Scissorhands Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Jaki ram polecacie do tej płyty? Warto kupić 1600 MHz czy raczej 1333 MHz? Wiem, że polecany był ten: OCZ Platinum Edition DDR3 4GB (2x2GB) 1600MHz (OCZ3P16004GK) Ale jest praktycznie niedostępny. Gigabyte za wiele RAMu nie przetestował. Memory Support List http://www.gigabyte.com.tw/FileList/Memory...ma770t-ud3p.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Problem z ramem znika po instalacji biosu F3. Myślę, że nie warto ładować kasy w ram 1600 bo to za droga impreza. Ja kumplowi składałem z 1333 cl7 bo akurat był tani. Patriot z radiatorami. Myślę, że można też dać 1333 cl9 i nic złego się nie stanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elwis Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) Mam taki sam problem jak kolega wyżej... Ciężko coś dobrać, z listy pamięci gigabyte. Może ktoś posiada takie mobo i by doradził jakie ramy śmigają bezproblemowo.. Nie wiem jaki kupić RAM na 1333MHz CL7, ażeby komputer chodził później stabilnie, beż żadnych aktualizacji Biosu, bo jestem w tych sprawach zupełnie zielony;( Chciałbym kupić jakiś RAM 2x2GB Będe zakupował taki sprzęt: Procesor: AMD Phenom IIX3 720 Black Edition MoBo: Gigabyte MA770T-UD3P /AMD770/ Dysk: Seagate 500GB SATA II 16MB RAM: ??? Nagrywarka DVD: LG GH22NS50 Grafika: GeForce 7300GS 256mb PCI-E (karte na razie mam, dokupie lepszą po wypłacie;D ) Zasilacz: OCZ StealthXStream SLI 500W Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Edytowane 3 Września 2009 przez Elwis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) Hallo Pany, A ja dylematu nie mam - patrz sygnatura. Komp wczoraj złożony i śmiga masakrycznie. Moim zdaniem 1333Mhz daje spokojnie radę! Przepustowość na poziomie 1600 nie wnosi wiele do tematu, opłaca się ewentualnie dla procków X4 z grafiką w CrossFire. 4 rdzenie i 2 karty wołają o więcej danych. ;-D Odnośnie timingów to nie dajcie se robić wody z mózgu - CL 7 nic nie daje. Niskie timingi dawały efekt przy procesorach jednordzeniowych z rodziny Athlon 64 - wtedy to mia lo znaczenie. Procesory wielordzeniowe potrzebują wysokich przepustowości czyli wysokiego taktowanie w MHz. Moje Goodramy chodzą na CL 9 i jest spoko, na pewno by zresztą zeszły na 7 bo są na kościach Qimonda. Pozatym kosztowały marne 275 PLZ za zestaw 2x2GB - bajka! Edytowane 3 Września 2009 przez Chris1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elwis Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Hallo Pany, A ja dylematu nie mam - patrz sygnatura. Komp wczoraj złożony i śmiga masakrycznie. Moim zdaniem 1333Mhz daje spokojnie radę! Przepustowość na poziomie 1600 nie wnosi wiele do tematu, opłaca się ewentualnie dla procków X4 z grafiką w CrossFire. 4 rdzenie i 2 karty wołają o więcej danych. ;-D Odnośnie timingów to nie dajcie se robić wody z mózgu - CL 7 nic nie daje. Niskie timingi dawały efekt przy procesorach jednordzeniowych z rodziny Athlon 64 - wtedy to mia lo znaczenie. Procesory wielordzeniowe potrzebują wysokich przepustowości czyli wysokiego taktowanie w MHz. Moje Goodramy chodzą na CL 9 i jest spoko, na pewno by zresztą zeszły na 7 bo są na kościach Qimonda. Pozatym kosztowały marne 275 PLZ za zestaw 2x2GB - bajka! I właśnie nie wiem kogo mam słuchać, bo jedni piszą, że CL9 przy 1333MHz to kiepskie polaczenie, bo ze niby procesory AMD wymagaja stosunkowo jak najkrotszych timingow, wiec teraz zupełnie nie wiem co mam sądzić na ten temat :blink: Może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenie z pamięciami na w/w mobo? Ale dobrze wiedzieć, że u Kolegi śmigają na CL9 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Ja też mam goodramy 1333 cl9 na tej płycie , wszystko działa ok , jakby podciągnąć trochę napięcia to pewnie śmigałyby i na cl7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) I właśnie nie wiem kogo mam słuchać, bo jedni piszą, że CL9 przy 1333MHz to kiepskie polaczenie, bo ze niby procesory AMD wymagaja stosunkowo jak najkrotszych timingow, wiec teraz zupełnie nie wiem co mam sądzić na ten temat :blink: Może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenie z pamięciami na w/w mobo? Ale dobrze wiedzieć, że u Kolegi śmigają na CL9 :) Tak jak pisałem wcześniej dawno temu na jednordzeniowych amd timingi miały trochę znaczenia. Dużo wtedy eksperymentowałem z DDR 400Mhz, miałem i CL2 i CL3 które były dużo tańsze i powiem Ci, że nawet wtedy różnica była mało zauważalna. Miałem też DDR 500Mhz które na jdnordzeniowym procu nieco dawały, ale przy luźniejszych timingach - CL5. Potem Wszedł socket AM2 i dorzucili kontroler DDR2 800Mhz - dopiero wtedy był duży skok wydajności ale z prockami dwurdzeniowymi jedynie. Z tego wszystkiego wynikło tyle, że ze 3x zmieniałem pamięci i dopiero te 500Mhz coś tam dały (1-3% więcej FPS) ale za tę cenę nie było to opłacalne. Szkoda pieniędzy na pamięci o niższych timingach za rok wszysko pójdzie do porzodu i będą one w cenie "zwykłych". Pozdrawiam Ja też mam goodramy 1333 cl9 na tej płycie , wszystko działa ok , jakby podciągnąć trochę napięcia to pewnie śmigałyby i na cl7 Dokładnie, w najgorszym wypadku CL8, no i zawsze można dołożyć jakiś wicherk i radiaotorki. ;-D Edytowane 3 Września 2009 przez Chris1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 A ja polecę zwykłe A-Daty 1333 MHz CL9. Są po 125 zł za 2 GB. Ja mam 2x2 GB w dualu i chodzą bez najmniejszego problemu na 1333 MHz 7-7-7-20 na standardowym napięciu. Mój kumpel też takie kupił i u niego tak samo: 1333 MHz 7-7-7-20 bez zmiany napięcia. Pamięci są na Hynix'ach, więc całkiem nieźle. Z tego co gdzieś tam czytałem to właśnie AMD woli ciaśniejsze timingi od wyższego taktowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 125 PLN? Też świetna cena. Z innej beczki: Uwaga na płytach Gigabyte sloty są dość ciasno i jeśli pamki mają za grube radiatory to mogą się stykać albo nawet nie wejśc. Ja tak kiedyś miałem z pamięciami Dominator na Gigabycie! Piszę to dlatego, że na tej płycie żeby uzyskać dial channel trzeba oba moduły włożyć koło siebie w slot 1 i 2, jak się włoży naprzemiennie w 1 i 3 - tak jak jest w większości płyt to mamy single channel :-( Dziwnie w tych gigabytach... No a jak pamki nie mają wcale radiatora to problem znika sam. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 125 PLN? Też świetna cena. Tyle samo kosztuje GoodRam 1333 MHz CL9, który jak widać nie bardzo potrafi osiągnąć 7-7-7-20 przy domyślnym napięciu, więc wydaje mi się, że A-Daty są ciekawszą propozycją od GoodRama. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elwis Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 125 PLN? Też świetna cena. Z innej beczki: Uwaga na płytach Gigabyte sloty są dość ciasno i jeśli pamki mają za grube radiatory to mogą się stykać albo nawet nie wejśc. Ja tak kiedyś miałem z pamięciami Dominator na Gigabycie! Piszę to dlatego, że na tej płycie żeby uzyskać dial channel trzeba oba moduły włożyć koło siebie w slot 1 i 2, jak się włoży naprzemiennie w 1 i 3 - tak jak jest w większości płyt to mamy single channel :-( Dziwnie w tych gigabytach... No a jak pamki nie mają wcale radiatora to problem znika sam. ;-) No to teraz mam już rozjaśnione:) Wezme 2x2gb GoodRam 1333MHZ na CL9 Tak więc moja ostateczna konfiguracja będzie wyglądała tak: Procesor: AMD Phenom II X3 720 Black Edition BOX Płyta: Gigabyte MA770T-UD3P /AMD770/ Dysk: SEAGATE 500GB 16MB 7200.12 - ST3500418AS Pamięć: GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Nagrywarka DVD: LG GH22NS50 SATA SecurDisc (black) Zasilacz: OCz StealthXStream 500W SLI Grafika: GeForce 7300 GS 256mb PCI-E (na razie brak funduszy na nową) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil90 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Dziwnie w tych gigabytachAsRock i MSI na AM2+/AM3 ma tak samo. Dysk: SEAGATE 500GB 16MB 7200.12 - ST3500418ASZmień na Samsunga F3 500GB szybszy i nie jest tak awaryjny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scissorhands Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Co do ramu to jak ktoś chce zobaczyć jak w tej płycie (Gigabyte MA770T-UD3P) wyglądają "grube" kości pamięci (Ocz 2x2gb): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Tyle samo kosztuje GoodRam 1333 MHz CL9, który jak widać nie bardzo potrafi osiągnąć 7-7-7-20 przy domyślnym napięciu, więc wydaje mi się, że A-Daty są ciekawszą propozycją od GoodRama.Jakby nie patrzeć to cpu-z też mi pokazuje że moje goodramy 1333 cl9 mają cl7 przy napięciu 1,5V (czyli domyślnym). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) Co do ramu to jak ktoś chce zobaczyć jak w tej płycie (Gigabyte MA770T-UD3P) wyglądają "grube" kości pamięci (Ocz 2x2gb): Czyli nie jest źle, widać że mają dosyć miejsca jeszcze. Nie wiem jak te A-daty DDR3, ale DDR2 są świetne, nie tylko EE, kupiłem również jedną kostke 2GB zwykłych pamięci. Na starym sempronie nie wyrabiały nawet standardowych ustawień, ale to raczej wina kontrolera. Z X2 potrafiły latać 950@CL5, więc całkiem nieźle. Edytowane 3 Września 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) @ BLiT U mnie mają CL7, tak ustawiłem w BIOSie i tak rzeczywiście jest. No chyba, że oba programy oszukują, choć z drugiej strony, jak ustawiłem CL6 to komp nie bootował, więc płyta zmienia ustawienia.. Pewnie, że nie jest to nic wybitnego, ale w porównaniu do GoodRama, czyli też tanich pamięci, wygląda, że wypadają lepiej. Oczywiście możliwe, że to tylko sztuki moje i kolegi to potrafią, ale nie były w jakikolwiek sposób. Edit: Jeszcze krucitki teścik na CR1, ale widzę, że CR nie wpływa na stabilność. Edytowane 3 Września 2009 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Się pocicie z tymi timingami a wzrost w FPS będzie między 1 a 5 w najlepszym wypadku. Jak chcecie mieć prawdziwy performance to wrzućcie lepiej mocniejszą grafę - patrz moja sygn albo jakąś 275 od Nvidii . Ale i tak brawo za cierpliwość przy ustawianiu tego w BIOSIE! Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H1ghty Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 (edytowane) potrzebuje szybkiej odpowiedzi: Czy te pamieci do tej plyty beda dzialac stabilnie? http://www.patriotmemory.com/products/deta...=668&type=1 http://www.proline.pl/sklep.php?p=PATRIOT+DDR3+4GB+D13 mam do wyboru tylko z tego sklepu "Poznań": http://www.proline.pl/sklep.php?g=Pami%EAci+RAM nie wiem tylko czy radiatory nie beda przeszkadzac przy cooler master hyper TX3. http://www.proline.pl/sklep.php?p=PGS34G1600ELK - wzialbym te ale chyba ich nie bedzie ********** wymieniam, troche mnie w bambuko zrobili w ogole: http://www.proline.pl/sklep.php?p=PATRIOT+DDR3+4GBD16R - dali mi te, chociaz niby kupilem te: http://www.proline.pl/sklep.php?p=PATRIOT+DDR3+4GB+D16 a dopiero w domu sie skapnąłem, a prosilem by mi dorzucil jakies co stabilnie pojda, to nie dosc, ze nie dali tych co trzeba, to jeszcze 1600. A ta plyta daje rade 1666 ale OC. Edytowane 26 Września 2009 przez H1ghty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...