Skocz do zawartości
karolll

Zestaw Do 1600zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Muszę złożyć jakiś zestaw do 1600zł. Wzorowałem się na tych zestawach z przyklejonego tematu, ale niestaty nie wszystko jest dostępne w proline, a tam moge jedynie kupić ten zestawik. I tu pytanie czy wszystko będzie smigać, czy zasilacz da rade, ma potrzebne wtyczki, czy byście coś zmienili itp. i dlaczego.:)

AMD Athlon II x2 240 s.AM3 BOX 205zł

Gigabyte GA-MA770T-UD3P PCI-E s.AM3 299zł

KingMax DDR2 2GB 1066 105zł

Gainward GTS250 512MB 256bit PCI-E Green Edition DDR3 375zł

Zasilacz PENTAGRAM Silent Force 450 Value [P 9102-2] 189zł

razem----1173zł czyi na dysk dvd i obudowe zostało 427zł

Dysk nie wiem jaki, proszę o sugestie.

Napęd j/w.

Obudowa- Myślę ze któryś z coller masterów za 159zł. Tylko który? Czy to juz tylko kwestia gustu?

Jeszcze jedno pytanie: Czy związku z spadkiem cen dolara/euro można sie spodziewać w niedalekiej przyszłości spadku cen?

pozdrawiam.

Edytowane przez karolll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo wam dziękuje. Czyli wszytko juz będzie ze sobą współgrało, a ostateczny zestaw wygląda tak:

AMD Athlon II x2 240 s.AM3 BOX 205zł

Gigabyte GA-MA770T-UD3P PCI-E s.AM3 299zł

Kingston 2GB DDR3-1333 Non-ECC CL9 139zł

ASUS HD4850 512MB 256bit PCI-E 375,00 zł

Zasilacz PENTAGRAM Silent Force 450 Value [P 9102-2] 189zł Nie dam rady niestety zmienic na crosaira z powodu ograniczonego funduszu, ale mam nadzieje, że ten nie jest zły i poradzi sobie?

Samsung 500GB 16MB HD503HI 175 zł

napęd SH-223F

obudowa CM335 159,00 zł

Do ilu procesor musiałbym podkręcić, żeby nie ograniczał karty?

Jeszcze raz dzięki i proszę o odpowiedz na 3 pytanka w tym poście i już wszystko będzie dla mnie jasne:D.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Corsair 400 jest droższy o 20zł , na Twoim miejscu tyle bym dołożył , ale na upartego możesz zostawić tego pentagrama .

W związku z tym że masz tylko boxa to nie wyjedziesz proca więcej niż 3,5G bo się będzie ostro pocił , ale to powinno wystarczyć do komfortowej gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Corsair 400 jest droższy o 20zł , na Twoim miejscu tyle bym dołożył , ale na upartego możesz zostawić tego pentagrama .

W związku z tym że masz tylko boxa to nie wyjedziesz proca więcej niż 3,5G bo się będzie ostro pocił , ale to powinno wystarczyć do komfortowej gry.

3.3GHz styknie,ale to Athlon więc rzeczywiście może 3.5GHz? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3.3GHz styknie,ale to Athlon więc rzeczywiście może 3.5GHz? :D

Pisałem tylko ile max pojedzie na boxie , a czy potrzeba 3,5G żeby nie dławić radka 4850 , kto wie , możliwe. Proc jest z wydajnością pomiędzy serią e5xxx a e7xxx , sądzę że zegar w zegar będzie się to kształtowało mniej więcej tak e5xxx=<Athlon 2xx <e7xxx. Teraz pojawia się pytanie ile potrzebuje e5xxx żeby nie dławić tego radka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem tylko ile max pojedzie na boxie , a czy potrzeba 3,5G żeby nie dławić radka 4850 , kto wie , możliwe. Proc jest z wydajnością pomiędzy serią e5xxx a e7xxx , sądzę że zegar w zegar będzie się to kształtowało mniej więcej tak e5xxx=<Athlon 2xx <e7xxx. Teraz pojawia się pytanie ile potrzebuje e5xxx żeby nie dławić tego radka.

Nie ma takiej zależności jaką podałeś, bo raz 240 będzie mocniejszy od E7500 a raz słabszy od E5200. To inna arch i tak musi być.

Nie ma też prostej zależności, kiedy procesor będzie dławił grafikę. Zależy co obciąża dana gra w największym stopniu. I tak grywam w "prostą" grę RTS Spring po sieci. Mogę grać na integrze i śmiga ale procesor jak miałem na 2,5GHz to się cięło trochę a po OC do 3GHz już lata ok. A gra oficjalnie wymaga 0,5GHz procesorka :D :lol: a na pentium IV 2,8 HT nie ma co z nią startować bo jest FPS od 1 do 10 zależnie od nasilenia walk i ilości lotnictwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi