Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie !

Mam audigy 1 sb1394 i korzystam z foobara.

Co najlepiej ustawić w digital output sampiling rate w konsli creative ? 44 48czy 96 ? czy jak mam podłączone analogowo to to nie ma znaczenia ?

I czy w przypadku mojej kart lepiej ustawić resampler ? jesli mp3 ktróych slucham mają 44 kHz to przestawiac na 48 lub 96 ?

I czy opłaca się instalowac jakies pluginy do foobara ? bo mam tylko czysty odtważacz czasem tylko uzywam EQ ale na słuchawkach i tak go wyłączam

Edytowane przez psp360

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaw sobie pytanie czy słyszysz różnicę pomiędzy 44.1 48 oraz 96KHz.

I czy opłaca się instalowac jakies pluginy do foobara ? bo mam tylko czysty odtważacz czasem tylko uzywam EQ ale na słuchawkach i tak go wyłączam

To zależy co chcesz osiągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze rozumuję, ustawiasz częstotliwość próbkowania wyjścia cyfrowego - nie ma znaczenia co ustawisz przy podłączeniu analogowym. Za to do foobara możesz zassać wtyczkę secret rabbit code i ustawić próbkowanie na 48kHz (żeby audigy sama nie konwertowała w locie)

Więcej na temat foobara i audigy tu - LINK

BTW - następnym razem używaj szukajki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok własnie o to mi chodziło tez z tymi 48 i 44 kHz, a cz ta wtyczka co napisałes to nie to samo co resampler w foo ?

I jeszcze jedna sprawa, możecie mi napisać jak najlepiej ustawić do filmów ? bo tego nie ograniam, co mam włączyć / wyłączyć w FFdshow a co w AC3 filter ? Bo mam usatwione na Pro Logic 2

A może powinienem kupić klucz do Dolby Decoder Live od Creativa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw poczytaj, co Ci w ogóle da to "dolby decoder live" i czy tego potrzebujesz. Jeśli po lekturze, nadal nie będziesz "ogarniał", to daj sobie spokój w ulepszanie tego, co i tak jest skopane na starcie :)

A tak poważnie, ile masz plików źródłowych o częstotliwości próbkowania 96kHz, że chcesz taką ustawić? Ja mam kilka takich albumów, ale zrezygnowałem z tego oraz resamplingu, bo moja karta działa w trybie asynchronicznym jedynie przy rozdzielczości 16bit i częstotliwości próbkowania na poziomie 44 i 48kHz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście mam wyłączony Resampling w Foobarze, przy karcie Audigy 2 ZS - szkoda mi zwiększonych zasobów - gdy nie słychać zbytnio róźnicy. Natomiast jeśli już chcesz włączać go, to polecam wtyczke Otachana: foo_dsp_ssrcX.dll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi