jest realne :?: To dobre! Właśnie! Ale mało realne. Poza tym przy takiej mocy to taki radiator musiałby być wielkości... połowy obudowy komputera (?!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Kurde- ten post to improwizacja ;) - czy wogóle jest możliwe i czy są dostępne na rynku podzespoły ( radiatory) do takiego chłodzenia. U mnie skończy się pewnie na tym, że wszystko na chama podkręcę i dam wszędzie wentylatory :D Ale mniejsza z tym- wracamy do tematu- potrzebuję jakiś informacjii o takowych produktach. O chłodzeniu grafiki nie będziemy pisali - Radeon 9600 na chłodzniu pasywnym będzie można kupić bez wentylatora ( tak jak dziś FX 5200 czy MX 440)- odpadają koszty dodatkowego chłodzenia. PS- gdzieś na frazpc.pl widziałem newsa - jakiś radiator dla P IV do 3 Ghz- wyglądał normalnie, tylko dosyć ciężki- chyba poszukam sam co to było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Osobiścuie nie słyszałem o radiatorach pasywnych na procesor :( Może ktoś o nich sioś wie??? Sam jestem ciekaw (bo dla mnie to niewykonalne - prawa fizyki są nieubłagane) A bezgłośne zasilacze są. Owszem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Tak sobie kiedyś myślałem żeby od wszystkiego ci się grzeje w kompie wyprowadzić HEAT-PIPE'y do jakiegoś potężnego radiatora poza obudowe PCta :lol: Ale czy to jest realne :?: To dobre! Właśnie! Ale mało realne. Poza tym przy takiej mocy to taki radiator musiałby być wielkości... połowy obudowy komputera (?!) Sorka- lekki OT- czy ktoś z was próbował może ZROBIĆ heatpipe :?: :idea: W sumie jakby wiedzieć co tam jest za gaz i pod jakim ciśnieniem to możnaby cos pokombinować... A do tekiego mega cichego PC takie cos by było niezłe. Walisz sobie na wszystko heatpipy i umieszczas radiatory za budą :idea: Qrde, musze nad tym pomyśleć :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Otoz bez wentylatorow to baaaaaaaaaaaaardzo ciezko. Moj proc w tej chwili wydziela okolo 35W kiedy go mecze. Ma obnizone napiecie. I niestety potrzebny jest wentyl mimo to. Jest skrecony i w zasadzie nieslyszalny bo zaglusza go dysk i wentyl na grafie. Jezeli kupisz wielkie wentyle i puscisz na 1000RPM to jest znikoma szansa ze je uslyszysz, zagluszy je dysk. Kombinuj raczej w strone wielkich wentyli bo inaczej nie wyrobisz nawet z mocno odkreconym procem, bo glownie tu lezy problem. Pozdro Dexter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 hehe! Fajna perspektywa. Szczególnie dla ludzi, którzy mają komp blisko okna/balkonu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Osobiścuie nie słyszałem o radiatorach pasywnych na procesor :( Może ktoś o nich sioś wie??? Sam jestem ciekaw (bo dla mnie to niewykonalne - prawa fizyki są nieubłagane) A bezgłośne zasilacze są. Owszem! Sa komputery oparte na C3 od VIA i tam sa pasywne radiatorki. Pzodro Dexter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Osobiścuie nie słyszałem o radiatorach pasywnych na procesor :( Może ktoś o nich sioś wie??? Sam jestem ciekaw (bo dla mnie to niewykonalne - prawa fizyki są nieubłagane) A bezgłośne zasilacze są. Owszem! A ja słyszałem, bierzesz cooler, odkręcasz wentyla i już masz ;) Przecież każdy cooler można wykożystać po odkręceniu wentyla jako pasywne chłodzenie, tylko problem w tym czy sam raditor, żeby oddać tyle ciepła nie będize się za bardzo nagrzewał. Ja osobiście do takiego celu użyłbym któregoś z Zalmanów, 6k albo 7k. A tak w ogule to do takich celów WC r00x :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Otoz bez wentylatorow to baaaaaaaaaaaaardzo ciezko. Moj proc w tej chwili wydziela okolo 35W kiedy go mecze. Ma obnizone napiecie. I niestety potrzebny jest wentyl mimo to. Jest skrecony i w zasadzie nieslyszalny bo zaglusza go dysk i wentyl na grafie. Jezeli kupisz wielkie wentyle i puscisz na 1000RPM to jest znikoma szansa ze je uslyszysz, zagluszy je dysk. Kombinuj raczej w strone wielkich wentyli bo inaczej nie wyrobisz nawet z mocno odkreconym procem, bo glownie tu lezy problem. Pozdro Dexter A jaki masz radiator?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czuczu Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 No to panowie bebechy na biurko i sklecić coś takiego 10 razy większe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 http://www.frazpc.pl/komentarz/5236 Zobaczcie- chłodzenie samym radiatorem !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 A jaki masz radiator?? Nedzny coolermaster. Temp w stresie 38C w spoczynku 34C Naprawde warto zjezdzac z napieciem zasilania bo moc wydzielana przez procesor rosnie wraz z kwadratem napiecia zasilania wiec rowniez spada z kwadratem :) Mam praktycznie nominalne taktowanie 1466vs1500 ale obnizone napiecie o 0,3V i roznica kolosalna w temp. Pozdro Dexter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 http://www.frazpc.pl/komentarz/5236 Zobaczcie- chłodzenie samym radiatorem !!! Wow :lol: Łojezu, co z tego że producent wypuszcza go jako pasywny cooler jak i tak to jest zwykły aktywny cooler z odkręconym wentylem 8O I Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 A jaki masz radiator?? Nedzny coolermaster. Temp w stresie 38C w spoczynku 34C Naprawde warto zjezdzac z napieciem zasilania bo moc wydzielana przez procesor rosnie wraz z kwadratem napiecia zasilania wiec rowniez spada z kwadratem :) Mam praktycznie nominalne taktowanie 1466vs1500 ale obnizone napiecie o 0,3V i roznica kolosalna w temp. Pozdro Dexter Hmm, ładne temp, niektórzy mają więcej na WC 8O :) Dużo więcej masz bez wentyla :?: A próbowałeś na jakimś lepszym raditorq czy by bez wentyla jakichś ludzkich temp nie było?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Tutaj daję w celach orientacyjnych głośność normalnego chłodzenia. http://www.tomshardware.com/cpu/20030404/a..._cooler-06.html Obrazków nie daje się wkleić- jakieś zabespieczenie :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Hmm, ładne temp, niektórzy mają więcej na WC 8O :) Dużo więcej masz bez wentyla :?: A próbowałeś na jakimś lepszym raditorq czy by bez wentyla jakichś ludzkich temp nie było?? Nie mam lepszego coolera, lecz niedlugo zmieniam. Przez przypadek jak kiedys grzebalem w kompie odlaczyl mi sie wentylator i zaczela plyta wyc ze nie ma wentylatora. Po okolo minucie temp. byla juz 60C i rosla dalej wiec wlaczylem wentyla spowrotem. Przypuszczam ze moglbym sie obejsc bez wentyla przy taktowaniu okolo 1GHz i napieciu 1,1V. Moze jak bedzie mi sie nudzic to zrobie taki eksperyment :) Pozdro Dexter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 ja już sie do szumu przyzwyczaiłem.. jak mi nic nie szumi w pokoju to jakoś tak.,.. samotnie.. i wogóle.. smutno.. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Mi tam przez całe życie szumi w uszach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 a czasem jeszcze w głowie co ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Ale to czasem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Osobiścuie nie słyszałem o radiatorach pasywnych na procesor :( Może ktoś o nich sioś wie??? Sam jestem ciekaw (bo dla mnie to niewykonalne - prawa fizyki są nieubłagane) A bezgłośne zasilacze są. Owszem! Sa komputery oparte na C3 od VIA i tam sa pasywne radiatorki. Pzodro Dexter Czemu nie czytasz wszystkich wypowiedzi. Pisałem o tym wyżej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...