othelloplayer Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Sprawa wygląda następująco: jakiś czas temu znajomy zalał mojego T61 wodą o smaku cytrynowym. Przestało działać część klawiszy, część działa. Rozmawiałem z różnymi osobami, jedni chcą go spróbować naprawić i nic nie gwarantują, inni mówią żeby po prostu wymienić. Jak Wy myślicie? Czy biorąc pod uwagę, że jakieś 75% klawiatury działa poprawnie, jest możliwe, aby przeczyścić niedziałające klawisze? Rzecz miała miejsce ponad miesiąc temu. I jeśli sądzicie, że tylko wymiana, to gdzie najlepiej to zrobić? Czy klawiatury do T61 są na tyle uniwersalne, że mogę ją zamówić na allegro? Czy muszę uwzględnić w poszukiwaniach jakąś dokładniejszą jego specyfikację? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 najpier wyjmujesz - czyścisz(spirytus albo płyn z elektronicznego do głowic), jak nie pomoże kupujesz na allegro kalwiatury są w miarę uniwerasalne tzn. pasują najczęściej między kilkom modelami laptopów ale to tylko ze specyfikacji najlepiej kupić od tego samego modeli t61 były z różnymi litermaki na końcu i bez literek - klawiatury między nimi nie muszą już pasować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Tylko jak chcesz wyczyścić klawiaturę od laptopa. Widziałeś kiedyś taką ? Jest to najczęściej nierozbieralna całość. Mam w domu od IBMa t42 (wygląda jak ta od lenovo) i nie da się jej rozebrać bez uszkodzenia. Co więcej w takich klawiaturach po zalaniu korodują ścieżki napylone na folię, więc nawet gdy już rozbierzemy to nie da się po prostu tego wyczyścić - trzeba odbudowywać ścieżki lakierem przewodzącym prąd. Jedyna szansa że nie łączy po zalaniu na złączu klawiatury i wystarczy przeczyścić, ale to jak trafienie w lotka. Co do zakupu - każda od t61 powinna pasować, możliwe że nawet od starszych modeli. W serii t4X wszystkie były między sobą wymienne - od t40 po t43 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
othelloplayer Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Tylko jak chcesz wyczyścić klawiaturę od laptopa. Widziałeś kiedyś taką ? Jest to najczęściej nierozbieralna całość. Mam w domu od IBMa t42 (wygląda jak ta od lenovo) i nie da się jej rozebrać bez uszkodzenia. Co więcej w takich klawiaturach po zalaniu korodują ścieżki napylone na folię, więc nawet gdy już rozbierzemy to nie da się po prostu tego wyczyścić - trzeba odbudowywać ścieżki lakierem przewodzącym prąd. Jedyna szansa że nie łączy po zalaniu na złączu klawiatury i wystarczy przeczyścić, ale to jak trafienie w lotka. Co do zakupu - każda od t61 powinna pasować, możliwe że nawet od starszych modeli. W serii t4X wszystkie były między sobą wymienne - od t40 po t43 Dzięki za odpowiedź, masz u mnie browar :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...