901140 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam, chciałbym abyście pomogli mi wybrać monitor z poniższych 9 propozycji, uzasadniając w paru słowach dlaczego akurat ten: Iiyama ProLite PLE2207WS-B1 22" Black Iiyama ProLite PLE2208HDS-B2 22" 2ms -skłaniam się do niego Iiyama ProLite PLE2407HDSV-B1 24" Samsung 23 SM 2343BW Czarny Gateway 22 LCD 2200 A LG 21,5 W2253TQ-PF LCD wide Samsung 22 SM T220 Gateway 22 LCD 2200 HDMI/PIP/COMPONENT/GLARE amsung 22 SM 2243BW Srebrny Edytowane 29 Sierpnia 2009 przez 901140 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 dell 2209WA, warto poczekać i dozbierać kasę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
901140 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 dell 2209WA, warto poczekać i dozbierać kasę Widzę, że niektórzy ludzie maja problem z czytaniem ze zrozumieniem. Wracając do tematu czekam na konstruktywne opinie i pomoc w wyborze innych użytkowników Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 (edytowane) Co do Dell 2209WA to ma niskiego Input Laga co w grach jest bardzo ważne. Praktycznie żadnego smużenia. Dobre kąty. Kolory też mogą być, ale czerń moim zdaniem się prezentuje kiepsko. Także w filmach monitor moim zdaniem gorzej sie sprawdza nić w grach. Do tego jest strasznie jasny co w nocy bywa męczące.Jednak do gier polecił bym tego Della. Tyle jeśli chodzi o ten model. Niech inni się wypowiedzą na temat pozostałych modeli gdyż sam za parę dni kupuje LCD 22 i jeszcze wciąż mam wątpliwości. Edytowane 29 Sierpnia 2009 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Przede wszystkim wybierałbym między LGa a iiyamą ze względu na gwarancję na bad pikselę. Osobiście skłaniałbym się ku iiyamie, gdyż generalnie uzyskuje lepsze recenzję niż LG, chociaż tego drugiego nie widziałem podczas pracy, dodatkowo, gdzieś w tym dzialę był temat gdzie ktoś z tego forum pracował na LG i iiyamie mając je praktycznie obok siebiei powiedział, że tylko 2207WS pozwala mu komfortowo grać w CS'a. Nie wiem jakimi kryteriami się kierujesz (dostępność w sklepie, cena), ale poszukałbym wersji 2206WS, taką posiadam i w porównaniu np. do Samsunga T240 HD jest dużo lepsza, mimo, że to 2" mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi84 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Witam. Wybór jest prosty - Samsung 2343BW. Mam go od pół roku z GTX 280. Przesiadka na niego wymaga przyzwyczajenia ze względu na jego szerokość - tylko 8mm węższy od 24'' 19x12 - później wzrok się przyzwyczaja i "ogarnia" cały monitor. Za: 1. ROZDZIELCZOŚĆ: 2048x1152 to prostu kosmos w porównaniu do PRZESTARZAŁEGO 1680x1050 2. CENA: z przesyłką około 800zł 3. DPI: 102,5 punkta na cal w porównaniu do marnych 90 (LOL) przy 22'' 1680x1050 daje zupełnie nową jakość obrazu. Monitor 24'' 1920x1200 ma tylko 94 DPI - dlatego jakość obrazu jest moim zdaniem nieporównywalna z takimi matrycami. 4. JAKOŚĆ OBRAZU - nie znam się specjalnie na technologii LCD (nie miałem okazji widzieć w akcji wielu modeli), ale organoleptycznie mówiąc w systemie obraz jest bardzo dobry - jasność jest odpowiednia, kolory soczyste, a czerń w miarę głęboka (jak na LCD). Podświetlenie jest równomierne. Każdy kto pierwszy raz go widzi mówi tylko "Dobry w ...." itd. :) Natomiast w grach to już zupełnie inna bajka - to już trzeba zobaczyć żeby uwierzyć :) Ogólnie nadal po pół roku używania jak do niego siadam to micha się krzywi po naciśnięciu Power ON :) 5. PIVOT - dobre do czytania długich stron. Przeciw: 1. Filmy Full HD i HD (HD skalujemy 150% do Full HD) trzeba oglądać w cienkiej ramce - crop do 1920x1080; jest ona jednak proporcjonalna - aspect ekranu to 16:9 - ramki również 16:9 Obraz 1920x1080 ma przekątną 21,5 cala - są zresztą takie modele wyświetlaczy na rynku. 2. Do zasilania w grafikę 3D potrzeba minimum GTX 280 lub 4890. 3. Obraz mogłby być jeszcze szybszy, ale moim zdaniem jest i tak szybki na tyle że nic nas nie irytuje (mam jeszcze dobre CRT 21'') Nie mówię tu oczywiście o FPS multiplayer - tu nadal CRT jest niezastąpione Ogólnie nie ma lepszego monitora za tę cenę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
901140 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Wybrałem Iiyama ProLite PLE2209HDS-B1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Też się nad nim zastanawiałem, ale zdecydowanie ważniejszy jest dla mnie format 16:10 od FullHD. Napisz kilka słów jak się monitor sprawuję, w razie gdyby ktoś też się zastanawiał nad jego kupnem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 @YoSHi84 - wyższe DPI nie oznacza lepszego monitora. Niektórzy będą mieć problemy z odczytaniem drobnych liter czy dostrzeżeniem drobnych detali na monitorze, bo np siedzą daleko od niego czy mają słaby wzrok. Zresztą do takich rozdzielczości (żeby grać w natywnej) potrzeba mocnego sprzętu. U Ciebie działa to ok, ale nie każdy ma odpowiednie warunki. @Matthaios84 - IMO przy rozdzielczości 1920x1080 format 16:9 nie jest wcale utrudnieniem przy wykonywaniu codziennych czynności (net, biuro itp). Przecież przeglądarki wcale nie trzeba wyświetlać na całą szerokość ekranu, a w Wordzie to już można na takiej rozdziałce przeglądać 2 strony jednocześnie. Wysokość jest podobna jak w standardowych 22", za to zyskujemy na szerokości. Nie wiem gdzie tu niewygoda, zwłaszcza że w wielu przypadkach ten dodatkowy 1" dostajemy gratis (ceny standardowych 22" i 23" monitorów są bardzo zbliżone). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi84 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 (edytowane) @YoSHi84 - wyższe DPI nie oznacza lepszego monitora. Niektórzy będą mieć problemy z odczytaniem drobnych liter czy dostrzeżeniem drobnych detali na monitorze, bo np siedzą daleko od niego czy mają słaby wzrok. Zresztą do takich rozdzielczości (żeby grać w natywnej) potrzeba mocnego sprzętu. U Ciebie działa to ok, ale nie każdy ma odpowiednie warunki. Karta - nie doczytałeś do końca mojego postu - jest to opisane w wadach. DPI - bez przesady - chyba masz na myśli laptopy typu 1920x1080 15,4'' (tu celowo przesadziłem oczywiście :> ) 102 to nie żaden kosmos i nikt z normalnym wzrokiem nie będzie mieć żadnych problemów z przeczytaniem treści. Windows 7 ma lepsze czcionki niż XP i do tego wszystko jest wizualnie bardziej przejrzyste. A co do kupna monitora 22'' pod koniec 2009 - gratuluje wydania pieniędzy na przestarzały, nieaktualny element. Dla mnie nic poniżej 1920x1080 po prostu nie istnieje do wielu lat. Wcześniej grałem w FullHD na CRT 21'' przy 1920x1080@100Hz (już na 8800GTS 320MB, a po drodze do GTX 280 miałem jeszcze radeona 4850). Także wszystko można i to wcale nie za duże pieniądze - takie CRT można wyrwać za około 300zł w dobrym stanie - tak samo jak 4850 a niedługo już 4870 lub GTS 250. Pozdrawiam i życzę mniej chybionych wyborów :) PS Teraz przeczytałem Twój podpis - Pentium Dual Core@2.7GHz eee musisz sobie chyba procka sprawić... współczuję pracy na czymś takim - szczerze :/ Edytowane 31 Sierpnia 2009 przez YoSHi84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 A co do kupna monitora 22'' pod koniec 2009 - gratuluje wydania pieniędzy na przestarzały, nieaktualny element. Dla mnie nic poniżej 1920x1080 po prostu nie istnieje do wielu lat. Wcześniej grałem w FullHD na CRT 21'' przy 1920x1080@100Hz (już na 8800GTS 320MB, a po drodze do GTX 280 miałem jeszcze radeona 4850). Także wszystko można i to wcale nie za duże pieniądze - takie CRT można wyrwać za około 300zł w dobrym stanie - tak samo jak 4850 a niedługo już 4870 lub GTS 250. Nic tylko gratulować. Chociaż z drugiej strony trochę to dziwne, że przy tak intensywnej zmianie kart graficznych nie było cie stać na lepszy monitor. Nie samymi calami człowiek żyje, w życiu liczy się też jakość wyświetlanego obrazu, odzwierciedlenie kolorów, ostrość, kontrast, gradient etc. Czasami, zwłaszcza przy braku gotówki, warto wybrać coś mniejszego, ale za to ładniejszego. IMO iiyama była dobrym wyborem. Teraz przeczytałem Twój podpis - Pentium Dual Core@2.7GHz eee musisz sobie chyba procka sprawić... współczuję pracy na czymś takim - szczerze :/ Primo: przy wysokich rozdzielczościach, nie procesor jest ważny, a właśnie karta graficzna, Secundo: nie każdy używa komputera do gier, ja do Borlanda używam starego Centrino i jest to wystarczające. Nie ma co współczuć koledze proca, ma takiego jakiego potrzebuje, a jak kiedyś się zdecyduje nie mieć życia, to też zacznie przeznaczać całą kasę na komputer i będzie miał super procesor. Tertio: przy zwykłym użytkowaniu komputera, nie ważne czy jest to Dual Core czy I7, różnica jest znikoma @Matthaios84 - IMO przy rozdzielczości 1920x1080 format 16:9 nie jest wcale utrudnieniem przy wykonywaniu codziennych czynności (net, biuro itp). Przecież przeglądarki wcale nie trzeba wyświetlać na całą szerokość ekranu, a w Wordzie to już można na takiej rozdziałce przeglądać 2 strony jednocześnie. Wysokość jest podobna jak w standardowych 22", za to zyskujemy na szerokości. Nie wiem gdzie tu niewygoda, zwłaszcza że w wielu przypadkach ten dodatkowy 1" dostajemy gratis (ceny standardowych 22" i 23" monitorów są bardzo zbliżone). Ok, tu się zgadzam, jestem tylko bardziej przekonany do formatu 16:10 z tego względu, iż wiele starszych tytułów jeśli obsługuje panoramiczne rozdzielczości to właśnie 16:10, a bardzo lubię sobie do nich czasem wracać. Po drugie kiedy gram to raczej staram się używać natywnej rozdzielczości, trudno by mi było osiągnąć płynną animację na sprzęcie z podpisu, kiedy taką jest rozdzielczość FullHD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Karta - nie doczytałeś do końca mojego postu - jest to opisane w wadach. DPI - bez przesady - chyba masz na myśli laptopy typu 1920x1080 15,4'' (tu celowo przesadziłem oczywiście :> ) 102 to nie żaden kosmos i nikt z normalnym wzrokiem nie będzie mieć żadnych problemów z przeczytaniem treści. Windows 7 ma lepsze czcionki niż XP i do tego wszystko jest wizualnie bardziej przejrzyste. A co do kupna monitora 22'' pod koniec 2009 - gratuluje wydania pieniędzy na przestarzały, nieaktualny element. Dla mnie nic poniżej 1920x1080 po prostu nie istnieje do wielu lat. Wcześniej grałem w FullHD na CRT 21'' przy 1920x1080@100Hz (już na 8800GTS 320MB, a po drodze do GTX 280 miałem jeszcze radeona 4850). Także wszystko można i to wcale nie za duże pieniądze - takie CRT można wyrwać za około 300zł w dobrym stanie - tak samo jak 4850 a niedługo już 4870 lub GTS 250. Pozdrawiam i życzę mniej chybionych wyborów :) PS Teraz przeczytałem Twój podpis - Pentium Dual Core@2.7GHz eee musisz sobie chyba procka sprawić... współczuję pracy na czymś takim - szczerze :/ nie chcę nikogo obrażać, ale dla mnie zachowujesz się jak rozpieszczony bachor. nie każdy ma możliwości (po prostu kasę) aby co parę miesięcy wymieniać coś w swoim PC. wieeeele osób ma naprawdę ważniejsze wydatki (utrzymać rodzinę, auto) a komputer służy im tylko do zabawy. a wnioskuję że Ty albo dużo zarabiasz, albo dużo dostajesz hashu od rodziców i dlatego taki szpan. i po co ma wymieniać tego DC? może tyle mu wystarcza? sam do nie dawna śmigałem na Athlonie Xp2200+ i gdyby nie to, że ukruszył mi się rdzeń, to nadal bym na tym PC śmigał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi84 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 nie chcę nikogo obrażać, ale dla mnie zachowujesz się jak rozpieszczony bachor. nie każdy ma możliwości (po prostu kasę) aby co parę miesięcy wymieniać coś w swoim PC. wieeeele osób ma naprawdę ważniejsze wydatki (utrzymać rodzinę, auto) a komputer służy im tylko do zabawy. a wnioskuję że Ty albo dużo zarabiasz, albo dużo dostajesz hashu od rodziców i dlatego taki szpan. i po co ma wymieniać tego DC? może tyle mu wystarcza? sam do nie dawna śmigałem na Athlonie Xp2200+ i gdyby nie to, że ukruszył mi się rdzeń, to nadal bym na tym PC śmigał. Fajnie, że się przyczepiłeś tylko nie wiem o co - rzeczywiście różnica w cenie między tym 2343 a 22'' jest olbrzymia, po prostu nie do przeskoczenia... A to skąd mam na coś pieniądze niech Cię nie interesuje - sam mam też inne wydatki, a na komputer wcale wiele nie potrzeba - wystarczy tylko poczynić zakupy z głową. GTX 280 wyrwałem na allegro używkę EVGA za 850zł z przesyłką, monitor za 699+20zł przesyłka - do tego E8400@480*9 - za chyba 580zł - to normalnie szpan że hej - prawie jak i7 z SLI :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 rzeczywiście różnica w cenie między tym 2343 a 22'' jest olbrzymia, po prostu nie do przeskoczenia... Tak samo różnica między 1680x1050 a 1920x1200 jest po po prostu masakryczna. :wink: A to skąd mam na coś pieniądze niech Cię nie interesuje - sam mam też inne wydatki, a na komputer wcale wiele nie potrzeba - wystarczy tylko poczynić zakupy z głową. GTX 280 wyrwałem na allegro używkę EVGA za 850zł z przesyłką, monitor za 699+20zł przesyłka - do tego E8400@480*9 - za chyba 580zł - to normalnie szpan że hej - prawie jak i7 z SLI :) No widzisz, komuś zarzucasz że nie jego sprawa skąd masz kasę a sam wytykasz innemu forumowiczowi że ma cienki procesor. A co to Cię interesuje. Ma taki, jaki potrzebuje. Nie ładnie kolego, nie ładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 (edytowane) Ach ci bananowi chłopcy-po cóż oni zabierają głoś. Mnie stać na najlepszego kompa,a mam jakie mam padaczki :D Najlepsze jest to że zamiast odpowiedzieć gościowi na pytanie,zaczęły się od razu dywagacje na temat "lepszości monitorów nad sobą" i doradzanie sprzętu spoza listy. Edytowane 31 Sierpnia 2009 przez Miodnyj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi84 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Tak samo różnica między 1680x1050 a 1920x1200 jest po po prostu masakryczna. :wink: No widzisz, komuś zarzucasz że nie jego sprawa skąd masz kasę a sam wytykasz innemu forumowiczowi że ma cienki procesor. A co to Cię interesuje. Ma taki, jaki potrzebuje. Nie ładnie kolego, nie ładnie. Nie zarzucam tylko nie jego sprawa po prostu :) Cienki procesor? Pentium 1MB cache, fsb może z 300, 2xxxMHz - sorry :) - każdy kto używa komputera potrzebuje czegoś szybszego :) A ten monitor ma 2048x1152 a nie 1920x1200. Nie wiem po prostu jak można kupić coś poniżej 1920 - wystarczy włączyć "Home" 1920p 1:1 żeby zrozumieć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 (edytowane) A ten monitor ma 2048x1152 a nie 1920x1200. Nie wiem po prostu jak można kupić coś poniżej 1920 - wystarczy włączyć "Home" 1920p 1:1 żeby zrozumieć :) E tam, Panie, co to za rozdziałka, 2560x1600 to jest to. :wink: Najlepsze jest to że zamiast odpowiedzieć gościowi na pytanie,zaczęły się od razu dywagacje na temat "lepszości monitorów nad sobą" i doradzanie sprzętu spoza listy. Przecież autor wątku już wybrał: Wybrałem Iiyama ProLite PLE2209HDS-B1 Edytowane 31 Sierpnia 2009 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi84 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 (edytowane) E tam, Panie, co to za rozdziałka, 2560x1600 to jest to. :wink: Jest - owszem - tylko za 5 razy takie pieniądze, o których tu mowa. Przecież autor wątku już wybrał: Wybrał. Ale 2343BW znajduje się jak wół na miejscu 4 jego listy... Edytowane 31 Sierpnia 2009 przez YoSHi84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 W odróżnieniu do co poniektórych potrafię czytać i wiem że wybrał. A pamiętasz co było zaraz po jego pierwszym poście? Od razu zaczęła się jazda z Dell'ami. Czytaj dokładnie,a potem komentuj. PS.Pozdrawiam wszystkich normalnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
901140 Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) Prosiliście o komentarz odnośnie Iiyama ProLite PLE2209HDS-B1. Powiem, krótko rezygnacja z 24'' na rzecz monitora 22'' najlepszego w swojej klasie było bardzo dobrym wyborem. - Niesamowita jakość obraz (na CRT nie byłem w stanie tego osiągnąć) - Brak jakiego kolwiek smużenia (nawet gdy w grach osiągam prędkość ponad 2000ups) - Od dzisiaj warto przysiąść przy PC żeby zobaczyć z kobietą film Full HD (gęstość obrazu boska), wole oglądać filmy na monitorze niż na moim telewizorze LG 32'' również obsługującym FullHD edit: zapomniałem napisać, że jego prezencja też jest najwyższym poziomie, nie co te kanciate niewyprofilowane Delle. Naprawdę warto. Nie wiem co w tym monitorze siedzi, ale to po prostu jest magia Iiyamy. Jak koleś ze sklepu powiedział Iiyama to Iiyama. Edytowane 2 Września 2009 przez 901140 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) Fajnie, że się przyczepiłeś tylko nie wiem o co - rzeczywiście różnica w cenie między tym 2343 a 22'' jest olbrzymia, po prostu nie do przeskoczenia... A to skąd mam na coś pieniądze niech Cię nie interesuje - sam mam też inne wydatki, a na komputer wcale wiele nie potrzeba - wystarczy tylko poczynić zakupy z głową. GTX 280 wyrwałem na allegro używkę EVGA za 850zł z przesyłką, monitor za 699+20zł przesyłka - do tego E8400@480*9 - za chyba 580zł - to normalnie szpan że hej - prawie jak i7 z SLI :) Myślałem ze temat był zakończony, a tu się wywiązała ciekawa dyskusja.. Więc wydałeś ponad 2000 na nowy komputer i się cieszysz.. Ale dlaczego uważasz że ja powinienem coś zmieniać? Ten komp służy do grania i dopóki nie odpaliłem Prototype wszystko na nim śmigało. Ale dałem prockowi dodatkowe 300MHz i już jest płynnie. Z tym ze przez ostatnie 2 lata jedyne co dokupiłem do kompa to monitor za 650zł (zamiast leciwego CRT 19"). Poza tym nie wydałem nawet złotówki. Tego Dual Core i płyte dostałem za darmo za Athlona X2 3600 na Abicie KN9 I już nie zamierzam nic w nim zmieniać, bo on idzie na sprzedaż, a w jego miejsce będzie jakiś laptop. Po prostu za rzadko jestem w domu żeby używać peceta, a rodzice na pewno nie będą na nim grać, tylko uzywac jako maszyny multimedialnej do której Cienki procesor? Pentium 1MB cache, fsb może z 300, 2xxxMHzto aż za dość. Przecież niektórzy nadal siedzą na Pentium 4 czy Athlonach XP i im to wystarcza. Edytowane 2 Września 2009 przez ainaruth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi84 Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Myślałem ze temat był zakończony, a tu się wywiązała ciekawa dyskusja.. Więc wydałeś ponad 2000 na nowy komputer i się cieszysz.. Ale dlaczego uważasz że ja powinienem coś zmieniać? Ten komp służy do grania i dopóki nie odpaliłem Prototype wszystko na nim śmigało. Ale dałem prockowi dodatkowe 300MHz i już jest płynnie. Z tym ze przez ostatnie 2 lata jedyne co dokupiłem do kompa to monitor za 650zł (zamiast leciwego CRT 19"). Poza tym nie wydałem nawet złotówki. Tego Dual Core i płyte dostałem za darmo za Athlona X2 3600 na Abicie KN9 I już nie zamierzam nic w nim zmieniać, bo on idzie na sprzedaż, a w jego miejsce będzie jakiś laptop. Po prostu za rzadko jestem w domu żeby używać peceta, a rodzice na pewno nie będą na nim grać, tylko uzywac jako maszyny multimedialnej do której to aż za dość. Przecież niektórzy nadal siedzą na Pentium 4 czy Athlonach XP i im to wystarcza. Tak? A karta graficzna za jakieś 600zł-700zł w zakupie, to co robi w Twojej konfiguracji? Jakoś o niej nie wspominasz. Skąd się wzięła? Z nieba spadła? Ten Pentium DC przy 9800GTX wygląda bardziej jak mocne cięcie kosztów, żeby tylko zmieścić w budżecie jak najmocniejszą kartę, niż procesor "bo lepszego nie potrzeba". Pentium 4 jak i Athlon XP to kalkulatory przy Intel Core - tu już nie chodzi o procenty - to są różnice n-razy. Praktycznie w każdym zastosowaniu C2D będzie szybsze 3 razy od takiego AXP. Do tego ma dwa rdzenie więc 6 razy jeżeli wykorzystamy 2 wątki. Oczywiście C2D kosztuje FORTUNĘ więc po co go używać... Nie wiem też po co nowy monitor, skoro komputer i tak idzie na sprzedaż, ale to już są szczegóły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Człowieku opanuj się. Co żeś się tak doczepił do konfiguracji kolegi @ainaruth. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Tak? A karta graficzna za jakieś 600zł-700zł w zakupie, to co robi w Twojej konfiguracji? Jakoś o niej nie wspominasz. Skąd się wzięła? Z nieba spadła? Ten Pentium DC przy 9800GTX wygląda bardziej jak mocne cięcie kosztów, żeby tylko zmieścić w budżecie jak najmocniejszą kartę, niż procesor "bo lepszego nie potrzeba". Tak jak nas ma nie obchodzić skąd bierzesz kasę na sprzęt, tak i Ciebie nie powinno interesować skąd karta. Akurat ją wygrałem, wiec praktycznie z nieba spadła ;) Nie wiem też po co nowy monitor, skoro komputer i tak idzie na sprzedaż, ale to już są szczegóły. Ten temat nie jest mój.. Monitor nie jest dla mnie. Chyba ze chodzi Ci o ten który kupiłem ponad pół roku temu? Będzie on idealny jako zewnętrzny do laptopa - pivot i matryca na sPVA dają bardzo dobra warunki do prac biurowych i amatorskiej obróbki grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Skończcie z offtopem i pretensjami bo dostaniecie dodatkowe wakacje na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi84 Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Tak jak nas ma nie obchodzić skąd bierzesz kasę na sprzęt, tak i Ciebie nie powinno interesować skąd karta. Akurat ją wygrałem, wiec praktycznie z nieba spadła ;) Ten temat nie jest mój.. Monitor nie jest dla mnie. Chyba ze chodzi Ci o ten który kupiłem ponad pół roku temu? Będzie on idealny jako zewnętrzny do laptopa - pivot i matryca na sPVA dają bardzo dobra warunki do prac biurowych i amatorskiej obróbki grafiki. Nie o to chodzi skąd co - Pentium DC 1MB to wąskie gardło dla tego 9800GTX i tylko tyle chciałem przez to przekazać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...