Skocz do zawartości
Kotu

Phenom Ii X4 955 Czy Q9550 !?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Pomóżcie mi rozwiać wątpliwości, który z tych procesorów (w więc i platform) lepiej się sprawdzi.

Komp będzie pracował pod windows serverem i używany będzie głównie do programowania (platforma .NET), może też hostować jakieś serwisy internetowe...

Oczywiście zamierzam go podkręcić (w granicach rozsądku)...

1. Czytałem opinię, że Quad będzie szybszy od Phenom'a po podkręceniu !?

2. Ja się ma sprawa z pamięcią RAM, bo z Phenom'em można od razu zapuścić DDR3 - czy jest jakaś duża różnica (bo teoretycznie chyba powinna być duża pomiędzy DDR2 a DDR3) !?

3. Co takiego fantastycznego mają w sobie HDD (500GB 16MB Cache F3) i napęd (SH-223B SATA) Samsung'a, że wszyscy je polecają !? Bo od zawsze mam dyski Seagate'a i napędy LiteOn - mam to tych firm zaufanie. Dziewczynie jak kompa składałem poradziłem napęd PIONEERA promowany tu kiedyś i padł zaraz po wygaśnięciu gwarancji :] Czy aby Samsung (produkujący mikrofalówki i tel. komórkowe) ma aż tak dobrą renomę jesli chodzi o hardware !?

Z góry dzięki za rzetelne sugestie :)

Edytowane przez Kotu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Q9550 lepiej sprawdza się w zastosowaniach specjalistycznych. Ale ogólnie najlepiej jesli masz możliwość, to zaczekaj na Core i5 i idź w tym kierunku. LGA775 to owszem dobra platforma, ale jest już wycofywana i nie wiem czy kupowanie jej obecnie jako nówki to dobry pomysł :)

2. Obecnie nie ma dużej różnicy między dobrymi DDR2 a mid-end DDR3. Ale 3-ki to przyszłość, tak samo kiedyś było przecież z DDR1 i DDR2. Na początku DDR2 też wcale nie były lepsze.

3. Dysk jest jednotalerzowy (500GB na jednym talerzu) dzięki czemu jest szybki. Seagate też ma 500GB na jednym talerzu, ale obecnie tą markę nękają awarie. Seagate to już nie to samo co kiedyś, miałem w dawnych czasach dyski Seagate tak jak Ty ale obecnie mam Samsunga. Serie Barracud 11 i 12 są usterkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką i fachową opinię!

Niestety nie mogę się dłużej wstrzymywać, nowego kompa muszę mieć niemal natychmiast (w ten weekend chcę wszystko zamówić a na tygodniu poskręcać). Może w takim wypadku jednak platforma AMD byłaby lepszym wyjściem !?

Ma ktoś jeszcze jakieś podpowiedzi !? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie Core i5 mozna już kupić. Procesory jak i płyty główne 1156 są dostępne :)

Przyjrzyj się tej platformie. i5 osiagaja dobre wyniki w testach, jest to nowość więc +5pkt do lansu ( :D ) i przyszłościowość. Może jednak odwleczesz to o tydzień i dokładniej zorientujesz się w rynku.

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze parę dni temu stałem przed podobnym wyborem jak kolega wyżej, brać AMD czy czekać na i5? Wybrałem AMD i właśnie czekam na dostawe, głównie dlatego, że cena platformy na i5 jest jak dla mnie strasznie wysoka... za 1000zł u AMD mam przyzwoity procesor x3, płytę i ram, jak dla kogoś to mało to za 150zł więcej może kupić wydajnego x4. U intela muszę dołożyć jeszcze co najmniej polowe tego by kupic to samo na i5. Co prawda decyzja zależeć też może od tego na jakich aplikacjach będziesz pracować, jednak o ile sa to gry to moim zdaniem nie warto kupować i5. Zaoszczędzone pieniądze lepiej zostawić na koncie i poczekać aż AMD wyda coś na 32nm i wtedy zmienić x3/4 na nowości od AMD. Tym bardziej iż w tym przypadku możemy wybierać z pełnej gamy procesorów, a nie jak to ma miejsce u intela w zależnosci od podstawki: low-end, mid-end lub high-end.

EDIT:

Właśnie doczytałem w temacie że komputer nie będzie do gier ;) W takim razie zdecydował bym się na twoim miejscu na x4 od AMD. Najlepiej 955 BE, tym bardziej ze można go już nabić w cenie 662zł

Edytowane przez SinRock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie,

Rozejrzałem się trochę i macie rację, że na obecnym etapie ładowanie się w S775 chyba najlepszym pomysłem by nie było...

Faktycznie 955 BE w tej cenie to niezła okazja, ale znając moje lenistwo (hyhy) nie będzie mi się chciało śledzić co tam AMD nowego wypuścił i wymieniać procka (co pewnie ma sens). Biorąc pod uwagę, że sporo kasy oszczędzę grafice (do grania planuję kupić (kiedyś) XBOX'a) pójdę chyba jednak za radą saleen'a w stronę i5. Szkoda tylko, że wybór płyt jest tak niewielki (w ogóle jest jakiś poza Asus'em P7P55D !?) i brak informacji co i jak się na nich kręci :( Pewnie stracę na tym bo ceny spadną wkrótce ale tak jak pisałem, kompa muszę kupić szybko...

Jak myślicie: Asus P7P55D + Core i5 750 to na obecną chwilę dobry wybór czy raczej wielka niewiadoma !?

I jaki RAM do tego najlepiej !?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(w ogóle jest jakiś poza Asus'em P7P55D !?) i brak informacji co i jak się na nich kręci :(

Jest Gigabyte GA-P55-UD3 za 425 zł

3356902[/snapback]

to na obecną chwilę dobry wybór czy raczej wielka niewiadoma !?

Ja oficjalnych testów nie widziałem.

Edytowane przez Emil90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest Gigabyte GA-P55-UD3 za 425 zł

A na Asusie ktoś kręcił !? Nie mogę znaleźć nic...

Co do testów to znalazłem np. coś takiego:

http://www.pcgameshardware.com/aid,691811/...covery/Reviews/

Nie wiem na ile wiarygodny jest ten benchmark a poza tym dotyczy to jednej, konkretnej gry co akurat mnie nie dotyczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi