jamniol Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Witam. 1.Mam RAID 0+1 Matrix na dwóch dyskach. Na raid 0 mam główny system. chciałbym mieć taki zapasowy na raid 1. Jak należy go zainstalować aby po odłączeniu (padnięciu ) jednego z dysków system normalnie wstał? Oraz czy można ten system tak zainstalować, aby wstawał z kontrolera IDE oraz RAID w zależności od wyboru w biosie? 2. Czy mój jeden dysk po odłączeniu będzie widoczny w innym kompie z kontrolerem IDE? Mam na myśli partycje z raid 1, bo raid 0 to wiadomo że nie będzie widoczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Dysk z Raid 1 powinien byc widoczny. Jak chcesz 0+1 to musisz to zrobić z 4 dysków wtedy macierz 0 jest kopiowana dla bezpieczeństwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 (edytowane) Dysk z Raid 1 powinien byc widoczny. Jak chcesz 0+1 to musisz to zrobić z 4 dysków wtedy macierz 0 jest kopiowana dla bezpieczeństwa. Mam pytanie na temat, ale tez troche z niego zbaczjące - kontroler RAID na płycie trzyma ustawienia dysków. W przypadku awarii systemu/dysku, informacja o strukturze macierzy jest znana i da się postawić nowy system czy odtworzyć macierz ( w przypadku RAID 1 czy wyższych, nie 0 ). Co się dzieje w przypadku kontrolera RAID? Nie orientuje się ktoś czy kontroler Intel ICH9R ma jakieś wbudowane rozwiązanie redundandne? Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem? I jeszcze ważna sprawa - co zrobic z macierzą RAID w przypadku wymiany płyty - mam RAID 0 ( przypadek BEZ awarii - po prostu wymiana płyty), to mnie zastanawia ;). Pzdr, Edytowane 1 Września 2009 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k33l Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Raid 1 to jest mirroring czyli jak pada jeden z dysków to na drugim jest jego wierna kopia. Dokładasz drugi dysk w zamian za ten co miał awarię i synchronizujesz macież. Dane są kopiowane z działającego dysku na nowy i po tym procesie dalej macierz działa jako Raid 1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 I jeszcze ważna sprawa - co zrobic z macierzą RAID w przypadku wymiany płyty - mam RAID 0 ( przypadek BEZ awarii - po prostu wymiana płyty), to mnie zastanawia ;). Pzdr, Nawet na tym forum czytałem wypowiedzi ludków, którzy przenosili RAID pomiędzy płytami, więc coś zbliżonego do opisywanej przez Ciebie awarii płyty. W przypadku gdy płyty był nawet różnych producentów ale miały ten sam lub zbliżony kontroler RAID (np. ICH8R --> ICH10R) macierz była widziana bez żadnych problemów, i to niezależnie od tego czy to była macierz RAID0 czy RAID1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megadeth666 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 (edytowane) Mam podobny problem, a mianowicie była sobie macierz 1+0 (4 dyski) na kontrolerze PCI firmy I-Tec. W dniu dzisiejszym system przestał się podnosić (brak bootowania), w konfiguracji kontrolera brak konfiguracji macierzy. Próbowałem kilku programów typu Raid Restore ect. niestety one nie wykrywają żadnych podłączonych dysków. Jak najprościej skopiować dane z tak zdekonfigurowanej macierzy (dyski nie były ruszane read/write) ? Kontroler: http://www.comp4you.eu/pricelist/item.aspx...ontent=C6201175 Edytowane 23 Września 2009 przez Megadeth666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Ten I-Tec jest na bazie SiI3114. Pierwsza rzecz do zrobienia: odpalenie menadżera macierzy. W tym celu będziesz potrzebował działającego systemu -> podłącz jakiś inny dysk pod ATA/SATA na mobo, zainstaluj windę (niekoniecznie z F6) wrzuć stery do SiI3114 oraz menadżera i zobacz co pokaże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megadeth666 Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) Zanim zaczne bawić się z z ratowaniem danych opisze dokładniej problem: Raid 0+1 (4dyski) Windows Xp Podczas ładowania windy komp się zresetował, po ponownym uruchomieniu komunikat no boot system. Tak jak pisłaem w poprzednich postach w biosie kontrolera brak skonfigurowanej macierzy. Po otworzeniu obudowy zauważyłem, że 2 z dysków ma krzywo wsunięty wtyk zasilania. W biosie (info) karty sytuacja dysków wygląda tak 1. Reserved 2. not valid (lub coś podobnego) - jest to ten dysk, który miał krzywo wsunięty wtyk zasilania. 3. Reserved 4. Reserved Czy jest możliwe, że dysk nr 2 padł ? Jeśli tak to dlaczego kontroler raid nie zgłosił problemu typu wymień dysk ? Jak kontorler powinien zadziałać w podobnej sytuacji ? Czy nie powinien zabootować systemu z mirrora Może wymiana dysku na nowy sprawi, że kontroler wykryje ponownie raid ? Za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziękuję Edytowane 25 Września 2009 przez Megadeth666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) Prawdopodobnie był to efekt domina, czyli awaria dysku spowodowała reset chipsetu i uszkodziły się metadane - dlatego kontroler pokazuje brak macierzy. Menadżer zazwyczaj jest bardziej inteligentny niż moduł biosu - potrafi prawidłowo określić położenie danych i konfigurację. Wątpię żeby dysk padł, ale oczywiście nie jest to wykluczone. Można by zbootować kopię utworzoną w Raid1, gdyby moduł biosu potrafił odczytać konfig - nie potrafi (jak widać) 1. Przede wszystkim powinieneś zrobić obrazy wszystkich 4 dysków przed rozpoczęciem jakichkolwiek prób. Dlaczego 4 a nie 2? - bo nie wiadomo czy dane były zsynchronizowane - prawdopodobnie w większości były - ale tego nie wiesz. 2. Zadaj sobie pytanie czy na pewno musisz bawić się w odzysk - jeśli najważniejsze pliki masz gdzieś na DVD, to może nie warto. Co można zrobić: (oprócz odpalenia menadżera): - możesz powtórnie założyć macierz wpisując dokładnie te same ustawienia jakich wcześniej użyłeś przy takiej samej kolejności podłączenia dysków. Wiąże się z tym ryzyko - ponieważ nie wiadomo czy wszystkie hdd są sprawne. Jeśli są, to po założeniu macierzy przywrócisz wszystkie partycje np. testdiskiem, ew. problemy z bootowaniem rozwiąże fixboot. - możesz też odzyskać dane korzystając z np. DMDE lub podobnego softu - pod windą Ryzyko można znacznie zmniejszyć (w sensie uniknąć próby naprawiania macierzy na uszkodzonym hdd) skanując wszystkie dyski MHDD + podgląd SMART. W tym celu trzeba* przełączyć kontroler w tryb SATA (wyłączyć moduł/tryb Raid) Wersja linuxowa: dmraid - pozwala uruchomić i zregenerować całkiem sporo formatów FakeRaid (w tym SiI3114) *- wsumie nie trzeba, ale jest to wskazane. Edytowane 25 Września 2009 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...