Pitt Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Czy któs z was zauważył różnicę w wyświetylaniu tekstu ? Chodzi mi np. podpisy pod ikonami na pulpicie albo inne wyświetlane czcionki. Nie wiem czy nowe monitory z funkcją "super bright" tak mają, czy to kwestia kineskopu ale poprzednio miałem Samsunga 755DF a teraz mam Neca FE791SB i jakość czcionki była lepsza na Samsungu ale za jakość zdjęć i w grach jest o wiele lepsza na Necu. Może to kwestia kineskopu ale cały czas się zastanawiam dlaczego na Samsungu miałem wyraźniejszą czcionkę a teraz na Necu jakby lekko rozmazaną. Mam GeForce 4Ti 4200 ale sprawdzałem też mój monitor na innym kompie z GeForce 4 MX i jest taki sam. Zresztą testowałem wiele monitorów i na każdym był obraz gorszy jeśli chodzi o tekst niż na moim starym Samsungu którego się pozbyłem żeby kupić sobie " lepszy " monitor :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrczak Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 moze to wina plamki(nie jestem pewien) samsung - 0,20mm nec - 0,25mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 wlasnie porownaj wielkosc plamki jezeli nieda takei same to sie niedziw ;) - plamka 0,25 to juz jest duza 0,23 jest optymalna chociaz najlepsza 0,20 i tak dalej im mniejsza tym lepsza :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 na moim monicie mam w osd do włącznia funkcję Light Frame 3. wyostrza ona kolorki dzięki cemu zdjęcia, gry, filmy wyglądają nieporównywalnie lepiej ale tekst jest do kitu, na prawo od iterki powstaje białew odbicie (malutkie, może 0.5 mm) a ekran staje się bardziej szary. po wyłączeniu jest tekst piękniutki, ostry i wyraźny. może masz włączoną taką funkcję? ja włączam/wyłączam LF3 w razie moich potrzeb chociaż głównie pracuję na wyłączonym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devdd Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 jakie plamki 0.20 ??? jeden producent podaje wielkosc plamki Horyzontalnej a drugi vertykalnej stad takie roznice... tak naprawde to tamten samsung mial 0,25mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 znow blad niema czegos takiego jak plamka horyzontalna plamke mierzy sie po przekatnej od jednego piksel do piksela po skosnie znajdujacego sie pod nim - problem polega na tym ze niektorzy producenci oszukuja i mierza ja w poziomie ale w reezultacie niebyloby takiej roznicy ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 plamką się nie kierujcie bo zależnie od konstrykcji kineskopu różne się mierzy. w masce szczelinowej nie ma w ogóle plamki i mierzą producenci odległość między szczelinami. plamka to chwyt reklamowy, liczyła się tylko w "okrągłych" monitorach, w płaskich nie zwracajcie nawet uwagi na to. bajer i pic na wodę. stawia się obok siebie 2-3 monitory i się wybiera ten lepszy (subiektywnie) w jakości tekstu i obrazków/video. z parametrów liczy się tylko max rozdzielczość i odświeżanie przy każdej rozdzielczości, chociaż i tu wałki wstawiają (mój philips ma max 115 Hz dla 1024x768 a max mogę ustawić 100 Hz i sam windows też max 100 ustawia, w 800x600 mam 140 Hz a max tp chyba 150-160). max odświeżanie nie znaczy, że tyle da się ustawić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...