PANTHER X Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Mam pytanie , czy ktos wie moze jak naprawic zasilacz w ktorym eksplodowal (?) chyba kondensator takie walcowate czarne cos ustawione pionowo i wylalo sie z tego cos podobnego do alkaitu :) (tez czarne i zastglo : ) ) - jezeli wiem skad to sie "wyrwalo ";P to czy jest szansa naprawienia jezeli tak to jak ? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Mojego kolegi wujaszek, elektronik naprawił zjaranego Codeszita 300W wymienił DUŻO części :D I teraz zapodaje takie napiecie jak moj HuntKey, jestem tylko ciekaw jak długo jeszcze :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrczak Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 no to chyba kupujesz kondensator o takich samych prametrach i lutujesz go w to miejsce :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 dokładnie. a jak kupisz dobry jakościowo to i napięcia będzie lepiej trzymało. a haszyd z czego żyje? przecież on naprawia zasilacze. główne ustarki to stabilizatory napięcia i kondensatory więc naprawisz bez problemu. jesli to uzwojenie by padło to naprawa jest nieopłacalna a tak to w minutę wlutujesz nowy kondensator. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vad3r Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Proponowalbym po wymianie sprawdzic najpierw zasilacz miernikiem ;) Rozwalenie kondzolka moglo miec tez przyczyny :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 no wlasnie tez tak o tym pomyslalem ;) - a jak nienaprawie bo to i tak stary zasilacz 235 W wiec stosunkowo mala moc to zawsze mam wiatraczek 8x8 cm za darmo i kupe elektroniki :D :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 napraw, podłącz jakiś cd rom do niego i niech pochodzi dzień. później sprzedaj i kup fortona od haszyda, ja kupiłem 250 GTA za 35+8zł więc to nie majątek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 ale ladnie wystrzelil ten kondensator bo cala taka otuline w kolo siebie rozerwal a sama otoczka (ta blacha) jest pogeita :) - wiec juz widze jak to wyskoczylo :) - zobacze jeszce czy naprawie , kto dizisaj bedzei chcial zasilke 235 W : | Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 no wlasnie tez tak o tym pomyslalem ;) - a jak nienaprawie bo to i tak stary zasilacz 235 W wiec stosunkowo mala moc to zawsze mam wiatraczek 8x8 cm za darmo i kupe elektroniki :D :) Lepiej przeznacz tą zasiłkę na częsci - warta jest 5-10zeta. Wymiana wystrzelonego elektrolitu nic nie da, i nie jest to jedyne uszkodzenie tego zasilacza. Po takiej niefachowej naprawie zasilacz może pochodzić chwilę i przez ten czas "załtwić na amen " pół komputera. :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 amieniasz kondensator i dalej dziala ostatnio naprawilem tak zasilacz kumpla (ale mu o tym nie powiedzialem i mam w domu dodatkowy do eksperymentow) kondensator o takich samych parametrach i wielkosci wylutowalem z konsoli do gier atari (tyakie z rynku) ktora juz nie grala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vad3r Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 amieniasz kondensator i dalej dziala ostatnio naprawilem tak zasilacz kumpla (ale mu o tym nie powiedzialem i mam w domu dodatkowy do eksperymentow) kondensator o takich samych parametrach i wielkosci wylutowalem z konsoli do gier atari (tyakie z rynku) ktora juz nie grala Rozwaliles mnie takim textem ;P Czy ty wogole znasz budowe zasilacza ? Wiesz ze uszkodzenie kondensatora moze miec 100 przyczyn ? Kazesz mu w ciemno wymieniac. To nie jest tylko pudelko z ktorego wychodzi kilka wtyczek :/ Po wymianie warto sprawdzic chocby podstawowe parametry takie jak napiecia na kluczach po stronie pierwotnej, czestotliwosc zegara oraz napiecia po stronie wtornej, ale do tego jest po3bny przyrzad i kolega elektronik - taka naprawa na "czuja" moze skonczyc sie uszkodzeniema calej reszty wiec stanowczo odradzam :( Naprawilem takich zasilaczy w zyciu conajmniej z 50 i nigdy nie zalaczalem ich do plyty bez uprzedniego sprawdzenia :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 DEcyzja podjeta zasilacz idzie na rozbiore - po pierwsze nikt niebedzie chcial 235 W bo i na co komu jak teraz zeby komp chodzil trzeba miec minimum dobra 300 - po drugie nieznam sie jeszcze az tak na tym zeby nawet po wymianie co niejest trudne bo to akurat umiem ;) (lutowac ;P ) sprawdzic czy napiecia sa zgodne (nawet nieamm do tego miernika :| ) - po trzecei na allegro nikt mi nieda na za to nawet 5 zl bo + koszt przesylki to juz jest 10 a po co ma dawac 10 zl za zepsuty 235 W zasilacz skoro od haszyda ma dzialajacego fortona 250 czy nawet 300 za 40 zl z przesylka (przynajmniej takie ceny byly . - Po czwarte przyda mi sie wentylatorke 8 na 8 cm a reszte kondensatorow itp wykorzystam jesszcze do czegos :) ( widze tu jakas zwojnice hmmm mhhmmm mniam :D :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 amieniasz kondensator i dalej dziala ostatnio naprawilem tak zasilacz kumpla (ale mu o tym nie powiedzialem i mam w domu dodatkowy do eksperymentow) kondensator o takich samych parametrach i wielkosci wylutowalem z konsoli do gier atari (tyakie z rynku) ktora juz nie grala Rozwaliles mnie takim textem ;P Czy ty wogole znasz budowe zasilacza ? Wiesz ze uszkodzenie kondensatora moze miec 100 przyczyn ? Kazesz mu w ciemno wymieniac. To nie jest tylko pudelko z ktorego wychodzi kilka wtyczek :/ Po wymianie warto sprawdzic chocby podstawowe parametry takie jak napiecia na kluczach po stronie pierwotnej, czestotliwosc zegara oraz napiecia po stronie wtornej, ale do tego jest po3bny przyrzad i kolega elektronik - taka naprawa na "czuja" moze skonczyc sie uszkodzeniema calej reszty wiec stanowczo odradzam :( Naprawilem takich zasilaczy w zyciu conajmniej z 50 i nigdy nie zalaczalem ich do plyty bez uprzedniego sprawdzenia :) no dobra moj blad nie podalem ze zasilacz padl prawdopodobnie od przegrzania,bo wiatrak w nim zatrzymal sie po naprawie sprawdzilem napiecia podlaczajac go do Abita KT7 i wszystko w normie ,jednak nie mam zamiaru uzywac go do zasilania plyty ,myslalem raczej o zrobieniu dodatkowego zasilania do urzadzen,zeby nie obciazac zasilacza podlaczonego do plyty jedynym objawem uszkodzenia byl wystrzelony kondensator,zadnych przypalen,ani innych rozlanych kondensatorow ,a zasilacz ma prosta budowe,wiec moge zaryzykowac (przy otwartej puszce nawet sie zbyt mocno nie nagrzewal ,jak na zasilacz) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vad3r Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 No to posluchaj - w swoim dosc dlugim zyciu zawodowym ( elektronik ) widzialem tysiece uszkodzen i jeszcze wiecej nieprawidlowosci urzadzen. To, ze nie widac wizualnie uszkodzenia to ZUPELNIE nic nie znaczy !!! Uszkodzeniom ulegaja struktury polprzewodnikow - najczesciej scalakow i tranzystorow. delikatne przebicie np. w tranzystorze emiter-kolektor moze spowodowac takie jaja ze nawet sie nie spodziewasz. Ofkoz ze z duzym pradopodobienstwem w Twoim przypadku mozna stwierdzic, ze padlo tylko elko ale zawsze po wymianie elementy NALEZY sprawdzic czy wszystko gra - miernikiem :P pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 No to posluchaj - w swoim dosc dlugim zyciu zawodowym ( elektronik ) widzialem tysiece uszkodzen i jeszcze wiecej nieprawidlowosci urzadzen. To, ze nie widac wizualnie uszkodzenia to ZUPELNIE nic nie znaczy !!! Uszkodzeniom ulegaja struktury polprzewodnikow - najczesciej scalakow i tranzystorow. delikatne przebicie np. w tranzystorze emiter-kolektor moze spowodowac takie jaja ze nawet sie nie spodziewasz. Ofkoz ze z duzym pradopodobienstwem w Twoim przypadku mozna stwierdzic, ze padlo tylko elko ale zawsze po wymianie elementy NALEZY sprawdzic czy wszystko gra - miernikiem :P pozdro no to ja poszedlem krok dalej i sprawdzilem plyta glowna :P a tak powaznie to musialem ja odpalic i potrzebowalem zasilacza ,no i przypomnialem sobie ze lezy uszkodzony praktycznie dzieki temu wogole wzialem sie za naprawe,bo strasznie leniwy jestem,ale jak mus to mus na tyle chojrak to nie jestem zeby go normalnie uzywac ,na pdkreconym sprzecie jeszcze (zreszta ma tylko 235W) jak elektryk jestes to sie moze orientujesz ile pradu biora napedy i np.r9700 ,bo mam taki patent zeby dla plyty tylko dac Codogen 300W ,a do napedow i w przyszlosci grafiki (chyba juz wszystkie beda mialy gniazdo zasilania) dac jakis zasilacz np.Codogen 250W co o tym myslisz? bo koszt to 140pln ,a za tyle to mozna co najwyzej kupic jakis 360W ,a tu majac juz 300W w obudowie doplacic tylko 60pln trzeba ,a moc sumaryczna wieksza i nawet 8 dyskow i nagrywarka temu 250W niestraszne (no i oswietlenie jakies rzecz jasna) i watrak 80x80 w razie potrzeby na 24v mozna puscic (+12v i -12v) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vad3r Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 ...ile pradu biora napedy i np.r9700 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=30377 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...