Skocz do zawartości
magistrala

Komputer Nie Chce Wstać

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zwracam się do was o pomoc, ponieważ może komuś się już przydarzyła taka sytuacja. A wiec mojemu koledze 2 miesiace temu zepsuł się komputer... czyli przepaliło mu płytę główną. Zdecydował się na kupno nowej płyty oraz procesora. Dodam, że nową płytę główną podłączył na tym samym zasilaczu, na którym przepaliła mu się jego wczesniejsza płyta. Niestety komputer pochodził dosłownie kilka godzin... a następnie się wyłączył i nie chcial wstać, w tedy zrobiłem reset BIOS-u, i wstał. Pochodził około 2/3 dni i to samo. Tą czynność robilem kilka razy, ale przecież tak nie może być. Pewnego razu już w ogole nie wstawał nawet po resecie, dopiero wstał na nastepny dzień co dziwne. Reset Biosu wykonywałem zworką oraz wyciągnieciem baterii na 30/40 minut. Kolejnego dnia komputer już w ogole nie chciał wstawać. Przekładaliśmy baterie z starej do nowej płyty i też to nic nie dało. Kolega pożyczył zasilacz też światowej marki :D czyli Codegena 300 W i komputer pochodził około półtora dnia. Po tym czasie zrobiło się to samo i komputer nie wstaje teraz w ogóle. Macie jakieś pomysły? Dodam, że karte graficzną sprawdzał na innym komputerze i jest dobra, pamięci tak samo. Jego komputer obecnie to. Płyta główna MSI Celeron 2.0 Pamiec 512 Zasilacz Megabajt 230V/ Codegen 300W. Wiem, że zasilacze są denne ale troche dziwne jest to, że na dwóch tak samo jak Codegen jaki jest to jest, ale powinien uciągnać ten sprzęt. Z góry dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już lepiej za 50-60 zł kupić Fortrona 350W bo zasilacz i tak trzeba wymienić, ale myślicie ,że to tylko przez zasilacz? bo co jak co Codegen jaki jest to jest ale taki sprzęt powienien troszke uciągnąć a z nim się stało dokładnie to samo co z tamtym megabajtem 230V. Ja też głównei stawiam na zasiłke ale mysle też o innych rzeczach bo trudno mi tak troche uwierzyć ,żeby 2 zasiłki poszły w tym samym czasie na takim sprzęcie. Owszem megabajt 230V tak ale Codegen choć jest słabiutki to i tak powinien dac radę troche dłużej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź kompa na innym zasilaczu, to się dowiesz :P. Co do zasiłek, to możliwe. Taki Codegen może pójść od byle czego, burzy, zepsutej fazy itp. Kiedyś, gdy zwaliła mi się w domu instalacja, zrobiłem mały test: włączyłem głównego kompa (odważny jestem ;) ) z Chiefteciem 450W GPS i drugiego z bodajże Deerem 350W. Chieftec nie uruchomił się, całkiem logiczne. Deer zaś spróbował jednak wstać, i tak jego żywot się skończył definitywnie.

Edytowane przez kosa64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważaj z Codeshitami bo one nie maja ŻADNYCH zabezpieczeń więc raczej nie trzyma którejś z linii. Zróbcie tandem z tych dwóch zasilaczy. (jeśli nie wiecie jak to napiszcie tu odpiszę wam). niech pierwszy zasila płytę główną a drugi resztę tzn. dysk napędy itp. ale jak najszybciej zmieńcie to na coś innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi