eXotic Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam. Mam olbrzymi problem. Kupiłem na allegro 2 miesięczną X48 T2RSB Plus i tu zaczynają się problemy. Na wyświetlaczu wyskakiwał błąd C1 przy OCZ Platinum Rev.2. Doczytałem co to ( błąd ram ), tak więc myślę pewnie się gryzie bo na stronie producenta nie jest kompatybilny. Tak więc kupiłem 2x2GB G.Skill które są podane na stronie producenta jako kompatybilne i nadal to samo. Odkryłem że komputer potrafił się uruchomić gry włożyłem ram w 3 i 4 slot. W 1 i 2 nadal błąd C1 nie zależnie od tego czy włożę jedną czy 2 kości. Dzisiaj próba podkręcenie procesora ze względu na to iż kupiłem selekta e8400 i szkoda by się marnowała na standardowych ustawieniach. Po OC oczywiście nie wstała, błąd C1. Teraz płyta nie chce nawet startować z kośćmi w 3 i 4 slocie. Co może być przyczyną bo nie mam pomysłów. Czy zostaje tylko gwarancja? Edytowane 29 Sierpnia 2009 przez eXotic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 (edytowane) Z tego co piszesz to chyba niewiele można zrobić. Flash biosu, CLR CMOS itp. Serwis. Edytowane 30 Sierpnia 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXotic Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Update biosu robiłem. CLR Cmosu oczywiście też nie raz bo płyta po prostu nie chciała wstawać. Najwyraźniej pozostaje tylko serwis. Oddam go w roku szkolnym jakoś bo narazie komputer mi jest potrzebny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Wkładałeś pojedyńczą kość?? Możliwe że jest moduły są kiepsko rozpoznawalne przez mobo (zle dobrane SPD). Odpal mobo z pojedyńczą kością w rożnych slotach. Co do OC to mozesz miec problem że działa tylko jeden dzielnik pamieci. Ja tak mam u siebie na T3R dziala tylko 400:1600 (fsb:ram). Zerknij TUTAJ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 no tak. Pamięci ma takie, które jak twierdzi są na liscie QVL więc powinno hulać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 no tak. Pamięci ma takie, które jak twierdzi są na liscie QVL więc powinno hulać. Tak ale wiadomo że producenci co chwilę wypuszczają nowe rewizje na różnych kościach i może coś jest namieszane w SPD i dlatego się gryzie z mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXotic Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Sprawdzałem moduły i problem jest taki. Że dana kość nie działa w 1,2 i 3 slocie a w 4 już działa więc raczej coś z płytą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Sprawdzałem moduły i problem jest taki. Że dana kość nie działa w 1,2 i 3 slocie a w 4 już działa więc raczej coś z płytą.Ustawiałeś w biosie na "sztywno" timingi i wtedy probowałeś wsadzić pozostałe kości?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXotic Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Tak na sztywno timingi napięcia wszystko według wskazań na kościach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...