Bubby Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Mam małą sieć domową, dwa PC i jeden laptop. Jeden komp to taki niby serwer więc właściwie może być routerem ale wciąż się zastanawiam co wybrać. Wiem że Switch to to samo co Hub tylko z jakimiś ulepszeniami (jakimi??). Niemogę się na nic zdecydować bo nigdy nie interesowałem się sprzętem sieciowym, tak wieć nawet w cenach nie jestem zoriętowany. Do tychcasz całość działała na kablu krosowanym ale dostałem nowy komp i naszła potrzeba. Proszę o poradę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ł@p@ Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 W Twoim przypadku hub całkowicie wystarczy... szkoda kasy na switcha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 ale switch w cale nie jest duzo drozszy :) ja np w ofertach sklepow juz praktycznie nie widuje hubow (mowimy o nowych prawda ?) Koncentrator 5-Port brutto: 79,00 Koncentrator 5-Port Switch 10/100 brutto: 99,00 wiec jak widac roznicy w cenie nie ma duzej :) polecam switcha, bo to z przyszloscia.... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 SWitch rozni sie tym od huba ze w przeciwienstwie do niego" porzadkuje on ruch w sieci" a znaczy to tyle ze jezeli przerzucasz jakies pliki z jednego kompa na drugi to wysylasz pakiety ktore ida przez huba i teraz w momencie kiedy docieraja do huba hub wzmacnia sygnal i wysyla te pakiety do wszystkich podlaczonych komputerow w sieci a switch tylko do tego docelowego na ktory wrzucasz pliki przez co reszta komputerow niedostaje zbednych pakietow , w rezultacie w sieci domowej niema to zbyt duzego znaczenia czy to bedzie hub czy switch ale jezeli pozniej mialbys jeszcze cos przylaczac to tak jak noose polecam switcha :D :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 zalezy co uwazasz za siec domowa :P ja w swojej (powiedzmy "blokowej" :))mam 5 kompow + neo+ i huba :( musze to badziewie wymienic).... jak ktos ciagnie filmy z serva to cala siec pada... :( edit: wlasnie mi hdd na servie padl :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 imo do <=(4-5) kompow bardziej sie hub oplaca ale jesli planujesz ewentualna rozbudowe sieci w przyszlosci to kup switcha noose: ja mam huba na 4 kompy i smiga ladnie (fakt ze 3com :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubby Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Ok. Skoro już padło na switch`a to teraz którego wybrać?? Szukał bym coś z 4-8 portów wmiarę dobrej firmy... Mam na to 350zł, które jest maksymalną kwota jaką moge na to wydać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 z drozszych : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=1602 z tanszych : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=1557 z najtanszych :) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4608 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LZIggy Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 istnieje jeszcze 4 droga ;-) kup na allegro , lub od znajomych Switch 3Coma z seri Office Connect, za 230 zl kupisz 8 portowy urzadzenia 3Coma z tej serii maja dozywotnia gwarancje pozdr. lub tez mozesz kupic cos firmy Longhsine, Eusso, Planet, cena okolo 150 zl za 8 portowy Eusso z Auto MDI-X na wszystkich portach, dziala dobrze pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziura Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 zalezy co uwazasz za siec domowa :P ja w swojej (powiedzmy "blokowej" :))mam 5 kompow + neo+ i huba :( musze to badziewie wymienic).... jak ktos ciagnie filmy z serva to cala siec pada... :( edit: wlasnie mi hdd na servie padl :( moj kingstonik (16 portow) po podlaczeniu 8 kompow i sciaganiu na kazdym filmu (z innego kompa) nie mial z tym najmniejszego problemu :) a dalem za niego swego czasu cale 50zl :lol: (+ dozywotnia gwarancja kingstona - to lubie 8) ). obecnie kupilbym jakiegos switcha - roznica w cenie (jesli chodzi o nowy sprzet) niewielka, a zawsze masz 10/100 i filmy nie kopiuja ci sie juz tak dlugo. huba 10/100 to juz bym nie kupil :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Ja miałem Huba 3coma(takiego serwerowego), a teraz mam router di-614+. Polecam bliźniaczyrouter Di-604 za ok. 300 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...