Skocz do zawartości
eXotic

Dfi X48 T2rsb Plus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam olbrzymi problem. Kupiłem na allegro 2 miesięczną X48 T2RSB Plus i tu zaczynają się problemy. Na wyświetlaczu wyskakiwał błąd C1 przy OCZ Platinum Rev.2. Doczytałem co to ( błąd ram ), tak więc myślę pewnie się gryzie bo na stronie producenta nie jest kompatybilny. Tak więc kupiłem 2x2GB G.Skill które są podane na stronie producenta jako kompatybilne i nadal to samo. Odkryłem że komputer potrafił się uruchomić gry włożyłem ram w 3 i 4 slot. W 1 i 2 nadal błąd C1 nie zależnie od tego czy włożę jedną czy 2 kości. Dzisiaj próba podkręcenie procesora ze względu na to iż kupiłem selekta e8400 i szkoda by się marnowała na standardowych ustawieniach. Po OC oczywiście nie wstała, błąd C1. Teraz płyta nie chce nawet startować z kośćmi w 3 i 4 slocie. Co może być przyczyną bo nie mam pomysłów. Czy zostaje tylko gwarancja?

Edytowane przez eXotic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkładałeś pojedyńczą kość?? 

Możliwe że jest moduły są kiepsko rozpoznawalne przez mobo (zle dobrane SPD). Odpal mobo z pojedyńczą kością w rożnych slotach. 

Co do OC to mozesz miec problem że działa tylko jeden dzielnik pamieci. Ja tak mam u siebie na T3R dziala tylko 400:1600 (fsb:ram). 

Zerknij TUTAJ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak. Pamięci ma takie, które jak twierdzi są na liscie QVL więc powinno hulać.

Tak ale wiadomo że producenci co chwilę wypuszczają nowe rewizje na różnych kościach i może coś jest namieszane w SPD i dlatego się gryzie z mobo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem moduły i problem jest taki. Że dana kość nie działa w 1,2 i 3 slocie a w 4 już działa więc raczej coś z płytą.

Ustawiałeś w biosie na "sztywno" timingi i wtedy probowałeś wsadzić pozostałe kości??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi