ogr22 Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Po wielu przemysleniach zdecydowalem sie na WC. Na poczatek chce jeszcze tylko kupic zasilacz Chieftec HPC-420-302 DF ACTIVE PFC i lece z WC. Oto co chce kupic do tego chlodzenia (wszystko z Silicon Valley) : - Blok CPU "Orbital1' 01 - 134 zł, - Chlodnica Miedziana - DUZA - 279 zł, - Pompka HARGEM POWER HEAD 802 - 109 zł (jaki jest najlepszy firmowy pojemnik na ta pompke, albo jak zrobic nieoryginalna), - reszta to zlaczki, weze itp (jednak nie jestem do konca pewnien co mi dokaldnie potrzeba, wiec jezeli moglibyscie dokladnie napisac z cena i gdzie mozna kupic to bede wdzieczny) W tej pompce wejscie czy wyjscie nie pasuja do tych wezy co tam sa. Sa moze jakies przejsciowki ?? Jak to obejsc ?? Jak to zmontowac ?? Moze jest ktos z Krakowa kto moglby mi na miejscu pomoc w doborze akcesoriow i montarzu, to by bylo fajnie :-) Kontakt ze mna : - mail : ogr22@2com.pl - Gadu-Gadu : 106414 Z gory dzieki za wszelski info :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilek Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 jak kupujesz wszystko w jednym miejscu to napisz maila i zamów przejściówki, złączki, trójniki itp. też tam mają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Po1. To trochę bez sensu ten dobór komponentów :roll: Orbital jest widocznie gorszy od Nukleona a różnica w cenie na prawde niewielka. Poza tym po co Ci miedzina duża 8O Qp dużą ale aluminiową :!: Jak chcesz pogadaj z Lukas'em20, on miał obie i jak dobrze pamiętam to różnica w temp wody była cos koło 0,5C 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Po1. To trochę bez sensu ten dobór komponentów :roll: Orbital jest widocznie gorszy od Nukleona a różnica w cenie na prawde niewielka. Poza tym po co Ci miedzina duża 8O Qp dużą ale aluminiową :!: Jak chcesz pogadaj z Lukas'em20, on miał obie i jak dobrze pamiętam to różnica w temp wody była cos koło 0,5C 8O to nie chodzi o roznice temp bo ta faktycznie jest niezauwazalna ale o korozje w przypadku polaczenia alu i miedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 To znaczy rozumeim ze na aluminiowej moze wystepowac korozja ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xoom Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Jesli nie uzyjesz jakiegos srodka przeciw korozji (Folex Copal)- chyba tak sie pisze ;-) to moze wystapic. Polecam Ci zebys wziol nukleona , bardzo dobry bloczek , sam mam i jestem bardzo zadowolony :-), a co do pompki ph802 to waz 12/16 na nia wchodzi trzeba tylko wcisnac :-) wiec zadne przejsciowki chyba nie beda Ci potrzebne :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 ok, tylko na nukleonie sa 3 otwory (wejscia wyjscia) W jaki sposob trzeba to polaczyc ?? Moze macie zdjecia z podlaczeniem tego ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Skoro juz padlo moje imie to prosze bardzo. ESCAPER > tak, roznica wyszla mi na termometrze elektornicznym o dokladnosci 0.1C dokladnie 0.5C. Roznica jest NAPRAWDE niewielka - kwestia tego, ze duza miedziana C-1 jest ladniejsza (akurat to mnie nie rusza) i full Cu. ROSIO > korozja nie wchodzi tu w gre bo duza aluminiowa C-2 ma tylko finy alu. Rurki sa z miedzi - akurat z tym dobrze pomysleli. Na nukleonie i C-1 mialem takie wyniki: Powietrze: 20.8C Woda: 23.6C Procesor: 34C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Czyli chlodnicy miedzianej nie oplaca sie brac ?? Lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> aluminiowa ?? Czy sa jakies standardowe bloki na GPU ?? Mam G-Force 3 Ti 200 firmy Gainward. Gdzie moge kupic blok na HDD ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 www.val.pl albo www.mcs.pl Czy oplaca sie brac? It's up to U. Jak masz kase bierz Cu, ale wydajnosc jest tylko ciut lepsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Skoro juz padlo moje imie to prosze bardzo. ESCAPER > tak, roznica wyszla mi na termometrze elektornicznym o dokladnosci 0.1C dokladnie 0.5C. Roznica jest NAPRAWDE niewielka - kwestia tego, ze duza miedziana C-1 jest ladniejsza Tiaaa, i to chyba jedyn powód żeby ja brać, ogr22 ... Na nukleonie i C-1 mialem takie wyniki: Powietrze: 20.8C Woda: 23.6C Procesor: 34C Ja pamiętam jak miałem jeszcze tą starą chłodnice z jednym 12cm wentylem, miałem na niej 27C w wodzie przy przy 23C powietrzu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 jak kupujesz wszystko w jednym miejscu to napisz maila i zamów przejściówki, złączki, trójniki itp. też tam mająhaha widzialem ceny - w niektorych sklepach netowych - kolanko miedziane za 5zl a normalnie jak sie poczuka to kosztuje 80groszy :))) węże tez taniej mozna dostac - chlodnice tez taniej ze szrotu i wentyle jakies 60zl (4 duze wentyle) moim zdaniem jedyne co opyla sie tam kupic to blok (chociaz ja wole wlasna robote) i pompke (pompki to juz sam nie zrobie :) ) wiec koszty mozna obciac o jakies 200zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 No fakt, ze chlodnica to droga sprawa, ale na szrocie nie dostaniesz takiej nowki - poza tym jest fajnie zrobiona. Ceny drobiazgow w sklepach internetowych sa CHORE!!!!!!! Tez widzialem kolanka miedziane za 5 PLN :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 To znaczy rozumeim ze na aluminiowej moze wystepowac korozja ??aluminiowa MA TYLKO FINY ALUMINIOWE - wszystkie elementy kontaktowe z chlodziwem sa miedziane !!!! roznica pomiedzy 2 modelami ok 1C .. wydaje mi sie , ze lepiej troche wiecej wydac na nukleona i kupic chlodnice aluminiowa duza . -- blok hdd robilo miko .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...